1. HABERLER

  2. KURUMSAL

  3. Jotun, uluslararası standartların gelişimine öncülük ediyor
Jotun, uluslararası standartların gelişimine öncülük ediyor

Jotun, uluslararası standartların gelişimine öncülük ediyor

Uluslarası Standartlar Örgütü (ISO), denizcilik sektörünün uzun zamandır beklediği, yeni standart ISO 19030’u yayımladı.

A+A-

Yeni standart, gemi dış kabuk ve pervane perfomanslarını iyileştiren çözümlerin etkinliğini ölçmek için geliştirildi. Yeni ISO standartına, Jotun’un HPS konsepti örnek oluşturdu.

Uluslararası Standartlar Örgütü, Jotun öncülüğünde denizcilik sektörüne yönelik yeni bir standarta imza attı. Bu yeni standartın uygulanması, gemilerdeki karbon gaz salınımlarında %10 azalmayı ve 30 milyar dolarlık ek yakıt tasarrufunu beraberinde getirecek. Standart, bu konudaki ölçümlere yönelik sektörde eksikliği hissedilen bir şeffaflık sağlayacak ve gemilerin enerji verimliliğini artırmak  için önemli bir rol oynacak.

Standart, iki aşamalı metodolojik bir yaklaşım sunuyor: varsayılan ölçme metodu ISO 19030-2, en zor şartlar ve en yüksek ölçüm doğruluğuna sahiptir; ISO 19030-3.ise 'alternatif yöntemlere' izin veren ve standartın uygulanabilirliğini artırmak için geliştirildi. Bu standart oluşturulurken, ISO çalışma grubu üç yıldan fazla bir süre, 12.000 saatin üzerinde zaman harcadı.

Geir Axel Oftedahl, Jotun'un İş Geliştirme Direktörü - Hull Performans Sistemleri, projeyi Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) adına yönetti. Oftedahl konuyla ilgili, "Kirli dış kabuk ve pervane performansı dünya gemicilik sektörünün maliyetlerinin yüzde 10'unu (30 milyar dolar) oluşturmaktadır. Performansı artırmak için çok verimli yollar olmasına rağmen şu ana kadar yatırımın geri dönüşünü sağlayan global ve standart bir ölçüm yolu yoktu. ISO 19030, dış kabuk ve pervane bakım, onarım ve güçlendirme faaliyetleri için tanımlama yaparak ve bunlar için ölçüm metodolojileri sunarak bu talebi karşılamaktadır." şeklinde belirtti.  Oftedahl, 2013 yılından bu yana, dünya çapında kapsamlı, doğru ve uygulanabilir bir standart geliştirmek için Nordik Enerji Araştırma şirketinden Svend Søyland tarafından toplanan 53 uzmanın yer aldığı ISO çalışma grubunu yönetmiştir. Çalışma grubu armatörler, tersaneler, boya üreticileri, performans izleme şirketleri ve araştırma kurumlarından oluşmaktadır.

Sektörün en dikkat çekici yatırımlarında biri: “Jotun HPS”

2011 yılında pazara sunulan “Jotun Hull Performance” konsepti, gemilerin belli bir zaman dilimi içerisindeki hız kayıplarını asgari seviyede tutarak, azami verimliliği elde etmek üzerine kuruludur. Jotun’un Hull Performance Ölçüm Metodunda (JHPMM), pervaneye iletilen güç ile seyir hızı arasındaki değişiklikler ve bu değişikliklerin geminin enerji verimliliğine etkisi özel bir izleme sistemi ile takip edilir. Bu metod, yeni ISO standartının temelini oluşturmaktadır.

Yapılan 3 farklı araştırmaya göre 60 aylık bir seyir süresinde gemilerin standart antifouling kullanması durumunda ortalama hız kayıpları %5,9’dur. JHPS konseptinin yazılı garantisi ise 60 aylık bir periyotta, bu hız kaybını maksimum %1,5 seviyelerinde tutmaktır. Jotun HPS ile sağlanan uzun vadeli performans kazanımları armatörlere verilerle belgenmektedir.

Jotun’un Mart ayında Gearbulk'un Penguen Arrow gemisine dair yayınladığı ilk beş yıllık performans verileri Jotun HPS ile bu gemi için, 1.5 milyon USD yakıt tasarrufu sağlandığı ve 60 aylık dönemde CO₂ emisyonlarını yaklaşık 12.055 ton azalttığını kanıtlamıştır.

Ayrıca Jotun HPS, gemilerin ticari ömürlerinin uzaması ve ikinci elde değer artış avantajları sunar.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3942 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.