1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yeni KHK'lar ile ihalelere 'OHAL' ayarı verildi
Yeni KHK'lar ile ihalelere 'OHAL' ayarı verildi

Yeni KHK'lar ile ihalelere 'OHAL' ayarı verildi

Yeni Kanun Hükmünde Kararname'ler ile ekonomiyi çok yakından ilgilendiren önemli kararlarlar alındı.

A+A-

Kararnamelere göre, artık “Emniyet veya MİT’in terörle ilgisi var” demesi ihaleden bir firmanın elenmesi için yeterli olacak. Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Emniyet veya MİT’in terör örgütleriyle ilgisi olduğu belirtilen kişiler veya şirketler ihale dışında bırakılacak. Ancak bu durumda teminatların gelir kaydedilerek, ihalenin iptali hükmü uygulanmayacak. 

Belediye ihaleleri risk altında mı?

Belediye başkanları terör gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan belediyelerde ihaleler mercek altına alınacak. 

İşsizlik priminde ödeme kolaylığı

Kamu, belediyeler veya bunlara bağlı kuruluşlar, İşsizlik Sigortası’nda takibe düşmüş prim borçlarını artık taşınmazla ödeyebilecek. Bu hüküm, 2023 sonuna kadar uygulanacak. Eğer kamunun dışında kalanların da borcunu ödemede çok zor duruma düştüğü belirlenirse, onlardan da taşınmaz alınarak ödeme yapılabilecek. 

Alım garantisi ön plana çıkıyor

Stratejik sektörlerde ve yurtiçinde üretimi bulunmayan veya sınırlı bulunan orta-yüksek ve yüksek teknoloji transferine dayalı alanlarda veya bölgesel kalkınma için bazı şartlarla üreticilere alım garantisi verilebilecek. 

Mahkemesiz devir hayata geçiyor

Daha önce çıkarılan kararnamelerle, kayyum atanan şirketlerin mahkeme kararıyla TMSF’ye devri öngörülmüştü. Ancak yeni kararnameyle, hakim veya mahkeme kararı olmaksızın tüm şirketlerin TMSF’ye devri öngörüldü. Dün itibariyle, kayyum atanan tüm şirketlerin yönetimi derhal TMSF’ye devredilecek. Ayrıca fon tarafından devralınan şirketlerle ilgili alınan kararlar, herhangi bir vergi veya harca tabi olmadan resen tescil ve ilan edilecek.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2210 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.