1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Global Holding, yılın ilk çeyreğinde kara geçti
Global Holding, yılın ilk çeyreğinde kara geçti

Global Holding, yılın ilk çeyreğinde kara geçti

Global Yatırım Holding 2016 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre %29’luk artış kaydederek 108,7 milyon TL gelire ulaştı.

A+A-

Global Yatırım Holding (GYH), 2016 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamada konsolide cironun, bir önceki yılın aynı döneminde açıklanan 84,5 milyon TL’ye göre %29 artarak, 108,7 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi.

2016 yılının ilk üç ayında, GYH’nin faaliyet gösterdiği tüm ana sektörlerde büyüme gerçekleştirdiği vurgulanırken, konsolide ciroya ise ağırlıklı olarak Liman ve Elektrik Üretimi, Gaz, Madencilik bölümlerinin gelirlerinin katkı sağladığı ifade edildi.

Global Yatırım Holding’in, 2015 yılın aynı döneminde 22,8 milyon TL olan Amortisman, Faiz ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) ise 2016 yılının ilk çeyreğinde 21,6 milyon TL olarak gerçekleşti.

Grubun faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan Global Liman İşletmeleri’ne (GLİ) ait 2016 I. Çeyrek gelirleri, 2015 yılı aynı dönemine göre %28’lik artış göstererek 54,6 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu artışın önemli bir kısmının, GLİ’nin kruvaziyer liman operasyonlarındaki yolcu sayısı büyümesinden ve tarife artışlarından kaynaklandığı açıklandı. Global Liman İşletmeleri’nin iyi çeşitlendirilmiş kruvaziyer liman ağı sayesinde; Doğu Akdeniz’deki tansiyona rağmen 2016 ilk çeyreğinde, GLİ limanlarında karşılanan toplam yolcu sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre %12’lik tatmin edici bir artış olduğu kaydedildi. Açıklamada bu artışın çoğunlukla Barselona ve Singapur’un yanı sıra Valletta’dan kaynaklandığı ifade edildi. GLİ kruvaziyer liman operasyonlarına, Valletta’nın 2015 ilk çeyrek proforma etkisi dahil edildiğinde dahi, toplam yolcu sayısında %6,9’luk organik büyüme gerçekleştiği açıklandı.

Liman Bölümünün 2016 yılı ilk çeyrek FAVÖK’ü de, 2015 yılının aynı döneminde açıklanan 19,7 milyon TL’ye oranla %21 artış göstererek 23,8 milyon TL olarak açıklandı. GLİ’nin, hem kruvaziyer hem ticari liman segmentlerindeki ‘mevsimsellik’ etkisine ve birinci çeyreğin ‘en düşük sezon’ olma özelliğine rağmen, bu dönemde FAVÖK’ünü maksimize etmeyi başardığı görüldü. 2016 yılı birinci çeyreğinde kaydedilen FAVÖK maksimizasyonunda etkili olan öncelikli faktörlerin; aynı dönem Türkiye mermer ihracatında yaşanan %7,1’lik artışın aksine, “Port Akdeniz’deki mermer ihracatında geçen yılın aynı dönemine kıyasla, 2016 yılı ilk üç ayında gerçekleşen %23,7’lik iyileşme”, “rekabetin sınırlı olması nedeniyle Port Akdeniz’deki tarife esnekliği” ve “Kasım 2015’te satın alımı tamamlanan Valletta Kruvaziyer Limanı’nın portföye katılması” olduğu açıklandı.

2015 yılının aynı dönemine göre gelirleri %17 büyüme gösteren Elektrik Üretimi/Gaz/Madencilik Bölümünün 2016 ilk çeyrek gelirinin 39,6 milyon TL olarak kaydedildiği ifade edilirken, artışın çoğunlukla Şirketin feldspat madeni ve elektrik üretimi operasyonlarından kaynaklandığı kaydedildi. GYH’nin Elektrik Üretimi/Gaz/Madencilik Bölümü FAVÖK’ünün, ‘CNG’ ile ‘feldspat madenciliği’ ve ‘enerji verimliliği’ faaliyetlerinden oluştuğu açıklandı. Bölümün 2016 ilk çeyrek FAVÖK’ünün geçen senenin aynı döneminde açıklanan 2,9 milyon TL’ye göre %95 artış göstererek 5,7 milyon TL’ye ulaştığı açıklandı.

Naturelgaz gelirleri 2016 yılının ilk çeyreğinde 23,4 milyon TL ile geçen sene aynı döneme göre daha az gerçekleşmiş olmakla birlikte, mevsimsellik ve müşteri çekişlerindeki kaymalar sebebiyle oluşan bu durum, şirketin 2016 yılı bütçe beklentileri ile paraleldir.

2015 yılı birinci çeyrekte 28,2 milyon TL olarak açıklanan GYH’nin net zararı ise 2016’nın ilk üç ayında 34,9 milyon TL olduğu kaydedildi. Açıklamada bu zararın ana nedenlerinin; nakit olmayan amortisman ve itfa giderleri ile net faiz giderlerindeki artış olduğu ifade edildi.

Grubun 2015 yılı aynı döneminde 33,0 milyon TL olan amortisman ve itfa paylarının 2016 ilk çeyreğinde 39,1 milyon TL olarak gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca, 2016 birinci çeyreğinde grubun net faiz giderleri ise 37,5 milyon TL olarak gerçekleşti.

GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser, Global Liman İşletmeleri’nin büyüme stratejisi ile paralel olarak Grubun, ‘mevcut yolcu portföyünü büyütme’ yönünde attığı adımların devam ettiğini açıkladı. Elektrik Üretimi/Gaz/Madencilik Bölümü’ndeki sağlıklı büyümeden memnun olduklarını belirten Kerem Eser, CNG ve Madencilik operasyonlarının yanı sıra güneş enerjisi ve biyokütle projelerini geliştirerek, Grubun yenilenebilir enerji üretimindeki büyüme politikasına devam edeceğini ve gelişmeye çok açık olan bu sektördeki yeni yatırım olanaklarını araştırdığını da ifade etti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2701 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.