1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. PRÜ'de iki Bakanla mezuniyet töreni
PRÜ'de iki Bakanla mezuniyet töreni

PRÜ'de iki Bakanla mezuniyet töreni

Pîrî Reis Üniversitesi'nin 2017-2018 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a Fahri Doktora verme töreni  Tuzla Deniz Kampüsü Konferans Salonu'nda yapıldı.

A+A-

Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalletin Şevli, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Piri Reis Üniversitesi  Mütevelli Heyet Başkanı Metin Kalkava, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Tamer Kıran, Denizcilik esi müsteşarı Hasan Naiboğlu, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Profesör Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi kurucu Rektörü Kamil  Sağ,  Profesör Dr. Tamer Berksoy, akademisyenler, denizcilik sektörü temsilcileri ve veliler katıldı.

Tören  Pîrî Reis Üniversitesi Rektörü Profesör Oral Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. Erdoğan denizcilik sektörünün birer neferi oalack öğrencilerle gurur duyduğunu söyledi ve hepsine teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son 16 yılda denizcilik alanında ciddi işler yapıldığını belirterek, "Ankara'da denizciliğin dilinden anlayan bir bürokrat bulmak bizim için bir lütuf idi. Ancak son 16 yılda denizciliğin ne kadar önde geleni varsa bunlar gerek Ankara'da gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerinde denizciliğin önünü açmak için bir ekip uyumuyla çok güzel şeyler yaptı." dedi.

 Arslan, Piri Reis Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a Fahri Doktora Tevdi Töreni'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin denizcilik anlamındaki coğrafi avantajlarından bahsetti.

Bu bilinçle 16 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın denizciliğe ciddi ilgi gösterdiğini dile getiren Arslan, son 16 yılda denizcilik alanında ciddi işler yapıldığını anlattı.

Arslan, 1982 yılında üniversiteden mezun olduğunu ve 36 yıldır bu işin içinde bulunduğunu kaydederek, "Ankara'da denizciliğin dilinden anlayan bir bürokrat bulmak bizim için bir lütuf idi. Ancak son 16 yılda denizciliğin ne kadar önde geleni varsa bunlar gerek Ankara'da gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerinde denizciliğin önünü açmak adına ekip uyumuyla çok güzel şeyler yaptı." diye konuştu.

Son 16 yılda denizcilik sektöründeki düzenlemeler ve yatırımlardan bahseden Arslan, ülkenin ekonomik olarak büyüyebilmesi için sektöre değer kazandıracak çok iş ve işlemler yaptıklarını vurguladı.

Arslan, yapılan yatırımların bir armatör veya tersane sahibi için olmadığını belirterek, onların da derdinin, davasının denizcilik marifetiyle ülkeye hizmet etmek olduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ın Denizcilik Müsteşarı iken sektöre yaptığı hizmetlerden bahseden Arslan, Yılmaz'a üniversite tarafından fahri doktora verilmesi kararının çok doğru ve isabetli olduğunu söyledi.

Arslan, bugün genç meslektaşlarının hayata atıldığını anımsatarak, genç mezunlarının öğrencilik döneminde ailelerinin gecelerini gündüzlerine katarak ciddi çabalar sarfettiğini anlattı.

Yeni mezunlara mesleklerine güvenmeleri konusunda uyarılarda bulunan Arslan, "Karşınıza hangi zorluk çıkarsa çıksın, 'Evet, ben bunu yaparım' deyin. Bunu dediğiniz sürece yapamayacağınız hiçbir şey yok." şeklinde konuştu.

'Beşeri sermayeyi nitelikli kılan eğitimdir'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise törende yaptığı konuşmada, eğitimin Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu ve söyledi.

