1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. "40 Liman modernize edilmeli"
"40 Liman modernize edilmeli"

"40 Liman modernize edilmeli"

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bölgede bulunan 40 limanın, dört misline çıkacak ticaret hacmini kaldıracak şekilde modernizasyonunun yapılması, ana yollara bağlantılarının düzeltilmesi ve demiryollarına bağlantılarının

A+A-

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Bölgemizde bulunan 40 limanın, dört misline çıkacak ticaret hacmini kaldıracak şekilde modernizasyonunun yapılması, ana yollara bağlantılarının düzeltilmesi ve demiryollarına bağlantılarının kurulması gerekmektedir" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Makine ve Donanımların Kurulumu ile Atıkların Bertaraf ve Değerlendirilmesi Sanayi Grubunu oluşturan meslek komitesi toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Zeytinoğlu, Kocaeli'nin ülkenin en önemli sanayi merkezi olduğunu belirterek, son 10 yıllık istatistik verilere göre imalat sanayi üretiminde ortalama yüzde 13 pay sahibi olduğunu vurguladı.

Geçen yıl Kocaeli'nin dış ticaretteki payının yüzde 16, 7 olarak gerçekleştiğini ifade eden Zeytinoğlu, "Kocaeli İzmit Körfezi'nin etrafında ve transit geçiş yollarının üzerinde konumlanmasıyla lojistik konusunda ciddi bir avantaja sahiptir" dedi.

Kocaeli'de sayıları 40'ı aşmış liman ve özel iskele bulunduğuna dikkati çeken Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Ancak, sanayileşme ile beraber, lojistik konusunda ciddi alt yapı eksiklikleri ortaya çıkmıştır. Kocaeli'nde tüm yükler D-100 ve TEM Otoyolu ile taşınmaktadır. Limanlardan kara ve demir yoluna ciddi tıkanmalar yaşanmaktadır. OSB'lerden ana yollara bağlantıda sıkıntılar mevcut olup, hiç birinde demir yolu bağlantısıyoktur. İmar planında lojistik ile ilgili yeterince yer ayrılmamıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız 2023 yılında Kocaeli en az 80 milyar dolar ihracata, 100 milyar dolar ithalata ulaşacaktır. "

Bölgedeki sanayi kuruluşlarının yaşanan ulaşım sıkıntıları nedeniyle ihracatlarını diğer ilerde bulunan limanlardan karşılamaya çalıştıklarını bu durumun da ihracatçılara ilave maliyetler getirdiğini dile getiren Zeytinoğlu, "Bölgemizde bulunan 40 limanın dört misline çıkacak ticaret hacmini kaldıracak şekildemodernizasyonunun yapılması, ana yollara bağlantılarının düzeltilmesi ve demiryollarına bağlantılarınınkurulması gerekmektedir. Özellikle de bu alanlarda triyaj istasyonlarının yapılandırılması sağlanmalıdır" dedi.

Zeytinoğlu, Bölgede bulunan limanların demiryolu ile bağlantısının yapılmasıyla, Anadolu'daki istenensanayileşme sürecinin de hızlanacağını kaydetti.

AA

Bu haber toplam 1026 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.