1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Piri Reis Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu
Piri Reis Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu

Piri Reis Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu

Türkiye'nin ilk ve tek denizcilik ihtisas üniversitesi Piri Reis, ikinci dönem mezunlarını, Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleşen törenle dünya denizlerine armağan etti.

A+A-

2014-2015 öğretim yılı mezuniyet töreninde, Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Gemi İnşa Mühendisliği bölümlerinden 152 öğrenci mezuniyet heyecanı yaşadı.

Gerçekleşen mezuniyet törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eski Müsteşarı Suat Hayri Aka, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, sivil toplum kuruluşları ve sektör  temsilcileri katıldı.

Törenin onur konuğu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım “Öncelikle mezun olan genç denizcilerimizi tebrik ediyorum. Biz denizciler mavimizle, beyazımızla ay yıldızlı bayrağımızla birlikteyiz. Piri Reis Üniversitesi’nin kuruluşu hiç kolay olmadı. Bir zihniyet dönüşümü gerçekleştirdik. Mevzuata göre temalı üniversite kurulamaz. Biz bunu başardık.  En büyük iradeyi de dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gösterdi. Kendisi her zaman denizcilerin halinde anladı, destek oldu, destek olmaya da devam ediyor. 130 öğretim görevlisi ve 160 öğrencisiyle büyük bir üniversite. PRÜ, ülkemiz ve Türk denizciliği adına çok büyük bir kazançtır.” dedi.

DENİZLERDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Türkiye ekonomisinin geleceği için denizciliğin  öneminden bahseden Yıldırım “Dönemimizde denizcilik eğitimi veren kurumların sayısı 100’ çıktı. 8 üniversitemiz var. Tüm bu gelişmeler, Türkiye’nin denizcilikte ne kadar vazgeçilmez bir ülke olduğunu gösteriyor. Kara hududumuzun üç katı deniz hududumuz var. Şartlar ve bölgesel gelişmeler ne olursa olsun Türkiye denizci bir ülkedir. 2023 hedeflerimizi ancak denizcilikle başaracağız. Genç denizcilerimizin ülkemizin kalkınmasında çok önemli rol oynayacağına inanıyorum. Türkiye, denizcilikte 12. büyük ülke. Bu ülkenin kaynak israfına tahammülü yok. Denizlerden vazgeçmeyeceğiz. 2009’da başlayan küresel taşımacılığın daralmasından dolayı bir kriz var. Ama bu kriz bizi korkutmamalı, geleceğe yönelik umutlarımızı yok etmemeli. “ şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında mezun öğrencilere seslenen Yıldırım, denizciliği dayanışma ve birlikte yaşama mesleği olduğunu belirterek “Denizde her türlü zorluk var. Saygıdeğer velilerimizin en büyük mutluluğu bugün. İnşallah ülkemiz de, sizlerin geniş ufuklara yol alacağı gibi bölgenin güven kaynağı ve barış adası olmaya aday olmaya kararlı bir şekilde devam edecek. Bir olacağız ve beraber olacağız.“ diye konuştu.

PRUVANIZ NETA, RÜZGARINIZ KOLAYINA OLSUN

PRÜ’nün sadece denizci öğrenci değil kalifiyeli öğretim elemanı yetiştirerek sektörde önemli  bir açığı kapattığını belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, konuşmasında “Usta-çırak ilişkisinin en güzel örneklerinden bir tanesi bizim mesleğimiz. Denizcilik eğitimi sadece öğrenci-okul değil. Teknik donanım olarak gelişmiş bir okul PRÜ. Staj gemimizde sağlanmış oldu. Staj gemisi sadece bu okul için değil 100’e yakın denizcilik eğitimi veren okullarda yararlanabilecek. Öğretim elemanı açısından da PRÜ’nün master ve doktara programları başlaması, kaliteli öğretim elemanı yetişmesi açısından oldukça önemli bir karar. Mühendislerimizden beklentilerimiz, inovasyonu yüksek gemiler tasarlamaları. Türk bayrağını geminizin cundasına toka ettiğiniz de onun şerefini yaşayabilen milli insanlar olmanızı bekliyoruz. Pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun. Allah selamet versin.” İfadelerine yer verdi.

DÜNYADA İLK BEŞTEYİZ

PRÜ’nün deniziclik eğitiminde emin adımlarla ilerlediğini, yetiştirilmiş kalifiyeli binlerce mezunu dünya denizlerine hediye ettiklerini belirten PRÜ Mütevelli Heyeti ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Allah bizlere bir görev verdi, biz de yapıyoruz. Birçok insanın emeği var burada. Sayın Binali Yıldırım’a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Kendisinin Piri Reis Üniversitesi’nin kurulmasında ciddi emekleri vardır. Malesef ülkemizde önyargı denen bir bela var. Biz bunu da aştık. Bugün geldiğimiz noktada bütün sıkıntıların unutulduğu gün bugün. Çok kaliteli bir eğitim kadrosu oluşturduk. Eğitim bambaşka bir şey. Biz her zaman veren el olmayı tercih ediyoruz. Biz denizciler çok şanslıyız. Hem dünyayı görür hem de vizyon sahibi oluruz. Deniz sabır mesleğidir. Mezunlarımızla, öğretim kadromuzla gurur duyuyoruz. Piri Reis Üniversitesi, dünyada kendi alanında ilk beşte. Emin adımlarla ilerliyoruz. Binlerce öğrenciyi dünya denizlerine hediye ediyoruz.” dedi.

