1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. S&P'den petrol üreticisi 5 ülkeye darbe
S&P'den petrol üreticisi 5 ülkeye darbe

S&P'den petrol üreticisi 5 ülkeye darbe

S&P, 5 petrol üreticisi ülkenin kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. S&P; Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Kazakistan ve Brezilya'nın kredi notunu düşürürken, Rusya ve Katar'ın notlarını teyit etti.

A+A-

S&P; Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Kazakistan ve Brezilya'nın kredi notlarını aşağı çekti, Rusya ve Katar'ın notlarını ise teyit etti. Kuruluş, ayrıca Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela'nın petrol üretimini dondurmaya ilişkin anlaşmasının fiyatlarda kayda değer bir etki yaratmayacağı öngörüsünde bulundu.

Suudi Arabistan

S&P'nin Suudi Arabistan'a ilişkin açıklamasına göre, ülkenin kredi notu ''A+''dan ''A-'' ye düşürüldü, not görünümü ise ''durağan'' olarak belirlendi. Not indirim kararına gerekçe olarak, düşmeye devam eden petrol fiyatlarının, petrol ihracatından elde edilen gelirlere dayanan Suudi Arabistan ekonomisini olumsuz etkilemesi gösterildi. Suudi Arabistan'da kişi başı gelirin aynı not seviyesine sahip olan diğer ülkelerin altına düşeceği öngörüsüne yer verilen açıklamada, ayrıca kamu borcunun 2016-2019 döneminde gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 7'yi geçebileceği uyarısında bulunuldu.

Brezilya

S&P, Brezilya'nın kredi notunu da ''BB+'' den ''BB'' ye indirirken, ''negatif'' not görünümünü değiştirmedi. Not indirimine ilişkin metinde, Brezilya'nın ekonomik durumunun son değerlendirmenin yapıldığı Eylül 2015'den bu yana kayda değer derecede kötüleştiği belirtildi. Ülkedeki siyasi ve ekonomik sorunların, mali politikaların uygulanmasını zorlaştırdığı vurgulanan açıklamada, ekonomik daralma sürecinin bu nedenlerle uzadığı görüşüne yer verildi. Brezilya'da 2016-2018 yılları arasında, bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 7'ye denk gelebileceğini belirten kuruluş, aynı dönemde ülkenin net toplam borcunun ise GSYH'nın yüzde 60'ına çıkabileceğini ileri sürdü. S&P, Brezilya'nın kredi notunu geçen eylül ayında yaptığı değerlendirmede "çöp" seviyesine düşürmüştü. Ülkenin notu böylece çöp seviyesinin de altına inmiş oldu.

Oman ve Bahreyn

Uluslararası derecelendirme kuruluşu, Oman'ın kredi notunu ''BBB''den ''BBB-'' ye düşürürken, ''durağan'' not görünümünü değiştirmedi. Benzer şekilde, Bahreyn'in ''BBB-'' seviyesindeki kredi notu ''BB'' ye indirilirdi, not görünümü ise ''durağan'' olarak teyit edildi. S&P'nin adı geçen iki Körfez ülkesine ilişkin açıklamalarında, kredi notlarının yine düşük petrol fiyatlarının ekonomik ve mali ölçütleri olumsuz etkilemesi gerekçe gösterildi. Kuruluşun tahminlerine göre, Oman'da 2014'te 20 bin 500 dolar seviyesinde bulunan kişi başına gelir, 2016'da 14 bin 600 dolara gerilerken, ülkenin kamu borcu 2016-2019 yılları arasında GSYH'nın yüzde 5'ine kadar yükselecek. Aynı zamanda, Bahreyn'in mali açığının bu yıl 2015'e göre daha da artacağı öngörüsünde bulunan S&P, buna karşın istikrarlı büyümenin gelecek 12 ayda mali ve dış baskıları dengeleyeceği değerlendirmesini yaptı.

Kazakistan

Derecelendirme kuruluşu, petrol ve doğal gaz ihracatçısı Kazakistan'ın kredi notunu ''BBB''den ''BBB-'' e düşürdü. Ülkede ekonomik büyümenin zayıflayan ihracat ve iç tüketimle kayda değer yavaşlama gösterdiği belirtilen açıklamada, cari hesap gelirlerinin yüzde 30 azalabileceği kaydedildi. Kazakistan'da uygulanan ara politikası ve dış risklere de değinilen açıklamada, enflasyon ve döviz kurundaki baskının bankacılık sektörünün istikrarını bozabileceği uyarısına yer verildi. S&P, ülkenin not görünümünü bu riskler çerçevesinde ''negatif'' olarak belirledi.

Rusya ve Katar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, diğer taraftan Rusya'nın "BB+" seviyesindeki kredi notunu ve "negatif" not görünümünü teyit etti. S&P'den yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın kredi notunun "BB+" olarak teyit edildiği bildirilirken, karara gerekçe olarak ülkenin ekonomik ve mali görünümünde önemli bir kötüleşme beklenmemesi gösterildi. Öte yandan, "negatif" not görünümünün mali tamponların beklenenden daha hızlı kötüleşme riskini yansıttığı belirtilen açıklamada, "Rusya'nın kredi notunu, jeopolitik olayların diğer hükümetlerin yaptırımlarını sıkılaştırmasıyla sonuçlanması durumunda düşürebiliriz" uyarısına da yer verildi. S&P, Rusya'nın 2016-2019 yıllarına ilişkin ortalama büyüme tahminini yüzde 0,5 olarak belirlerken, rublenin değer kaybetmesi ve enflasyonun Rus halkının satın alma gücünü sınırladığı vurgulandı.

S&P, ayrıca Katar'ın "AA" olan kredi notu ve ''durağan'' not görünümünü ve ekonomik büyümenin süreceği gerekçesiyle koruduğunu bildirdi. Ülke ekonomisinin sağlam makroekonomik temelleri ve yüksek varlık kapasitesinin düşük petrol fiyatlarına karşı koymasını kolaylaştırdığı değerlendirmesini yapan kuruluş, Katar'da büyümenin 2016-2019 döneminde altyapı yatırımlarıyla birlikte yüzde 4 seviyesinde kalacağı tahmininde bulundu.

"Üretimi dondurma kararı fiyatları çok etkilemez"

S&P, not kararlarına ilişkin açıklamalarında, ayrıca petrol fiyatlarına yönelik 2016 tahminini 55 dolardan 40 dolara düşürdüğünü hatırlatırken, Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela'nın petrol üretimini dondurmaya ilişkin anlaşmasının fiyatlarda kayda değer bir etki yaratmayacağı öngörüsünde bulundu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1711 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.