1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. IMO'dan 'daha temiz dünya' için bir adım daha
IMO'dan 'daha temiz dünya' için bir adım daha

IMO'dan 'daha temiz dünya' için bir adım daha

IMO gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması için yeni bir karar daha aldı. Avrupalı armatörlerin, Gemi Emisyonlarının Küresel Düzenlemesi hakkındaki IMO kararlarını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

A+A-

Vira Haber Merkezi

Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization – IMO) Deniz Çevresini Koruma Komitesi’nin (Marine Environment Protection Committee – MEPC) 70. Oturumu, gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik görevlere ve zaman çizelgesine ilişkin alınan bir karar ile sona erdi. Kararlaştırılan yol haritası, 2019 yılına kadar küresel sera gazı emisyonu zorunlu veri toplama sisteminin oluşturulması hakkındaki kararı tamamlıyor. MEPC ayrıca 2020 yılında % 0.5 küresel kükürt limitinin uygulanmasına ve Kuzey Denizi ve Baltık Denizi’nde Nitrojen Emisyonu Kontrol Bölgesi (NECA) oluşturulmasına karar verdi.

Kararlar IMO'nun küresel liderliğinin ispatı

ECSA Genel Sekreteri Partick Verhoeven, “Söz konusu kararlar, IMO’nun gemilerden kaynaklanan emisyonların düzenlenmesi konusunda sahip olduğu küresel liderliği gösteriyor. Zorunlu Sera Gazı Emisyonu veri toplama sistemi, uluslararası deniz taşımacılığının geçtiğimiz sene Paris’te düzenlenen COP21’de belirlenen iklim hedeflerine sunacağı katkıyı belirlemeyi mümkün kılacak. Paris hedeflerine ulaşmak için bir ön stratejinin 2018 yılında kabul edilmesi çoktan planlandı. Bir uygulama planı da dahil olmak üzere hedefler ve önlemler hakkında bir anlaşma ise gerçek zamanlı veriler analiz edildikten sonra 2023 yılında gerçekleşecek. IMO Üyesi Devletlerin emisyon azaltımları ve diğer önlemlere ilişkin çalışmalarını veri toplama ve analiz etme sürecine paralel olarak derhal başlatmaya karar vermeleri önemlidir dedi.

"Armatörlerin kesinliğe ihtiyacı var"

Verhoeven, 2020 yılında % 0.50 m/m küresel kükürt üst sınırının uygulanması kararı ile ilgili olarak “IMO’nun küresel son tarihe karar vermiş olması iyi bir haber, çünkü armatörlerin kesinliğe ihtiyacı var. Bununla birlikte, 2020 yılı yarın kadar yakındır ve bu yüzden uygulamaya ilişkin çalışmamızı hızlandırmalıyız. Özellikle dünyanın her yerinde kaliteli yakıtın mevcudiyetini ve küresel fırsat eşitliğini sağlayacak yeterli tedbirin yürürlükte olduğunu garanti altına almalıyız” dedi.

Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik kapsamlı bir IMO stratejisinin geliştirilmesi için bir yol haritasının kabul edilmesi, gemilerin karbon verimliliğini artırmak amacıyla 2011 yılında kabul edilen Enerji Verimliliği Dizayn Endeksi (EEDI) ve Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı (SEEMP) gibi teknik ve operasyonel tedbirlerin mantıksal bir uzantısıdır.

Bu haber toplam 20826 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.