1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Irak, Kerkük'ten Türkiye'ye yeni boru hattı inşa edecek
Irak, Kerkük'ten Türkiye'ye yeni boru hattı inşa edecek

Irak, Kerkük'ten Türkiye'ye yeni boru hattı inşa edecek

Irak Petrol Bakanı Cabar el Luabi, Kerkük petrolünün Türkiye'ye sevkiyatı için yeni bir boru hattı inşa edeceklerini ve yeni boru hattının, yıpranmış durumdaki Kerkük-Ceyhan hattının yerini alacağı kaydedildi.

A+A-

Bağdat yönetimi, Kerkük petrollerinin Ceyhan Limanı'na taşınması için yeni petrol boru hattı inşa etmeye başladıklarını duyurdu.

Irak, Kerkük yakınlarındaki rafinerisinden Türkiye’nin Ceyhan limanına petrol taşınması için yeni bir boru hattının inşa edileceğini duyurdu.

Irak Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kerkük’ün 1 saat kadar güneybatısında yer alan Baiji kentindeki petrol rafinerisinden başlayacak olan yeni boru hattının Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kuzeybatı sınırında yer alan Fişhabur kasabasına kadar uzanacağı belirtildi.

Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad, yeni boru hattının Kerkük-Ceyhan boru hattının IŞİD ile mücadele sırasında bir haylı zarar gören kısmının yerini alacağını söyledi.

Kerkük-Ceyhan boru hattının yer aldığı bölge 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilmişti. Geçtiğimiz iki sene içerisinde bölge ABD destekli Irak güçleri tarafından geri alındı.

Cihad, boru hattının inşası için yakın bir zamanda konu üzerinde uzmanlaşmış şirketlerin teklif vermeleri için davet edileceklerini aktardı. Cihad, projenin yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını da sözlerine ekledi.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 2014 yılından bu yana IŞİD ile mücadelenin ülkenin ekonomisi ve altyapısında 100 milyar dolardan fazla tahribata yol açtığını söylemişti.

Irak hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrasında Kerkük'ün kontrolünü ele geçirmesinin ardından, Irak hükümetinin Kerkük'ten petrol sevkiyatı durdurulmuştu.

Bağdat yönetimi ve IKBY, Kerkük'ten petrol sevkiyatını iki ayrı hat üzerinden gerçekleştirmeye başlamıştı.

Vira Haber

Bu haber toplam 1991 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.