1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Türk Akımı’nda ikinci hat endişesi doğdu
Türk Akımı’nda ikinci hat endişesi doğdu

Türk Akımı’nda ikinci hat endişesi doğdu

Geçtiğimiz günlerde Putin tarafından onaylanan Türk Akım projesinde sadece birinci hattın deniz kısmı için sözleşme imzalandığının vurgusu yapıldı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanan Türk Akım projesinde sadece birinci hattın deniz kısmı için sözleşme imzalandığına vurgu yapan uzmanlara göre Türkiye’yi enerji merkezi konumuna yükseltebilecek ikinci hat için henüz herhangi bir imza atılmadı.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, yürürlüğe giren anlaşmanın her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli iki hattı kapsadığını belirterek, Rusya’nın dev enerji kurumu Gazprom’un iştiraki South Stream şirketinin yalnızca Türkiye’ye gaz getirecek gaz için imza attığına dikkati çekti.

“Türkiye’nin HUB vizyonu büyük zarar görür”

prof.dr.-gurkan-kumbaroglu.jpgBu imzanın sadece birinci hattın deniz kısmının inşası anlamına geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti: “Sözleşmesi imzalanan hat Türkiye’ye gaz getirecek olan hat. Oysa Türkiye’nin HUB vizyonunu destekleyen hat AB’ye gaz götürecek olan ikinci hat. South Stream ikinci hat için Niyet Mektubu dahi imzalamadı. Oysa Gazprom’un iştiraki Nord Stream 2 şirketi Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya gaz götürecek ikinci Kuzey Akım projesi için Niyet Mektubu imzaladı. Mevcut durumda Rus tarafı ikinci hattı kolaylıkla iptal edebilir, Türk tarafına sadece bilgi vermesi yeterlidir. Bugün AB ülkeleri ile olumsuz seyreden ilişkiler maalesef ikinci hattın geleceğini tehdit ediyor. Bundan iki yıl önce Avrupa’ya gaz götürecek 64 milyar metreküplük dev proje olarak açıklanan Türk Akım yarı kapasiteye inmişken tekrar yarılanır ve Avrupa’ya gaz götürmezse bu projenin Türkiye’ye sağlayacağı stratejik kazanım suya düşer. Bunun önlenmesi için Türkiye’nin HUB vizyonuna ilişkin altyapıyı geliştirmesi ve başta Güneydoğu Avrupa olmak üzere AB ülkeleri nezdinde yoğun bir enerji diplomasisi yürütmesi gerekir.”

VİRA HABER | ViraHaber.com

Bu haber toplam 2603 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.