1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. 100 bin kişi istihdam edilecek
100 bin kişi istihdam edilecek

100 bin kişi istihdam edilecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yat turizminden Türkiye’nin hak ettiği payı alması için yeni adımlar atılacağını müjdeledi.

A+A-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yat turizminden Türkiye’nin hak ettiği payı alması için yeni adımlar atılacağını müjdeledi. Bu adımlarla 100 bin kişiye de istihdam sağlanacak.BakanYıldırım Çeşme, Yalova, Alanya ve Kaş yat limanlarının bu yıl hizmete açılacağını, 18 yat limanının ise yapım ya da ihale aşamasında olduğunu belirterek, en az 100 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını açıkladı. Sığacık Yat Limanı açılışının ardından sorularımızı cevaplandıran Bakan Yıldırım, kamu kaynaklarıyla yat limanlarına bugüne kadar 300 milyon TL harcadıklarını belirterek, “Şu anda Yap-İşlet-Devret modeliyle 8 adet yat limanının inşaatı devam ediyor. 10 adedi ihale ve sözleşme sürecinde, böylece en az 100 bin kişiyi istihdam edecek ve yatırım maliyeti 1 milyar dolar olacak yat limanı hamlesini gerçekleştireceğiz” dedi.

Hedef, yattan 15 milyar dolar

Akdeniz çanağında 1 milyon yatın seyir halinde olduğunu ve bundan aslan payını Fransa, İtalya ve İspanya’nın aldığına dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bu ülkeler yat kapasitesinin yüzde 80’ine hizmet verirken, Türkiye’nin payı yüzde 5 ile sınırlı. Bu Türkiye’nin büyüklüğüne ve denizci millet kimliğimize yakışmıyor. Kararımızı verdik. Şu anda sayısı 46 ve bağlama kapasitesi 15 bin olan yat ve çekek yerlerinin sayısını arttırıyoruz. Kısa vadede yat bağlama kapasitemizi 26 bine çıkaracağız” diye konuştu. Bakan Yıldırım, yat limanı gelirlerini 4 milyar dolardan 9 milyar dolara çıkardıklarını da hatırlatarak, 2023 yılı hedeflerinin 50 bin yat bağlama kapasitesi ve 15 milyar dolar gelir olduğunu söyledi.

Avrupa’nın ilk 5’ine İzmir Limanı da girecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uzun süredir akıbeti belirlenemeyen İzmir Limanı hakkında tartışmalara yol açan soruları müjdelerle noktaladı. Bakan Yıldırım, şunları söyledi: “Liman esas itibariyle iki kısma ayrılacak. Bir kısmında konteyner ihtisas limancılığına yönelik tedbirler süratle alınacak. Diğer kısmında, yani Çeşme tarafında mevcut kruvaziyer yolcu yanaşma iskelesi daha da geliştirilecek buradaki ilave yatırımla kısa vadede İzmir’in kruvaziyer turizm ihtiyacına cevap verecek bir altyapı gerekleştirilecek. Bununla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını açıklayacağız. Burayı en kısa sürede aynı anda 5-6 kruvaziyer geminin yanaşabileceği bir yolcu limanına dönüştüreceğiz.” Liman sahasının artırılacağını, buraya 30 dönüm alan kazandıracaklarını da söyleyen Yıldırım, toplam 450-500 milyon lira bir yatırımla İzmir Limanının Avrupa’nın ilk 5 limanı arasına gireceğini ifade etti.

 

Türkiye Gazetesi

Bu haber toplam 1230 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.