1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonerlerin sayısı 939'a çıktı
Milyonerlerin sayısı 939'a çıktı

Milyonerlerin sayısı 939'a çıktı

Ekonomik krizin ardından yeni pazar arayışlarına giren Egeli firmalar, dünyaya 8.7 milyar liralık ürün sattı. Bölgede ihracat rakamı milyon doları aşan şirket sayısı bine dayandı

A+A-

Ekonomik krizin ardından yeni pazar arayışlarına giren Egeli firmalar, dünyaya 8.7 milyar liralık ürün sattı. Bölgede ihracat rakamı milyon doları aşan şirket sayısı bine dayandı.

Geçtiğimiz yıl küresel krize rağmen dünya pazarlarına açılan Egeli firmalar 8.7 milyar dolarlık ihracata imza atarken, milyon dolar düzeyinde ihracat yapan firma sayısı da bine dayandı.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin rakamlarına göre 2009 yılında 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren Egeli firma sayısı 811 iken, geçtiğimiz yıl milyon dolar sınırını 128 firma daha geçti.
Özellikle Ege İhracatçı Birlikleri bünyesine dahil edilen otomotiv, kimya sanayi, elektrik, çimento, makine gibi sektörlerin de rakamlarının eklenmesiyle ihracatçı milyoner sayısı hızla arttı. Böylece 939 Egeli firma, ihracat milyoneri oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, milyon dolarlık ihracat yapan üye sayısındaki artışı sevinçle karşıladıklarını belirterek, "2011 yılında hedefimiz bin ihracat milyonerini geçmek" dedi.

Madencilikte bereket
Geçtiğimiz yıl 1 milyon dolarlık ihracat sınırını en çok aşan firmalar madencilik sektöründen çıktı. 184 maden ve doğaltaş firması ihracat milyoneri oldu. Yaş meyvede 119, konfeksiyonda 84, demir-demir dışı metallerde ise 75 firma milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ağaçta 57, tekstilde 52, su ürünlerinde 48, hububatta 44, kimyevi maddelerde 41, makinede 40 firma 1 milyon dolarlık ihracatı aşmayı başardı.

Ege'nin geleneksel sektörleri olan kuru meyve, tütün, zeytinyağı sektörleri ise ihracatın ve firma sayısının azalmasına bağlı olarak daha az milyoner çıkarabildi. Kuru meyvede 2009'da 69 olan milyoner ihracatçı sayısı 68'e, zeytinyağında 37 olan milyoner sayısı 32'ye gerilerken, tütünde 17 olan milyoner sayısı 14'e düştü.

Geçen yıl Ege İhracatçı Birlikleri kanalıyla yapılan ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 35 oranında artarak 8.7 milyar dolar olmuştu. İki yıl önce Ege'den 201 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, 2010 yılında ihracat yapılan ülke sayısı 198 oldu. 2009'da Ege İhracatçı Birlikleri kanalıyla 6 milyar 383 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

Hedeflerini çizdiler
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, geçen yıl 128 firmanın daha 1 milyon dolarlık ihracat sınırını geçmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, bu yıl toplamda 12 milyar dolar ihracat yapmayı amaçladıklarını kaydetti. Türkmenoğlu, milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren firma sayısını ise binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

'Yeni sektörler listeye girdi'
Egeli ihracatçıların 2008'de yaşanan küresel krizin etkilerini 2009 yılında aşmayı çalıştıklarını hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "2010 yılında ihracatımız hızla arttı. Üyelerimiz hiç durmadan yeni pazarlara açılarak ihracatın artmasını sağladı. Yeni sektörlerin de birlik bünyesine katılmasıyla milyoner ihracatçı sayımız hızla arttı" dedi.

Kuzey Afrika'da yaşanan siyasi gelişmelerin ihracatta endişe yarattığına dikkat çeken Türkmenoğlu, döviz kurunun getirdiği avantajla girdi maliyetlerini azaltıp, Afrika ve başka kıtalarda yeni pazarlara ürün satarak hedefledikleri ihracat rakamını yakalayacaklarını açıkladı.

Yeni Asır

Bu haber toplam 936 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.