1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Körfezdeki sızıntıyı inceleyecekler
Körfezdeki sızıntıyı inceleyecekler

Körfezdeki sızıntıyı inceleyecekler

Greenpeace, Meksika Körfezi’ndeki BP felaketini incelemeye başlıyor

A+A-

Aylardır ham petrol sızdıran kuyunun kapandığı ve petrolün artık Meksika Körfez’ine sızmadığı haberleri üzerine Greenpeace, Arctic Sunrise gemisinin üç aylık bir keşif gezisine çıkacağını duyurdu. Gemi, hem BP felaketinin Körfez’deki deniz yaşamı üzerindeki etkisini belgeleyecek, hem de risk altındaki alanları ve deniz canlılarını araştıracak. Yolculuğuna 9 Ağustos günü Tampa’dan (Florida) başlayacak olan Arctic Sunrise, birinci ayında kuyunun bulunduğu bölgeye ulaşmadan önce Florida Keys ve Dry Tortugas’a uğrayarak yüzeydeki planktonlardan Körfez’deki derin deniz mercanlarına dek herşeyi inceleyecek.

Greenpeace ABD Genel Direktörü Philip Radford, “Bu petrol felaketinin gerçek boyutlarını ve neden olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor ki bir daha yaşanmasını engelleyebilelim.
Bu hafta sonu BP, şu an için kuyunun kapandığını ve petrolün artık Körfez’e sızmadığını duyurdu. Ancak kuyuyu kapatmanın tam bir çözüm olmadığını unutmamalıyız. Meksika Körfezi’ne on milyonlarca galon petrol sızdı ve yaban hayatını ve ekosistemleri riske attı, bölgenin balıklarına zarar verdi ve okyanusta on yıllarca sürecek bir etki bıraktı. Bu konuda sayısız hatası bulunan BP, basına yeterli bilgi vermedi ve basının bölgeye erişimini engelledi. Ve şimdi Greenpeace, yaşanan felaketin etkilerinin bağımsız bir değerlendirmesini yapmak ve tüm dünyaya gerçekleri söylemek üzere olayın kaynağına doğru yol alacak. Hepimizin bu petrol felaketinin gerçek boyutlarını görmemiz gerekiyor” dedi.

50 metre uzunluğunda bir buzkıran gemisi olan Arctic Sunrise, 1995’ten beri Güney Okyanusu’nda balina avcılığına karşı barışçıl mücadeleler gerçekleştirdi, iklim değişikliğini ve Kuzey Kutup Bölgesi’nde buzulların erimesini belgeledi ve Antarktika’daki James Ross Island’ın denizden çevresini dolaşan ilk gemi oldu.

Kayıpların nedeni enerji politikaları
Greenpeace ABD Denizler Kampanyası Direktörü John Hocevar, “Bu gemi turu Körfez’de enerji politikaları yüzünden kaybedilenleri ortaya çıkaracak. Okyanuslarımıza, balinalara, yunuslara ve onları destekleyen geniş ve karmaşık ekosisteme neler olduğunu insanlara anlatmaya kararlıyız” dedi.

Keşif gezisinde Arctic Sunrise’da deniz yaşamını, petrole bulanan deniz memelilerini, kaplumbağaları, balıkları ve deniz kuşlarını inceleyecek bağımsız bilim insanları ve araştırmacılar da yer alacak.

Greenpeace, hükümetleri derin denizlerden petrol çıkarılmasını ve tüm yüksek riskli yeni petrol kaynaklarının araştırılmasını yasaklamaya; fosil yakıtlara destek verilmesini durdurup temiz enerjiyi desteklemeye ve küresel ısınmayı azaltacak ve temiz enerji devrimini başlatacak güçlü yasaları hayata geçirmeye çağırıyor.


Bu haber toplam 881 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.