1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Kriz Kahini" Türkiye'yi uyardı
"Kriz Kahini" Türkiye'yi uyardı

"Kriz Kahini" Türkiye'yi uyardı

Küresel krize yönelik isabetli tahminleriyle “Kahin” unvanı alan Prof. Dr. Roubini de Türkiye’deki cari açık riskinin “aşırı” olduğu uyarısını yaptı.

A+A-

Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun İstanbul’da düzenlediği Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansına konuşmacı olarak katılan Roubini, “Türkiye’de cari açık git gide büyüyor. Kredi talebindeki artış aşırı olmaya başladı… Cari açığı kısa vadeli fonlarla kapatmaya çalışmak, kırılganlığını artıyor” dedi.  

Finansal kriz sonrasında, küresel ekonomide başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere hızlı büyüme yaşandığını, bunun da tüketimi ve talebi körüklediğini belirten Roubini, Türkiye’de de güçlü iç talep nedeniyle cari açık sorunun ciddi bir hal almaya başladığını söyledi.

 Merkez'e destek lazım

Piyasada oldukça fazla likiditenin olduğunu belirten Roubini, Merkez  Bankası’nın munzam karşılıkları artırarak soruna çare bulma çabasına ekonomik politikalarıyla destek verilmesi uyarısını yaptı. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı olumsuz noktalara da vurgu yapan Kriz Kahini, yüksek işsizlik, iş gücünün kalitesi ve eğitim tarafındaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

İstanbul geleceğin şehri

İstanbul doğumlu olan Roubini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çılgın Proje”sini açıkladığı bugün de İstanbul’un bir ticaret şehri olduğunu ve gelecekte hem ekonomik hem de siyasi açıdan önemli rol oynayacağını da belirtti.

Aynı zamanda New York Üniversitesi’nde ekonomi dersleri veren Roubini, genç nüfusu, güçlü finansal yapısı, stratejik konumu ve Ortadoğu ile iyi ilişkileri nedeniyle Türkiye’nin geleceğin ülkeleri arasında yer alacağı öngörüsünde de bulundu.

Roubini, bu niteliklerine rağmen AB’nin Türkiye’ye üyelik yolunu açmamasını da, Birliğin bir hatası olarak nitelendirdi.

Hürriyet Ekonomi

Bu haber toplam 1033 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.