1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'İlk gündem EXPO olacak'
'İlk gündem EXPO olacak'

'İlk gündem EXPO olacak'

İzmir'de yeni yılın ilk gündem maddesi kentin EXPO 2020 adaylığı olacak.

A+A-

Vali Cahit Kıraç, "Geniş katılımlı bir toplantıyla adaylık sürecinin yol haritasını belirleyeceğiz. Ardından Başbakan'a EXPO'ya resmen talip olduğumuzu bildireceğiz" diye konuştu

İzmir'de yeni yılın ilk gündem maddesi kentin EXPO 2020 adaylığı olacak. İzmir Valisi Cahit Kıraç, 4 Ocak'ta İzmir'in kanaat önderleri ile geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirerek adaylık süreci yol haritasını belirleyeceklerini ve hemen ardından da bir heyetle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı makamında ziyaret edeceklerini söyledi. Kıraç, Başbakan Erdoğan'a İzmir'in EXPO 2020'ye resmen talip olduğunu ileteceklerini söyledi. Türkiye'nin 2020 adayını hükümetin belirleyeceğini ifade eden Kıraç, "Sayın Başbakan ya da Hükümetimiz diyecek ki, Türkiye katılıyor, adayımız da şu il. Ben İzmir adına kararın müspet çıkmasını bekliyorum. Hükümet her zaman İzmir'e çok iyi bakmıştır, bunu rahatlıkla söyleyebilirim" dedi. Kıraç İzmir'in bu kez aday gösterilmesi durumunda EXPO 2020 adaylığını kazanacağına inandığını söyledi.

İçerik Önemli
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'na ve Valilik birimlerine İzmir'in kanaat önderleri ile yapılacak toplantının hazırlıkları ile ilgili talimat veren Vali Kıraç, toplantıya katılacak isimleri henüz belirmediklerini söyledi. Toplantının yerini de tespit etmediklerini belirten Kıraç, "Yapacağımız toplantıya İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra ilin kanaat önderleri, üniversite rektörleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılacak. Şu anda arkadaşlarım, toplantıya katılacak kişi sayısı ve yeri üzerinde çalışıyor. Ancak önemli olan bu toplantının içeriği. Bu toplantıda EXPO 2020 adaylığının ön yol haritasını çıkaracağız. Bu çalışmayı da hükümetimize götürmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Tecrübemiz Var
Paris'teki Uluslar arası Sergiler Bürosu (Le Brueau International Des Expositions-BİE)'nun henüz 2020 adaylığı konusunda çağrı yapmadığını belirten Kıraç, erken de olsa çalışma başlatmaları gerektiğini ifade etti. İzmir'in EXPO konusunda 2015 adaylığı nedeniyle tecrübesi bulunduğunu belirten Kıraç, Ankara'nın da aday isteğini normal karşıladığını dile getirdi. Kıraç, "İzmir olarak nerede, nasıl davranacağımızı biliyoruz. Ankara da istekli, normaldir. Orası da bu ülkenin önemli bir şehridir. Başka iller de isteyebilir. Fakat önemli olan o işi hangi ilin yapacağı konusunda hükümetin vereceği karardır" şeklinde konuştu.

Elbette Üzülürüm
"Hükümetin Ankara'yı tercih etmesi durumunda üzülür müsünüz" sorusuna ise Vali Kıraç şöyle yanıt verdi: "Elbette çok üzülürüm. Çünkü İzmir'in bu konuda çok emeği var. Ben EXPO sürecini çok iyi takip ettim ve iki yılımı verdim. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, partiler, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, mahalli birimler ve herkes 2015 için emek harcadı. Dünyanın dört bir yanına giderek İzmir'i anlattık. Bu emek boşa gitmez."

Şans Bizden Yana
İzmir'in bu kez hükümet tarafından aday gösterilmesi durumunda EXPO 2020 yarışı kazanacağına inandığını belirten Kıraç, BİE Genel Sekreteri Vicente Loscartales ve BİE Başkanı Jean Pierre Lafon ile Çin'in Şangay Kenti'nde düzenlenen EXPO 2010 sırasında temasları olduğunu anlattı. Kıraç, "Bu temaslarda edindiğimiz izlenim, İzmir'in geçmiş süreçteki çalışmalarının beğenildiğiydi. Losvartales ve Başkan, çalışmalarımızı çok beğeniyle takdirle izlediklerini ifade ettiler. Bu sözler tecrübemizi kullanmamız gerektiğini gösteriyor. Bir de EXPO tarihine baktığımızda ilk adaylık yarışında kazanan şehir pek yok. Genelde ikinci adaylığın ardından yarış kazanılıyor" dedi.
Kıraç, "Bu iş İzmir'in hakkıdır. İzmir'in aday olmamasını eksiklik kabul ederim. İzmir çok emek verdi. 2020 için de İzmir pozisyon itibariyle Türkiye'nin batıya açılan kapısıdır. 8 bin 500 yıllık tarihi, kültür birikimi ve yetişmiş insana sahip. 2.5 saatlik uçuş mesafesiyle 3-4 milyar insana ulaşabiliyorsunuz" dedi.

