1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İzlanda-Brüksel ‘balıkçılık’ krizi sürüyor
İzlanda-Brüksel ‘balıkçılık’ krizi sürüyor

İzlanda-Brüksel ‘balıkçılık’ krizi sürüyor

İzlanda AB'ye üyelik müzakerelerine başlarken Brüksel ülkeye uskumru avını azaltmamaları halinde Faroe Adaları’ndaki balıkçıların AB sularına girmelerini engelleyebilecekleri uyarısında bulundu.

A+A-

Deniz suyu sıcaklıkları bu yıl normalin üzerinde seyrederken uskumru AB suları dışına, kuzeyde daha serin sulara, İzlanda’ya ve Danimarka’nın Faeroe adalarına göç ediyor. Her iki ülke de bu nedenle uskumru avını artırmış bulunuyor.

AB Balıkçılık Komiseri Maria Damanaki 9 Ağustos Pazartesi günü Faeroe Adaların’da avlanan balık miktarının artırılması üzerine bu tek taraflı ve beklenmedik girişimle ilgili endişelerini dile getirdi.

Damanaki yaptığı yazılı açıklamada “Uskumru kotasının önce Norveç sonra da Fareoe Adaları tarafından 2010’da artırılmasının hiçbir gerekçesi yok. Bu eğilim balıkçılığın sürdürülebilir olması şartının açıkça ihlâlidir” dedi.

“Benzer girişimler kuzeydoğu Atlantik’te uskumru yuvalarının mahvına sebep olma riski taşıyor ki bu son derece vahim bir durumdur.”

Damanaki İzlanda ve Danimarka’nın tutumlarını değiştirmedikleri takdirde kendilerine AB sularına giriş izni verilmeyeceğini söyledi.

“Bu durumun sona erdirilmesi için gerekli çabayı göstereceğiz. Kuzeyde uskumru avına çıkan bütün taraflar arasında bir anlaşma yapılması için çalışacağız. Gayretlerimiz meyve vermezse İzlanda ve Faroe ile 2011’de balıkçılığın sürdürülmesi garantisini veremeyebiliriz.

İzlanda Balıkçı Tekneleri Sahipleri Birliği (LIU) birliğin açıklamalarına tepki göstererek uskumru görüşmelerine son on yıldır kendilerinin davet edilmediklerini açıkladı.

“Uskumru balıkçılığına ilişkin detaylı ve bütüncül bir anlaşma mevcut değil. Norveç ve AB İzlanda’nın görüşmelere katılmasını engellemekle on yıldan uzun bir süreden beri kendi itibarlarını lekelemekle meşguller.

“Mevcut bir anlaşma olmamasının sebebi Norveç ve AB’nin esef verici tutumlarının doğrudan sonucudur.”

İzlandalılar sonuç olarak 201’daki balıkçılık sanayi görüşmelerine kabul edilmezken İzlandalı balıkçılar tek taraflı olarak uskumru kotasını artırdılar.

İzlanda’nın AB ile üyelik müzakereleri 27 Temmuz’da başladı. Balıkçılığın masadaki en çetin konulardan biri olması bekleniyor.

Bu haber toplam 903 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.