1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Ordu'nun balıkçı gemileri uluslararası sularda
Ordu'nun balıkçı gemileri uluslararası sularda

Ordu'nun balıkçı gemileri uluslararası sularda

Türkiye’de uluslararası sularda avlanma yeterliliğine sahip olan ilk balıkçı teknesi Şaban Kıyak  1,5 yıl süren inşa çalışması sonrası Ordu’da yapıldı.

A+A-

Başaran Kardeşler Gemi ve Tekne Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Kaya, Kumbaşı Limanı’nda faaliyet gösteren firmanın ilk olarak 1977 yılında Perşembe’de babası İhsan Kaya tarafından kurulduğunu belirterek, “İşe ahşap gemi imalatıyla başladık. 25 yıldır ise sac gemi imalatı yapıyoruz. Türkiye’nin ilk klaslı balıkçı gemisini burada yaptık.  İlk kez 52 metre boyunda balıkçı teknesini ben imal ettim. Bu zamana kadar 25-25 metre boyunda pek çok balıkçı teknesini suya indirmiştik. Şu anda 114. teknemizin inşaatını sürdürüyoruz.” dedi.

Moritanya’da avlanacak

Geminin inşasının yaklaşık 1,5 yıl sürdüğünü dile getiren Başaran Kardeşler Gemi ve Tekne Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “ Gemi diğer unsurlarıyla birlikte sahibine 5 milyon liraya mal oldu. Daha büyük gemileri daha iyi gemileri yapmaya gayret edeceğiz.  Bu zaman kadar genelde yurt içine gemi yaptık. Ancak son iki yılda 5 gemi yaparak yurt dışına gönderdik. Bu gemi inşallah altıncısı olacak.  Yaptığımız bu gemi de Kuzey Afrika ülkesi olan Moritanya’ya gidecek” dedi.            

Destek verin ülkeme savaş gemisi yapayım

Ordu’da gemi inşasının nasıl gelişebileceğini ilişkin görüşlerini de aktaran Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Bize önce güzel bir tersane alanı lazım. Şu anda buradaki alanımız biraz kısıtlı. O kısıtlı imkanlara rağmen biz bu işleri yapabiliyoruz.  Bu konuyu ilgili merciler ile görüşüyoruz. İster milletvekilleri olsun ister belediye başkanları olsun konuyu aktarıyoruz. İlgileniyorlar, sağolsunlar. Biz yine de burada küçük esnafız. Ona rağmen burada yaklaşık 60 kişiyi istihdam ediyoruz. Bize sahip çıksınlar. Elektrik yok, trafo eksik. Yer küçük büyütmemiz gerekiyor. Biraz daha büyük yer olursa daha büyük gemi yaparım. Devletime savaş gemisi yaparım.  Ülkemi ve milletime faydalı işler yapmak için ben buradayım.”                            

Bunun kıymeti bilinmeli

Başaran Kardeşler Gemi ve Tekne Sanayi Şirketi Genel Müdürü Suphi Kır ise, “Burada ciddi bir gemi inşaatı yapılıyor. Bunların boyu 15 metre ile 50 metre arasında değişiyor. Bugün suyu indirdiğimiz gemi ise teknik olarak standartlara uygun olarak yapılan ilk gemi. Böyle olmasa uluslararası sularda çalışmasına izin verilmiyor. Bunun kıymetinin Ordu olarak bilinmesi gerekir. Ordu’nun böyle bir zenginliğe sahip olduğu konusunda yeterli bir bilginin olmadığını düşünüyorum. Burada yaklaşık 55 kişi çalışıyor. Bu istihdam oranı Ordu’da sadece fındık fabrikalarında var. Bu sektörün çok iyi bilinmesi gerekiyor. Şu anda da ben çok mutluyum. Böyle bir şeyi gerçekleştirmenin ayrıcalığını yaşamak bambaşka bir şey.” dedi.

Şaban Kıyak Afrika yolcusu

Türkiye’de ilk kez Ordu’da yapılan uluslararası sularda avlanma yeterliliğine sahip olan balıkçı teknesi Şaban Kıyak adını taşıyor. Samsunlu girişimci Şaban Kıyak’a ait gemi toplam 52 metre uzunluğunda ve yaklaşık 500 ton ağırlığında. İnşası 1,5 yıl süren tekne 3 ay sonra Moritanya’da ilk avına çıkarak vira bismillah diyecek.

Vira Haber

Bu haber toplam 19615 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.