1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. ‘130 tersane’ mesajı verdi
‘130 tersane’ mesajı verdi

‘130 tersane’ mesajı verdi

Galata Denizcilik 8’nci gemisini denize indirirken Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Türkiye'deki tersane sayısının 3 yılda 130’u bulacağını söyledi.

A+A-

Galata Denizcilik 8’inci gemisini denize indirdi. Tersane sayısının 3 yılda 130’u bulacağını söyleyen Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, “Sektör hızla büyüyor” dedi. Türkiye’de 72 adet tersane bulunduğunu vurgulayan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, gemicilik sektörünün ihracatı önemli ölçüde artırdığına dikkat çekti.

Galata Denizcilik 8’nci gemisini denize indirdirirken Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, sektöre yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Denizcilik sektörünün gelişiminde gemiciliğin önemine dikkat çeken Altınbaş, “Türkiye’de tersane sayısı 3 yıl içinde 130’u bulacak” dedi. Ekonomik krize rağmen sektörün önde gelen şirketlerinin yatırıma devam ettiklerini söyleyen Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, gemicilik sektörünün Türkiye’nin ihracatına önemli katkıları olduğunu vurguladı.

Ekonomik krizin en can alıcı dönemlerinden geçtiklerini belirten İmam Altınbaş, şöyle konuştu: “Ülkemizin ve denizcilik sektörünün potansiyeline inanıyoruz. 18 ay önce 7’nci gemimizi denize indirirken bu alandaki yatırımlarımızın devam edeceğine dair söz vermiştik. Bugün, Altıbaş Holding olarak ‘Ruby-T’yi denize indirerek bu kararlılığımızı göstermiş olduk. Kriz dönemlerinde daralan ticaret hacmi, yük bulma sıkıntısı gibi problemlerimiz var. Denizcilik sektörünün büyümesinde gemicilik çok önemli. Tersane sayısı önümüzdeki 3 yılda 130’u bulacak. Bu büyümenin desteklenmesi gerek.”

Teşvik gerekiyor
Sektörde temelde hatalar olduğuna dikkat çeken Metin Kalkavan, sektörün taleplerini şöyle sıraladı: “Her sektöre aynı destek sağlanacak diye bir şey yok. Ancak gemicilik sektörünün ihracatımıza önemli katkıları oldu ve gelişime de açık. Biz sektör olarak rakiplerimizi destek olmadan kendimiz takip etmek zorunda kalıyoruz. Şu anda parite 2007 Ekim’in altında. Sürdürülebilir rekabet gücümüzü kaybettik. Ben Bakanımızdan sektöre teşvik yapılmasını talep ediyorum.”

Galata Denizcilik’in Tuzla Gisan Tersanesi’nde inşa edilen ‘Ruby-T’ isimli geminin indirme töreninde konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Gemi sektörüne verdiğimiz destekleri eleştirenler bir kez buralara gelmemiş. 35 senedir sanayinin her mevkiinde bulundum. Sektörün gitmesi gereken çok mesafe var. Bir sektörü doğmadan öldürmeyelim” dedi.

45 milyon dolarlık gemi
Altınbaş Holding Başkanı İmam Altınbaş, şöyle konuştu: “Ruby-T ile filomuzun kapasitesi 100 bin DWT’ye ulaştı. 21 bin DWT’luk bu gemimizi 45 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdik. 2 tane daha toplam 35 DWT’luk siparişimizde yapım aşamasında. Bir tanesini sonbaharda denize indirmeyi planlıyoruz. Ruby-T Türk işçiliği ile hayata geçirilmiştir. Rekabette söz sahibi olabileceğimiz bu sektöre katkıda bulunduğumuz için mutluyuz.”

Kalkavan: Krize rağmen önemli başarılar var
Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen sektörün önemli işler başardığını anlatan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, sektörün sorunlarını şöyle anlattı: “Altınbaş bu işle çok kişiye ekmek kapısı açmış oldu. Ancak şu anda sektör çok kötü durumda. Sektörümüz çöktü diyebilirim. 2007’de aldığımız siparişin beşte birini alabiliyoruz. Rakip ülkelerde armatörler hükümetler tarafından teşvik ediliyor. Dünyada iki tehlike; Çin ve Kore’ydi. Çin öyle büyüdüki şu anda limanlarında ihracatta tarihi rekorlar kırıyor.”

Bu haber toplam 1045 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.