VERDİĞİMİZ EMEKLERİN EN GÜZEL KARŞILIĞI

Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV)’in zorlu bir yoldan sonra denizcilik eğitiminde dünyada ses getiren bir üniversiteyi meydana getirdiğini belirten “TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı ve PRÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Sualp Ürkmez “Senelerce bu üniversitenin kurulması için çok emek harcadık. Bizim en keyifli anımız bugün. Verdiğimiz emeklerin en güzel karşılığı. Genç arkadaşlarımızın geleceklerine güvenle bakarak bu üniversiteden mezun olmaları bizlere büyük gurur veriyor. Amacımız, Türk denizcilik eğitiminin gelişmesi, denizcilik eğitimi veren okulların desteklenmesi, denizcilik sevdirilmesiydi. Vakıf olarak tüm emellerimizi gerçekleştirdik. Her okula destek olduk. 2042 uzakyol vardiya zabiti mezun verdik. Bu öğrencilerimizden bazılarını AB projeleri kapsamında İngiltere’ye gönderdik. 2008’de kendi okulumuzu kurduk ve tüm enerjimizi buraya harcadık. Yedi yaşında bir üniversite olmamıza rağmen dünyada büyük ses getirdik. Denizcilik eğitimine yaptığımız katkı dünya çapında. Şuanda burs oranımız yüzde 50’nin üzerinde . Vadeli öğrenim uygulamasını devreye soktuk. Yaptığımız işe ne kadar güvendiğimizin bir ispatı. TÜDEV olarak öğrencilerimizin geleceklerini daha iyi planlamak için Kariyer Planlama İktisadi İşletmesi kurduk. Onları sürekli takip edeceğiz. Dünyanın sayılı denizcilik şirketlerinde iş bulmalarını sağlayacağız. Herkesin üzerinde teşekkürü hak eden, yüzyıllarca yaşayacak bu üniversitenin kurulmasında vizyonu, cesareti, kararlılığıyla örnek teşkil  eden PRÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan’a yürekten teşekkür ediyorum.” şeklide konuştu. 

SANAYİYLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ

Piri Reis'in dünyayla entegre olmuş deniz endüstirisiyle birliktehareket eden bir üniversite olduğunu ifade eden Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, konuşmasında “Anılardan en güzellerinden bir tanesi de mezuniyet günleridir. Hayatları boyunca bugünü hatırlayacak 152 mezunumuzla gurur duyuyoruz. Piri Reis Üniversitesi’nden mezun olmak bir ayrıcalıktır. Mezunlarımız simülatör eğitimleriyle en etkin eğitim imkanlarına sahip oldular. AB Deniz Güvenliği Ajansı denetlemesinde ülkemizin denizcilik eğitim kurumlarını temsilen seçilen üniversitemiz bu denetimden başarıyla çıkmış ve eğitim kalitesini kanıtlamıştır. Okulumuz tarafından ülkemiz, önemli denizcilik konferanslarında temsil edilmiş, bir çok Avrupa projesine ortak olunmuştur. Hem Denizcilik hem de Mühendislik fakültelerini tamamlayan öğrencilerimiz proje temelli olarak yetiştirilmiştir. Nitekim öğrencilerimize üst düzey mühendislik eğitimi, sadece sınıfta sınırlı kalmayarak birinci sınıftan itibaren fiilen projelere katkıları sağlanmıştır. Bilgisayar destekli laboratuvarlar gibi eğitim destek birimlerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışı staj olanakları ile AB’nin seçin yedi üniversitesiyle olan eğitim anlaşmaları çerçevesinde Erasmus olanaklarına sahip olmuşlardır. Ulusal meslek kuruluşlarının yanı sıra dünyanın önemli meslek gruplarına da ücretsiz üye olmuşlardır. Endüstriyle paralel eğitim olanakları sahip olan öğrencilerimiz üçüncü sınıftan itibaren eğitimlerini tersane, dizayn ofisi,fabrikalarda uygulama şansı buldular. Üniversitemizin böyle önemli bir noktaya gelmesinde emeği olan mütevelli heyetine, İMEAK Deniz Ticaret Odası üyelerine,denizcilik camiamıza şükranlarımızı sunuyoruz. Saygıdeğer velilerimize de böyle bir günde aramızda oldukları için teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.

43798.jpg

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1657 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.