1. HABERLER

  2. DZKK

  3. ABD’de Ukrayna’ya güdümlü füze fırkateyni
ABD’de Ukrayna’ya güdümlü füze fırkateyni

ABD’de Ukrayna’ya güdümlü füze fırkateyni

ABD, Ukrayna Donanması’na yeni bir teklifte bulundu. Amerikan Donanması’nın 2013 ve 2015 yılları arasında emekliye ayırdığı Oliver Hazard Perry sınıfı güdümlü füze firkateynlerinden ikisi Ukrayna’ya vermeyi teklif etti.

A+A-

Ukrayna Donanma Komutanı Amiral Ihor Vorochenko, Ukrayna’nın ABD’den yeni bir teklif aldığını doğruladı. Teklif içeriğinin ise Amerikan Donanması’nın 2013 ve 2015 yılları arasında emekliye ayırdığı Oliver Hazard Perry sınıfı güdümlü füze firkateynlerinden ikisi olduğu bildirildi. Ukrayna’nın gemilerin durumunu incelediği ve yürütülen çalışmalar sonucunda nihai karara varacağı belirtildi.

Türkiye, 1997 ila 2003 yılları arasında ABD’den aktif kullanım amacıyla sekiz adet Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateyni satın alım veya hibe yoluyla tedarik etti. Bu tarihten sonra başka gemi / gemiler de tedarik edilmiş olsa da aktif kullanımdaki platformların idamesi için yedek parça olarak değerlendirildi. Türk Donanması’nda Gabya Sınıfı olarak görev yapan fırkateynler, 2005 yılında dönemin Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın başlattığı ve yerel imkânlarla geliştirilen GENESİS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) programı kapsamında modernize edildi. Ardından 2009 yılında imzalanan anlaşma ile platformlar Mk13 dikey fırlatıcı ile RIM-162 ESSM kabiliyetine kavuştu.

Hâlihazırda Ukrayna envanterinde bir adet Krivak III sınıfı URS Hetman Sahaydachniy (U130) fırkateyni ana unsur olarak görev yapıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 6471 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.