1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Saltanat kayıklarına ilgi artıyor
Saltanat kayıklarına ilgi artıyor

Saltanat kayıklarına ilgi artıyor

Cide'de bulunan Bal-Deniz Tersanesi, çeşitli ülkelere sultanların bindiği tarihi saltanat kayıklarından yapıyor. Yılda birkaç saltanat kayığı siparişi alan firma, son 3 yılda Türkmenistan'a 2 saltanat kayığı gönderdi.

A+A-

Kastamonu'nun Cide İlçesi'nde üretilen Saltanat Kayıkları, meraklılarının ilgi odağı oldu.

Cide'de bulunan Bal-Deniz Tersanesi, çeşitli ülkelere sultanların bindiği tarihi saltanat kayıklarından yapıyor. Yılda birkaç saltanat kayığı siparişi alan firma, son 3 yılda Türkmenistan'a 2 saltanat kayığı gönderdi. Bu altın varaklı gösterişli kayıklarından biri Türkmenistan Cumhurbaşkanı'na gönderildi. İstanbul'da bulunan Turuman şirketinin yaptırdığı saltanat kayığı, 2010 yılında bir açılışa katıldıktan sonra Türkmenistan Cumhurbaşkanı'na teslim edildi.

Saltanat kayıkları, sürekli olarak 5 kişi çalıştığı takdirde en erken 60 günde teslim edilebiliyor. Şu ana kadar Hırvatistan, Almanya, İngiltere, Kıbrıs, İrlanda, Türkmenistan, Fransa gibi 7 ülkeye saltanat kayığı gönderen firma sahibi Kenan Çakır, El emeği göz nuru yapılan 14 metrelik bir saltanat kayığını 130-140 bin lira civarı yaptığını ancak, aracılık eden firmaların 400- 500 bin Euro'ya satmış olabileceğini belirterek, "Müşteriler bizi genelde internetten buluyor. Müşteriler bu saltanat kayığının geçmiş tarihi özelliğini bilerek sipariş ediyorlar" dedi.

Padişahlık döneminden sonra 2002 yılında ilk defa 'Kenan Usta'nın yaptığı saltanat kayıklarının yeniden İstanbul Haliç'te yüzdüğünü hatırlatan Kenan Çakır, "Şu anda yapım aşamasında olan bir saltanat kayığı daha var. Gaziantep'e gönderilmek üzere yapımı devam eden 14 metre uzunluğundaki bu eşsiz görselliğe sahip saltanat kayığının altınyaldıza boyanmış el işlemeleri göz kamaştırıyor" dedi.

virahaber.com

Bu haber toplam 1243 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.