1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. İspanyol Yelkenlileri geliyor
İspanyol Yelkenlileri geliyor

İspanyol Yelkenlileri geliyor

İki büyük İspanyol yelkenli gemisinin 22, 23 ve 24 Ocak tarihlerinde İstanbul Karaköy İskelesi’ne yapacakları ziyaret, yelkenli gemicilik alanında görkemli bir sergi oluşturacak.

A+A-

İki büyük İspanyol yelkenli gemisinin, önümüzdeki 22, 23 ve 24 Ocak tarihlerinde İstanbul Karaköy İskelesi’ne yapacakları ziyaret, biri XVII. yüzyılı, diğeri ise XX. yüzyılı temsil eden ve yetmiş üç yıldır kullanılan iki örnekle, yelkenli gemicilik alanında görkemli bir sergi oluşturacak.

Bu gemilerden biri, İspanyol Donanması’nın “Juan Sebastián Elcano Eğitim Gemisi”. Bu gemi 1927 yılında inşa edilmiş modern bir yelkenli gemi olup, o tarihten bu yana İspanyol Donanması’nın her yeni subay devresi için altı ay süreyle olmak üzere, uygulamalı gemicilik eğitimi alanında kullanılmakta. Bu altı ay boyunca, en azından Atlas Okyanusu’nu kapsayacak şekilde okyanus seyahatleri gerçekleştirilir. Şu ana kadar yapılmış olan on seyir, dünyanın etrafını dolaşmakla aynı anlama geliyor. Diğer gemi ise, XVII. yüzyıl kalyonlarının bir kopyası olan Endülüs Kalyonu.

Elcano Gemisi, dört direkli olup, modern bir yelkenli gemicilik teknolojisine ve temel olarak limanlara giriş-çıkışta kullanılan yedek bir motora sahip olan bir çektiri-gulettir.

El Cano Gemisi aynı zamanda yüzen bir büyükelçilik. Dış ülkelerdeki ve limanlardaki varlığı, İspanya’nın dış politikasının desteklenmesine önemli bir katkı sağlıyor. Taşıdığı bayrakla iyi bir imaj yaymanın yanısıra, ülke dışında yaşayan pek çok İspanyol vatandaşının, bu yüzen İspanyol toprağına basmasına olanak sağlıyor.

Gemi, İspanya ve Almanya kralı I.Carlos (V.Charles) zamanında, 1519-1522 yılları arasında gemi ile dünya çevresinde yapılan ilk seyahate katılan İspanyol gemici Juan Sebastián Elcano anısına bu ismi taşıyor. Beş kalyonla başlanılan, ancak bunlardan dördünün batmasıyla sonuçlanan bu deniz seferi, başlangıçta, anglosakson dünyasında Magellan olarak, İspanya’da ise Fernando de Magallanes olarak bilinen ve Pasifik Okyanusu’nda ölen Portekizli Fernao de Magalhaes’in komutasında idi. Magellan’ın ölmesi üzerine komutayı Juan Sebastián Elcano devralmış. Bunun öncesinde bu deniz seferi, Macellan Boğazı ya da “Macellan Straits” olarak adlandırılan ve Atlas Okyanusu’nu Pasifik Okyanusu’na bağlayan boğazı keşfederek ilk büyük başarısını elde etmiş.
Juan Sebastián Elcano, 6 Eylül 1522 günü tek bir gemiyle Sevilla kentine varmayı başarmış ve dünyanın çevresinde yapılan ilk deniz yolculuğunu tamamlayarak, insanlık tarihinin en etkileyici denizcilik kahramanlık öykülerinden birine konu olmuş.

Geminin Komutanının, 23 Ocak Pazar günü saat 16.00’da geminin güvertesinde bir basın toplantısı yapması öngörülüyor. Toplantı sırasında, basın-yayın kuruluşları temsilcilerinin kendisine gemiyle ilgili ve geminin İspanyol Donanması’nın gelecekteki subaylarının eğitiminde sağladığı işleve ilişkin yöneltecekleri soruları yanıtlanacak.

Diğer taraftan, aşağı yukarı aynı tarihlerde İstanbul’u ziyaret edecek olan bir diğer gemi ise, “Endülüs Kalyonu”. Bu gemi, Atlas Okyanusu’ndan İspanya ile Amerika arasında, Pasifik Okyanusu’ndan ise Amerika’nın batı kıyıları ile Filipinler arasında yapılan ticari taşımacılıkta kullanılan yük gemilerinin bir kopyası. Endülüs Yerel Hükümeti tarafından, turistik ve kültürel tanıtım amacıyla inşa ettirilmiş. Bu gemi aynı zamanda, eski yelkenli gemicilik konusunda yapılan araştırmalarda da kullanmak amacıyla yaptırılmıştır; bunun için Endülüs Yerel Hükümeti pek çok Üniversiteyle anlaşma imzalamış. “Endülüs Kalyonu” gemisi kısa bir süre önce düzenlenen uluslararası fuarda bulunmak üzere Şangay’a gitmiş. Geminin uzunluğu 51 metredir ve yedi yelkeni tutmak üzere dört direği bulunmaktadır. Geminin gövdesi su geçirmemesi için cam elyafla kaplanmıştır. Güvenlik açısından ise, ileri düzeyde bir telekomünikasyon teknolojisine sahiptir.

Juan Sebastián Elcano Eğitim Gemisi, aşağıdaki tarihlerde ve saat aralıklarında ziyarete açık olacaktır.

23 Ocak 2011: 10:30 – 12:30 arası ve 15:00 – 17:00 arası
24 Ocak 2011: 10:30 – 12:30 arası ve 15:00 – 17:00 arası
25 Ocak 2011: 10:30 – 12:30 arası ve 15:00 – 17:00 arası

Virahaber

Bu haber toplam 1059 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.