1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran'ın Londra Büyükelçisi, 'gemi krizi' nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı
İran'ın Londra Büyükelçisi, 'gemi krizi' nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

İran'ın Londra Büyükelçisi, 'gemi krizi' nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

İran'ın Londra Büyükelçisi, İsrailli şirkete ait geminin 29 Temmuz'da Tanzanya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne giderken saldırıya uğraması ve bir İngiliz ile Rumen mürettebatın hayatını kaybetmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

A+A-

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İranlı Büyükelçi Mohsen Baharvand'ın, İngiltere'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly tarafından ''Mercer Street'' adlı gemiye yapılan haksız saldırıya yanıt olarak Bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Bakan Cleverly'nin, İran'ın uluslararası barış ve güvenliği riske atan eylemlerini derhal durdurması gerektiğini yinelediği kaydedilen açıklamada, gemilerin uluslararası hukuka uygun olarak serbestçe dolaşmasına izin verilmesi gerektiği vurgulandı.
İngiltere, dün geminin saldırıya uğramasından İran'ı sorumlu tutmuş ve söz konusu saldırıyı kınamıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere'nin yaptığı değerlendirmeler sonucunda, İran'ın Umman açıklarındaki uluslararası sularda, bir veya daha fazla insansız hava aracı kullanarak, Mercer Street isimli gemiye saldırmış olma olasılığının "yüksek" olduğu sonucuna vardığını belirtmişti.

Raab, "Bu saldırının kasıtlı, hedefli ve İran tarafından uluslararası hukukun açık ihlali olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

2 mürettebat hayatını kaybetmişti

Tanzanya'dan BAE'ye giderken 29 Temmuz'da Hint Okyanusu'nda saldırıya uğrayan İsrailli nakliye şirketine ait gemideki mürettebattan 2'sinin yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

İsrailli iş insanı Eyal Ofer'in sahibi olduğu İngiltere merkezli Zodiac Maritime Denizcilik Şirketine ait geminin, Japon bandıralı olduğu ve Ofer'in şirketi tarafından yönetildiği belirtilmişti.

İsrail basını da İngiliz Savunma Bakanlığına dayandırdığı haberde, Umman açıklarında bir İsrail gemisinin saldırıya uğradığını bildirmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de geminin saldırıya uğramasından dolayı, dünyaya İran'ın "durdurulması" çağrısında bulunmuştu.

Vira Haber

Bu haber toplam 4899 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.