1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ‘Transatlantik Anlaşması’ ABD’ye ihracata darbe vuracak
‘Transatlantik Anlaşması’ ABD’ye ihracata darbe vuracak

‘Transatlantik Anlaşması’ ABD’ye ihracata darbe vuracak

Transatlantik anlaşması yüzünden yüzde 50’ye varan gümrük duvarları ile karşılaşan ihracatçılar, “ABD pazarı da elden gidiyor” mesajı verdi.

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun vizelerin kaldırılmasına ilişkin tavsiye kararının ardından ihracatçılarda gözler Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına çevrildi. AB ile ABD arasında serbest ticareti öngören TTIP'e, Türkiye, Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle dahil olamıyor. Bu yüzden Transatlantik anlaşması Türkiye'nin ABD'ye yapacağı ihracatın önünü kesecek.

İthalatı ikiye katladı

Çevre ülkelerde yaşanan savaş durumu ve döviz kuru nedeni ile ciddi bir ihracat kaybına uğrayan Türkiye'nin bir an önce Gümrük Birliği anlaşmasını yenilemesi gerektiğini kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu an Meksika, Güney Afrika ve Cezayir ile yaşanan sorunların ABD ile de gündeme gelmeye başlayacağını kay-detti.

Son 10 yıllık dönemde AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayan Meksika, Güney Afrika ve Cezayir, Türkiye ile henüz masaya oturmuş değil. Gümrük Birliği anlaşması kapsamında, Türkiye bu ülkelere yüzde 50'ye varan gümrük vergileri ile ihracat yaparken, ithalatta ise kurallar gereği çok düşük vergiler alıyor.

Türkiye'nin aleyhine

TİM Başkanı Büyükekşi, Meksika, Güney Afrika ve Cezayir arasındaki ticaret dengesinin Türkiye aleyhine işlediğini, ABD için de önümüzdeki dönemlerde aynı tehlikenin daha güçlü bir şekilde olacağını söyledi. Son ithalat ve ihracat rakamlarına bakıldığında bu dengesizlik açıkça görülüyor. 2015'te ABD'ye 2015'te 6.2 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye, buna karşılık 11. 1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. ABD'den yapılan ithalat 2014 yılında 12.2 milyar dolar seviyesindeydi.

24 milyar dolar parite kurbanı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen yıl ihracatta 11.5 milyar dolarının pariteden 12.5 milyar dolarının ise emtia fiyatlarından kaynaklı bir düşüş yaşandığına işaret etti. Büyükekşi, serbest ticaret anlaşmaları nedeni ile yüzde 30-50 arasında değişen gümrük duvarları ile karşılaştıklarını vurguladı.

Bu yıl yeni pazar arayışları doğrultusunda 9 ülkeye ticaret heyeti gönderildiğini kaydeden Büyükekşi, “İran'da 4 bin metrekare bağımsız bina kiralayarak 60 firma için bir ticaret merkezi açılacak. Bunun dışında, Dubai'de ve New York'ta 4, Şikago'da 3 ticaret merkezi açmayı planlıyoruz” bilgisini verdi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2695 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.