Eğitimin, bilgi ekonomisi dönüşümü ve demokrasinin kökleşmesi için olmazsa olmaz unsur olduğunu vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Tam bağımsızlık için mutlaka nitelikli bilgiye sahip olmak gerekir. Nitelikli bilgiyi nitelikli ürünlere dönüştüren bilim insanlarına sahip olmak lazım. Nitelikli bilgiye ve nitelikli bilim insanlarına sahip olmadığınızda tam bağımsızlığın sözde kaldığı görülmüştür. Nitelikli bilgiyi üretecek ve nitelikli bilim insanlarını yetiştirecek yerler de üniversitelerimizdir.Üniversitelerimize 2018 yılında 28 milyar liranın üzerinde bütçe ayırdık. Bu toplam eğitim bütçesinin yüzde 20'sinden fazla. Türkiye'de şu an 208 yüksek öğretim kurumu var. Bizim zamanımızda hangi üniversiteyi kazanacağız diye yarışırdık. Kontenjan 100 - 150 bin, mezunlar 1 milyon, sınava girenler ise 2,5 milyondu. Bugün kontenjan 1 milyon, o yaştaki mezunlar 1 milyon 200 bin ama liselerden mezun olan öğrenci sayısı ise 900 bin civarında. Şimdi yarış bu mezun olanlardan hangisinin hangi yere gireceği konusunda. O sebeple okul öncesi dönemden itibaren yönlendirme yapmak lazım."Yüksek öğretimle ilgili istatistiki bilgiler veren Yılmaz, şunları kaydetti:"2002 yılında yüksek öğretimdeki öğrenci sayımız 1 milyon 600 bindi. Şimdi 7,5 milyon. Bu öğrenci sayısıyla Avrupa'da Rusya'dan sonra ikinciyiz. Rusya'nın nüfusu bizden fazla. 2002'de üniversiteye girme çağında olan her 100 öğrenciden ancak 12'si yüksek öğretime giderken, bugün 100 öğrenciden 43'ü yüksek öğretime gidiyor. Okullaşmada da Slovenya'dan sonra Avrupa'da ikinciyiz. Öğretim elemanı sayımız 151 bin 763. Bunun 71 bin 390'ı da öğretim üyesidir. Altyapı bitecek ki kaliteden bahsedebilelim. Şimdi üniversitelerimizde yeteri kadar yatay büyüme oldu. Üniversite sayımız, öğrenci sayımız arttı.Şimdi eğitimin kalitesini artırmamız lazım. Bunun için de Yüksek Öğretim Kalite Kurulu kuruldu. Üniversitelerimiz her alanda çalışsın ama bir alanda ihtisaslaşmasını istiyoruz. Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması kapsamında 5 üniversitemizi belirledik. Bunun bir sonraki aşaması 10 araştırma üniversitesi belirlenecek. Devlet yüksek öğretim kurumlarında çalışanlar Ar - Ge yapmak isterse 1 yıl ücretli izne ayrılabilecek. Bilimsel araştırma projelerinde görevlendirilecek yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs verilecek Öğretim görevlilerinin de 75 yaşına kadar çalışmalarına imkan verildi.

"Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş dünyadaki ender ülkelerden birisi olduğunu dile getiren Yılmaz, "Beşeri sermayeyi nitelikli kılan eğitimdir. Eğitim yoksa nüfusunuz size yüktür. Ama nüfusunuz eğitimliyse sizin için güçtür. Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarmıştır. Eğitimin nihai çıktısı da milli gelirdir. Son 10 yılda OECD ülkeleri arasında milli gelirinin en çok artıran ülke Türkiye'dir." diye konuştu.

"Üniversite adını dünyaya duyurdu"

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası (İMEAK DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, denizcilik adına çok güzel ve kıymetli bir gün olduğunu belirterek, öğrencilere, sağlık sorunları olmadığı sürece mutlaka uzak yol ehliyetlerini almaları tavsiyesinde bulundu.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, üniversitenin 10. yılına ulaştığına belirterek, kurumun açtığı bölümlerle denizciliğe odaklandığını söyledi.

 Üniversitenin denizcilik alanında dünyaya ismini duyurduğunu dile getiren Erdoğan, üniversite ve mezunları hakkında bazı bilgileri paylaştı.

Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, çok mutlu oldukları bir eseri, bu üniversiteyi vatana kazandırdıklarını belirterek, üniversitenin kuruluş sürecinde karşılaştıkları sıkıntılardan bahsetti.

Kalkavan, velilere ithafen, "Siz bize cevherleri verdiniz biz onlara mücevher haline getirdik. Ülkemizde en yüksek katma değeri olan insana yatırımı yaptık. Bu gençlerimiz muhteşem bir iş başardılar." dedi.

Konuşmaların ardında  Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a “Fahri Doktora” unvanı PRÜ Rektörü Profesör Oral Erdoğan tarafından takdim edildi.

Öte yandan Piri Reis Üniversitesi Senatosu tarafından; denizcilikle ilgili hedef ve politikaları kapsamında uluslararası rekabet gücünü arttıracak düzenlemelerin sağlanması, savunma sanayi araçlarının milli imkanlarla elde edilmesi hedefi ile dışa bağımlılığı en aza indirecek strateji ve uygulamaların geliştirilmesi, milli eğitimin uluslararası standartlara ulaştırılmasının amaçlanarak çalışılması konuları başta olmak üzere Türk Denizciliği, Savunma Teknolojileri ve Milli Eğitime olan değerli hizmet ve katkılarından dolayı, “Fahri Doktora” unvanı veriliyor.

Konuşmaların ardından üniversiteden birinci ikinci ve üçüncülük dereceleriyle mezun olan öğrencilere Bakan Yılmaz tarafından diplomaları verildi. Üniversite yönetimi tarafından ise fakültelerini dereceyle bitiren öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Tüm mezun öğrencilere mezuniyet belgelerinin verildiği törende öğrenciler son olarak keplerini attılar.

bb-005.jpg

bbb-002.jpg

bbbb.jpg

pru-001.jpg

pru1-002.jpg

pru2-004.jpg

pru3-004.jpg

pru4-003.jpg

pru5-002.jpg

pru6.jpg

pru7-001.jpg

pru8.jpg

pru9.jpg

pru10.jpg

pru11.jpg

pru12.jpg

pru13.jpg

pru14.jpg

pru15.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 10290 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.