Kentin Desteği Şart
İzmir'in 2015'i bir bütün halinde istediğini, bu kez de öyle olması gerektiğine işaret eden Kıraç, şöyle dedi:

"İzmir'in desteği olmadan bu iş yürür mü? İzmir isteyecek ki, biz onlar adına iş yapacağız. İzmir'in 2020'ye aday olduğunu her yerde söylüyoruz. İl Genel Meclisi, Büyükşehir Belediye Meclisi, İZKA Yönetim Kurulu temenni kararı aldı. Başkanlar Kurulu'nun da temennisi aynı. İzmirliler de istiyor. Bu temenni kararlarını da Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara ayrı ayrı sunduk. Şimdi de Başbakanımızı bir heyetle ziyaret edip bu talebimizi anlatacağız. Bunda yoğunlaşırsak başarılı oluruz."

Türkiye'nin EXPO 2020 adayını belirleyecek hükümetin İzmir'e her zaman çok iyi baktığını belirten Kıraç, Türkiye'de en fazla yatırım alan illerden birisinin İzmir olduğunu ifade etti. Kıraç, "Çevreyolu, liman, okullar ve diğer yatırımlar dikkat çekici. Genel İdare hizmetleri açısından hükümetin İzmir'e bakışı ve yatırımının çok üst seviyede olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Ulaşımda aşama kaydettik
Vali Kıraç, 2010'da İzmir'in eğitim hamleleri yaptığını, özellikle ulaşımda aşamalar kat edildiğini söyledi. Çevreyolunun İzmir'i rahatlattığını ve Çiğli'yi geçer hale geldiğini dile getiren Kıraç, Alsancak Limanı'nda Özelleştirme İdaresi'nin kruvaziyer turizmin gelişmesi adına yeni bir karar verdiğini, bu kararın sevindirici olduğunu söyledi. Okul öncesi okullaşma oranının yüzde 61 seviyesine ulaştığını, mesleki eğitimde önemli çalışmalar yapıldığını, OKS ve ÖSS'de sevindirici sonuçlar alındığını ve İzmir'in ciddi adımlar attığını dile getiren Kıraç, "Asayiş, güvenlikte iyi noktadayız. Turizmi canlandırmak adına il gelişme planımızı tamamladık, tanıtım strateji planımız tamamlandı. İZKA'nın iki mali destek programını uyguladık ve 61 milyon liralık kaynağı piyasaya kazandırdık. 2011'de İZKA'nın mali destek hazırlığı bitti ve 25 milyon lirayı yakında kullandırır noktaya geleceğiz. Ayrıca Aliağa-Menderes Hattı'nın güney kolunun açılması çok önemli. Ama ne olursa olsun İzmir kent dönüşüm projesini başlatmalıdır" dedi.

Ümitliyiz
2011'den ümitli olduğunu belirten Kıraç, özellikle eğitime ve sağlığa öncelik vermeyi sürdüreceklerini dile getirdi. İzmir Limanı'nı müstakil bir kruz limanı yapma projesine hız vereceklerini kaydeden Kıraç, 2011'de İzmir-İstanbul Otoyolu'nun İzmir ayağının temelini de atma dileğinde bulundu. Hızlı tren projelerine ağırlık vereceklerini belirten Kıraç, "Limana, Kemalpaşa'dan bir demiryolu bağlantısı devreye giriyor. Fuarlara, kongrelere önem vereceğiz. İzmir'i bir turizm, tarım, kültür ve sanayi şehri yapıyoruz. İzmirli her birey 2011'den ümitli olmalı. Olmaması için bir sebep yok. İzmir Türkiye'nin en iyi yetişmiş insanının yaşadığı yer" dedi.

Yeni Yıl Mesajı
Kıraç: "İzmirlilerin yeni yılını kutluyoruz. 2010 geride kaldı, umarım herkes iyi bir yıl geçirmiştir. 2011'in hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. İnsanları sevsinler. İnsan sevgisi olmadan hiçbir şeyde başarı olmaz. İzmir'i çok seviyoruz. İzmir'in insanını seviyoruz, kültürünü, doğasını, yapısını seviyoruz. Koruyarak geliştirerek bizden sonraki nesillerin kullanacağını bilerek buraya ihtimam göstermek durumundayız. İzmir başka yerde yok."

11 Kent Aday Olmak İstiyor
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in EXPO adaylığı konusunda serinkanlı olması gerektiğini söyledi. "EXPO konusunda bir dağınıklık var ama bizim çok da acele edip heyecanlanmamamız gerekiyor" diyen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Ankara da bu konuda aday olmuş. Şu an Dubai, Sidney, Houston, California gibi Ankara'yı da sayarsanız aday olmak isteyen 11 kent var. Ama hangisi aday olur. Onu bilemeyiz. Avrupa'da ekonomik kriz ortamında hiçbir ülke 3-5 milyar dolar verip aday olmayı sağlamaz. Biz Allaha şükür iyiyiz. Türkiye'nin aday olup olmayacağı konusunda endişem yok. Ama dikkatli olalım. Çünkü kaybetme lüksümüz yok" dedi.

Yeni Asır

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.