1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Alman isyan gemisi vatanına döndü
Alman isyan gemisi vatanına döndü

Alman isyan gemisi vatanına döndü

Almanların isyan yelkenlisi Gorch Fock fırtınalı bir yolculuktan sonra bugün Almanya’nın kuzeyindeki Kiel şehrine geri geldi.

A+A-

Alman Deniz Kuvvetlerine bağlı eğitim gemisi Gorch Fock, yelkenlide meydana gelen bazı olaylardan dolayı çıkan skandal sonrası uzun ve fırtınalı bir yolculuktan sonra kuzeydeki liman şehri Kiel’e geri döndü.

Yelkenli gemide deniz subayı adaylarına yapılan bazı eziyetlerden dolayı zamanın Federal Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg tarafından kaptanı görevden alınmıştı. Daha sonra uzun bir soruşturmadan sonra suçsuz olduğu anlaşılan kaptana görevi iade edildi. Ancak olaylar sırasında bir deniz subayı adayı bayanın gemi direğinden düşerek hayatını kaybetmesi sonucu büyüyen tepkilerden dolayı eğitim gemisi dünya turunu keserek Almanya’ya geri döndü.

Kiel limanında yüzlerce kişi tarafından karşılanan üç direkli yelkenli Gorch Fock’ta asıl mürettebat olarak 180 kişi çalışıyor. Geminin limana yanaştığı sırada subay adaylarını eğiten ve öğrencilere çeşitli işkenceler yapmakla suçlanan komutanlar gemide bulunmadı.

Federal Parlamento Savunma Sorumlusu Hellmut Königshaus, Gorch Fock’taki risklerin asgariye indirilmesi için gerekli tüm önlemlerin alınmasını talep etti. Gemiye dördüncü bir eğitim direğinin eklenmesini ve can yeleklerine GPS çipleri takılmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Alman haber kanalı n-tv’ye konuşan Königshaus, gemi güvertesinde daha iyi kuralların geçerli olması gerektiğini belirterek, emirlerin açık ve anlaşılır olmak zorunda olduğunu, böylece hiçbir anlaşmazlığa neden olmayacağını ifade etti.

Gorch Fock yelkenlisi 8,5 ay önce Güney Amerika’ya doğru yola çıkmış, yolculuk sırasında bir bayan subay adayı direkten düşerek hayatını kaybetmişti. Eğitimci subaylar, bayanın yükseklik korkusu olduğunu bildikleri halde gemi direğine çıkması için zorlamakla suçlanıyor. Kasım ayında meydana gelen ölümlü kazanın soruşturmasıyla ilgili Federal Savunma Bakanlığından henüz kesin bir açıklama yapılmadı. Bu ayın sonuna kadar olayla ilgili soruşturmanın sona ereceği bildirildi.

Skandallar nedeniyle eğitim yelkenlisinin göreve devam etmemesi gündeme getirilmiş, ancak daha sonra yelkenliyle eğitimin devam etmesine karar verilmişti. Medyadaki haberlere göre Gorch Fock 2012 başından itibaren yeniden deniz subayı eğitimlerine başlayacak.

dunyabulteni

Bu haber toplam 926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.