1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İÇDAŞ’tan enerjiye 2,5 milyar dolar yatırım
İÇDAŞ’tan enerjiye 2,5 milyar dolar yatırım

İÇDAŞ’tan enerjiye 2,5 milyar dolar yatırım

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Engin, Çanakkale’nin Biga ilçesinde devam eden enerji yatırımlarını 2011 yılı sonunda tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

A+A-



Bülend Engin, yazılı açıklamasında, İÇDAŞ’ın, son dönemin gözde sektörlerinden enerjide 2,5 milyar dolar yatırım yapacağını, 2011 yılında 1200 megavatlık termik santral tesisini devreye sokmaya hazırlandığını kaydeden Engin, şirketin bu yatırımla kurulu gücünü 1605 megavata çıkaracağını dile getirdi.

2,5 milyar dolar yatırımla elde edilecek bin 200 kilovatsaat enerjinin, hem demir çelik tesislerinde, hem de kamuda kullanılacağını ifade eden Engin, 106 megavatlık bir rüzgar enerji santrali için de EPDK’dan onay beklediklerini belirtti.

Engin, İÇDAŞ’ın, İSO 500 listesinde 11. sırada olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Firmamız, kazandığının tamamını yatırıma dönüştüren bir şirkettir. Bu yüzden prefabrik konutlar yapmadık. Konteynerleri ofis olarak kullanıyoruz. Her zaman gaz ve fren ayağımızın altında, büyümek için fevri hareket etmemek lazım. Enerji yatırımları için 2009 yılında harekete geçtik. Enerji yatırımımız iki ayaktan oluşuyor. Birinci ayak 2011 yılında, ikinci ayak ise 2012 yılında devreye girecek.”

Kendileri İçin Gemi Üretecekler
Bülend Engin, İÇDAŞ’ın yatırımlarının üçüncü ayağını gemi saç üretiminin oluşturduğunu belirterek, kendi ihtiyaçları için gemi üretimine gireceklerini kaydetti.

Aynı anda 10 gemiyi inşa edebilecek güçte olduklarını, ilk etapta 60 bin tonluk gemileri yapacaklarını, uzun vadeli dönemde de 180 bin tonluk gemiler inşa edeceklerini vurgulayan Engin, gemi fiyatlarının inip çıkmasında ana etkenin, demir çelik sektörü olduğunu vurguladı.

Engin, gemi sektörünün 2011’in 2. yarısından sonra canlanacağını düşündüklerini bildirdi.

Ciro Hedefimiz 3,5 Miyar TL
İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, krizle birlikte kapasiteyi yüzde 50 seviyelerine düşürdüklerini, 2008 yılında 3,8 milyar lira ciro elde ettiklerini anımsatarak, 2009 yılında bu rakamın 2,4 milyar liraya düştüğünü bildirdi.

Bu yıl yine yüzde 50 kapasite ile çalıştıklarını ancak yıl sonunda yüzde 60 ve 70’ler seviyesine çıkılabileceğini dile getiren Engin, “Bu yılki ciro hedefimiz 3,5 milyar TL. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda dünya ekonomisinin gerçek oyuncusu reel sektördür” ifadelerini kullandı.

Krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörüyle birlikte demir çelik rakamlarında da önemli düşüşler olmasına rağmen, talepteki artışın devam ettiğini ve eylül ayı itibariyle demir çeliğe olan talebin artacağını kaydeden Engin, İÇDAŞ olarak şu anda yüzde 50 kapasiteyle çalıştıklarını, kar marjlarının olmadığını belirtti.

Sektörde yüzde 5’lik kar marjının çok iyi bir başarı olduğunu vurgulayan Engin, dünyada 1 milyar 450 milyon ton çelik üretildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“4 yıl öncesine kadar bu rakam 1 milyar tonun altında idi. Bunun sebebi Çin ve Hindistan’ın da üretime katılması. Biz Türkiye olarak 430 milyon ton demir çelik ürettik. Bu rakamla Türkiye üretimde 9. sırada. İÇDAŞ ise yüzde 14- 15 ile bu rakama dahil oluyor. Biz uzun mamul üretimi gerçekleştiriyoruz. Ekonomik kriz olmasaydı yassı mamul üretimine de girecektik. Bunun için kredi verecek banka çok ancak 4–5 yıl içinde yeniden böyle bir kriz ile karşılaşmamamızın garantisi yok. Üretimimizde yüzde 50 ihracat yüzde 50 iç pazar olarak çalışıyoruz.”

Bülend Engin, istihdama önem verdiklerini, 3 bin 500 kadrolu, bin 500 taşeron çalışanlarının olduğunu ifade ederek, 2001 yılından bu yana Çanakkale’ye 4,5 milyar dolar yatırım yaptıklarını bildirdi.

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.