1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Çandarlı Limanı başlıyor
Çandarlı Limanı başlıyor

Çandarlı Limanı başlıyor

İzmir'deki kamu yatırımları hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, ulaştırma sektöründe İzmir Çevre Yolu, Gebze-İzmir Otoyolu ve Çandarlı Limanı gibi önemli ulaştırma projeleri yürüttüklerini söyledi.

A+A-

Bakan Cevdet Yılmaz, DPT'nin uygulama tecrübesinin çoğalmasının sürece olumlu yansıyacağını belirterek, "İzmir Kalkınma Ajansı, bu yıl kentin kalkınmasında sağladığı desteği artırarak devam ettirecek" dedi

Son günlerde İzmir iş dünyasında İzmir Kalkınma Ajansı'na yönelik çeşitli eleştiriler yöneltilirken, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz Türkiye'de kalkınma ajanslarına öncülük yapan İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) çalışmalarının daha hızlanması yönünde adımlar atılacağı müjdesini verdi.
İzmir'de yapılan iktisat kongrelerinin Türkiye ekonomisine yön verdiğine dikkat çeken Yılmaz, ekonominin bugünkü başarılı performansında 2004'te yapılan 4. İzmir İktisat Kongresi'nin rolü olduğunu belirtti. Yılmaz, Çandarlı Limanı'na bu yıl başlanacağı da açıkladı.

Yılmaz, İzmir Ticaret Odası'nın dergisi Ekonomik Vizyon'un Şubat sayısında yayınlanan röportajda, İZKA'nın 2006 yılında pilot ajans olarak kurulduğunu ve önemli katkıları olduğunu belirti. Yılmaz, gerek ajansların gerek Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı'nın uygulama tecrübesi arttıkça süreçlerin daha hızlı ve etkili gerçekleşeceğini ifade etti.

127 milyon tl'lik yatırım
Ajansların mali destek uygulamalarına dair ilke ve esasların Avrupa Birliği destek uygulamaları ile uyumlu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, ajansların çalışma programının ise DPT onayına tabi olduğunu söyledi. Kamu kaynağının hibe olarak dağıtıldığını vurgulayan Yılmaz, bu konuda azami derecede titizlik gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Kalkınma ajanslarının yerelde ortak çalışma kültürünü yerleştirmeye yönelik yenilikçi yapıda kurgulandığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: "Her yenilikçi yapılanmada olduğu gibi kalkınma ajanslarının da gerek kuruluş aşamasında gerekse işleyişinde çeşitli zorluklar yaşanıyor. Hukuki ve idari anlamda sürekli müdahaleyi gerekli kılan bu süreçte yaşanan bütün zorluklara rağmen İZKA, 6 başlık altında hibe programları yürüttü. 267 projeye 60 milyon 505 bin 454 lira kaynak kullandırdı. Eş finansman katkısı ile birlikte 127 milyon 747 bin 82 lira tutarındaki yatırımın İzmir'de yapılmasını sağladı. Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik ile Turizmde Rekabet Edebilirlik ve Yenilik hibe programları kapsamında 18 milyon lirayı kullandırmayı planlayan İZKA, fizibilite çalışmalarını yürüttüğü güdümlü projelerle de bu yıl İzmir'in kalkınmasında sağladığı desteği artırarak devam ettirecek."

'Kongre yön verdi'
Yılmaz, 2004 İzmir İktisat Kongresi'nde ileriye dönük kalıcı politikalar oluşturulması için yaklaşık 80 tespit ve hedef belirlediğini hatırlattı. Yılmaz, "Ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında, pek çok bilimsel çalışmanın yanında 2004 İzmir İktisat Kongresi'nin çıktılarından da faydalandığımızı söyleyebiliriz. Son yıllarda kaydedilen başarılı ekonomik performans, ekonomi politikalarının rasyonel temellere oturduğunu ve doğru politikaların uygulandığını göstermektedir" dedi.

Çandarlı Limanı başlıyor
İzmir'deki kamu yatırımları hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, ulaştırma sektöründe İzmir Çevre Yolu, Gebze-İzmir Otoyolu ve Çandarlı Limanı gibi önemli ulaştırma projeleri yürüttüklerini söyledi. Yılmaz, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle geçen yıl başlanan 421 kilometrelik Gebze-İzmir Otoyolu ile İstanbul-İzmir ulaşımının 3.5-4 saate ineceğini dile getirdi. Bu yıl yapıma başlanacak olan Çandarlı Limanı Projesi'nin altyapısının kamu kaynaklarıyla, geri kalan kısmının YİD modeli ile özel sektör tarafından yapılmasının planlandığını belirten Yılmaz, projenin kapasitesinin 4 milyon TEU olarak belirlendiğini, 2 milyon TEU'luk ilk aşamasının 2015'te hayata geçmesinin beklendiğini kaydetti. Bakırçay-Kınık, Küçükmenderes ve Beydağ sulama projelerine devam edildiğini belirten Yılmaz, 3 proje ile 38 bin hektarlık alanın sulanması ve 25 bin 500 hektarlık alanda taşkın koruma amaçlandığını söyledi. Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Sağlık Bakanlığı'nda bin 450 yatak kapasiteli İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampusü Projesi'nin yapılması kararı alındı. 598 milyon lira maliyetli İzmir İçmesuyu 2. aşaması çalışmasının da 2014'te tamamlanması planlanıyor.

Yeni Asır

Bu haber toplam 1155 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.