1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yatırım tutarı 12-15 milyar Euro oldu
Yatırım tutarı 12-15 milyar Euro oldu

Yatırım tutarı 12-15 milyar Euro oldu

Hazar ve Ortadoğu kaynaklarını Avrupa'ya ulaştırmak için yapımı planlanan Türkiye-Avusturya doğalgaz boru hattı Nabucco'nun daha önce 7.9 milyar Euro olarak hesaplanan yatırım tutarı 12-15 milyar Euro'ya çıktı. Nabucco'dan yatırım planı değişmedi açıklama

A+A-

Konuya yakın kaynaklar, Nabucco'nun yatırım maliyetinin gözden geçirilmesi için yapılan çalışmada, yüzde 100'e yakın tutarda bir artışın ortaya çıktığını ve bazı ortakların bu tutarın karşılanmasına sıcak bakmayacağını net bir şekilde dile getirdiğini ifade ettiler.

Nabucco Kurumsal İletişim Direktörü Christian Dolezal Reuters'a yaptığı yazılı açıklamada, Nabucco hattı için halen geçerli olan 7.9 milyar Euro'luk yatırım miktarının 2005 yılında tamamlanan fizibilite çalışmasına dayandığını belirterek, "Bu rakamlar halen gözden geçirilmektedir. Nabucco bu çalışmanın sonuçlarını verilere dayalı olarak açıklayacaktır. Daha önce açıklanacak her türlü miktar doğru değildir ve spekülatiftir" dedi.

Bir kaynak, Nabucco hattı için yapılan çalışmada, hattın bir ucunun Türkiye sınırını aşarak kaynak ülkelere kadar götürüldüğü, diğer ucunun ise daha önce öngörüldüğü gibi Avusturya'da bulunduğunu belirterek, "Hazırlanan taslak ortaklara sunuldu. Burada ortaya çıkan yatırım tutarı 12-15 milyar Euro arasında öngörülüyor. Bu yüzde 100'e yakın bir maliyet artışına karşılık geliyor. Bazı ortaklar, artıştaki yükseklik nedeniyle, maliyet artışının karşılanmasına karşı çıkıyor. Çünkü altı ortağın, ortaya çıkacak ek maliyeti üstlenmesi gerekecek" dedi.

Bir başka kaynak ise, projede bu kadar yüksek bir artışın tüm şirketlerin hesaplarını alt üst edecek kadar fazla olduğunu belirterek, "Bazı ortakların itirazı üzerine, hattın maliyetinin hesaplanmasına ilişkin çalışma yeniden gözden geçirilecek" diye konuştu.

NABUCCO: YATIRIM PLANI DEĞİŞMEDİ
Nabucco'nun sözcüsü Christian Dolezal yaptığı açıklamada 7.9 milyar dolarlık maliyete yönelik planlarda bir değişme olmadığını belirtti.

Avrupa'nın doğalgazda Rusya'ya bağımlı olmasını engellemek ve alternatif güzergah sağlamak amacıyla gündeme gelen, 31 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak ve maliyeti 7.9 milyar Euro olarak öngörülen Nabucco için oluşturulan konsorsiyumda Türkiye'den Botaş, Avusturya'dan OMV , Almanya'dan RWE , Macaristan'dan MOL , Romanya'dan Transgaz ve Bulgaristan'dan BEH bulunuyor.

UZUNLUĞU 3 BİN 300 KM
Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya ulaştırılması amaçlanan projenin toplam uzunluğu 3 bin 300 kilometre olarak planlanıyor. Nabucco hattı, Rusya'nın gündeme getirdiği Güney Akım ile de rekabet halinde görülüyor.

Aynı kaynak, Nabucco'da yatırım kararının bu yıl alınmasının beklendiğini ancak hatta doğalgaz sağlanması konusunda istenilen ilerlemenin kaydedilemediğini söyledi.

Bunun yanı sıra Macaristan'ın halen proje destek anlaşmasını (PSA) imzalamamasının da başka bir etken olduğunun altını çizen aynı kaynak, "Bu gelişmeler, yatırımın bir yıl ertelenmesine, yani 2012'ye kaymasına neden olabilir" diye konuştu.

Nabucco ortakları, kaynak sorunu halen aşılamayan Nabucco'ya öncelikli olarak Azerbaycan'ın Şah Deniz II sahası ile Irak'tan doğalgaz sağlamayı hedefliyor.

Ntvmsnbc

Bu haber toplam 983 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.