1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Antalya'ya 4 yeni yat limanı müjdesi
Antalya'ya 4 yeni yat limanı müjdesi

Antalya'ya 4 yeni yat limanı müjdesi

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen Denizcilik Sempozyumu'nda 'Doğu Antalya Karasal Marinalar' ele alındı.

A+A-

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Hami Yıldırım, bakanlık tarafından hazırlanan 'Bütünleşik Kıyı Master Planı' hakkında bilgi verdi. Plana 2007 yılında başladıklarını, ilkini İzmit'te ikincisini ise İskenderun'da gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım şöyle konuştu: "Antalya'da bu planlamayı yaparken öne çıkan hedefimiz deniz turizminin desteklenmesidir. Antalya'nın deniz turizminden aldığı pay düşük. Yat limanının kapasitesi yüzde 10. Bu rakam turizmin başkenti için çok düşük. Yeni marinalarla bu pay daha da artacak."

Yıldırım, Antalya'da 1520 olan yat bağlama kapasitesinin de 2 bin 700'e çıkarılacağı bilgisini verdi.

Bütünleşik plana göre Antalya'nın kıyılarının 9 farklı bölgeye ayrılacağını kaydeden Yıldırım, "Her bölgenin karakterine uygun değerlendirme yapıldı. Her yerin ticari sosyal faaliyet alanları incelendi ve planlanmaya bundan sonra karar verildi." diye konuştu.

Müsteşar Yardımcısı'nın verdiği bilgilere göre, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk defa Kentsel Gelişme Strateji Belgesi de hazırlandı. Bu belge, Türkiye'nin acilen kıyı alanları yönetimi gereksiniminden yola çıkılarak oluşturuldu. Bu çalışmaların Antalya gibi diğer kıyı bölgelerinde de yeni açılımlar ortaya çıkaracağını dile getiren Hasan Hami Yıldırım, ayrıca 2013 yılı sonuna kadar Türkiye'deki kıyı kenar çizgilerinin tamamlanmasına dair de bir çalışma başlattıklarını aktardı.

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol da Antalya'nın doğu kısmında marina yapmaya uygun olan nehir ağızları hakkında bilgi verdi. Antalya'daki marina kapasitelerinin arttırılmasını büyük önem taşıdığını vurgulayan Erol, teknik açıdan kıyıların yat limanı yapmaya elverişli olmadığını, bunun yerine ırmak içi marinaların yapımının daha iyi olacağını söyledi. Antalya'da bazı bölgelerin SİT alanı olmasından dolayı yat limanı gibi değerlendirilemeyeceğine işaret eden Erol şunları kaydetti:

"Antalya'da tarihi değeri yüksek olan yerler var. Amacımız ırmak içlerine liman yapmak. Doğu Antalya'da ise bunu yapabileceğimiz örnekleri şöyle sıralayabiliriz; Aksu çayı, Acısu Deresi, Köprüçayı, Manavgat Irmağı, Aklara Çayı, Dim Çayı, Sapa Deresi." Erol, Antalya'daki marinalarda yat bağlama kapasitesinin 1520 olduğunu kaydederek bu rakamın arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Antalya'da halihazırda, Kaş, Finike, Kemer, Çelebi ve Kaleiçi Yat Limanı faaliyet gösteriyor.

 

 

Bu haber toplam 998 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.