1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İspanyol denizaltı limana sığmadı
İspanyol denizaltı limana sığmadı

İspanyol denizaltı limana sığmadı

İspanyol Donanması’nın yeni nesil denizaltıları konuşlanacakları limana sığmayınca göreve başlamaları ertelendi

A+A-

İspanyol Donanması’nın yaptığı yeni kuşak denizaltıların göreve başlaması, konuşlanacakları rıhtımların dar gelmesi nedeniyle ertelendi.

İspanyol donanmasının yaptığı yeni kuşak denizaltılar, üretim sürecinde hesap yapılırken virgülün hatalı yere konulması yüzünden konuşlanacakları rıhtımlara sığmıyor.

İspanyol ordusunun denizaltıları, rıhtımlara sığmadıkları için göreve başlayamıyor. S-80 tipi denizaltılarda daha önce de tasarımındaki bir hata nedeniyle su üstünde yüzmesinde sorunlar yaşanmış, sorunun giderilmesi için büyük bir masraf edilmişti.

MALİYETİ İKİYE KATLANDI

İspanyol El Pais gazetesi, değişikliklerin ardından denizaltının Cartegena'daki rıhtıma sığmadığını yazdı. Gazete, denizaltıların maliyetinin hatalar nedeniyle iki katına çıktığını belirtti.

1 MİLYAR EURO'YA DAYANDI

Şu anda her bir S-80 tipi denizaltının maliyetinin 1 milyar euroya yakın olacağının tahmin edildiği vurgulandı.

Denizaltının tasarımındaki sorunlar 2013'te başlamıştı. O dönem, denizaltının gerekenden 100 ton daha ağır olduğu fark edildi.

SUYUN ÜSTÜNE ÇIKAMIYOR

Bu da aracın suyun üzerinde kalmasında sorun yaşanmasına yol açtı. Çünkü denizaltı suya batabiliyor, ancak geri çıkamayabiliyordu.

Eski bir İspanyol yetkili yaptığı açıklamada, birilerinin hesap yaparken ondalık virgülünü yanlış yere koyduğunu ve "hiç kimsenin hesaplamaları gözden geçirirken bunu fark etmediğini" söyeldi.

Bu hatanın 14 milyon euroya mal olduğu bildirilirken, mühendisler suyun üzerinde kalma sorununun, denizaltıyı uzatarak aşılabileceğine karar verdi.

RIHTIMLARA YANAŞAMIYOR

Devletin sahip olduğu savunma şirketi Navantia'nın tasarımında denizaltının boyu 71 metre ve ağırlığı 2200 tondu. Yeni tasarımla boyu 81 metreye çıkartılırken, ağırlığı 3300 ton oldu.

Bunun yüzünden şimdi su üzerinde kalabilen denizaltıların yanaşabilmesi için rıhtımlarıın derinleştirilmesi ve yeniden tasarlanması gerekecek.

İspanyol Savunma Bakanı Margarita Robles "projede bazı kusurlar olduğunu" kabul etti, ancak bu kusurların düzeltildiğini ve projenin devam edeceğini vurguladı.

Vira Haber

Bu haber toplam 5536 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.