1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Devletten yatırımlara yardım
Devletten yatırımlara yardım

Devletten yatırımlara yardım

Bakanlar Kurulu'nun Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı çerçevesinde, bu yılın sonuna kadar başlanacak büyük ölçekli yatırımlara, yatırıma katkı ve vergi indirimi uygulanacak.

A+A-

Bakanlar Kurulu'nun, ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı'', Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli yürürlüğe girdi.
Buna göre, Kararın ''tanımlar'' başlıklı 2. maddesine ''KOBİ'' tanımı eklendi. Sabit Yatırım Tutarları ve Asgari Kapasiteler başlıklı 4. maddeye eklenen fıkraya göre, teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how...vs) oranı teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının yüzde 50'sini aşamayacak.

Sigorta primi işveren desteği
Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlardan, teşvik belgesinde kayıtlı istihdam öngörüleri ile tutarlı olmak kaydıyla; komple yeni yatırımlarda, işletmeye geçiş tarihinden itibaren sağlanan, diğer yatırım cinslerinde, yatırımın tamamlanmasını takiben yatırıma başlama tarihinden önceki son 6 aylık dönemde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısına ilave edilen istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı; 31 Aralık 2011 tarihe kadar başlanan yatırımlarda, 1'inci bölgede 2 yıl, 2'inci bölgede 3 yıl, 3'üncü bölgede 5 yıl, 4'üncü bölgede de 7 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak.
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren başlanılan yatırımlarda 1'inci ve 2'inci bölgeler için teşvik verilmeyecek, 3'üncü bölge için 3 yıl, 4'üncü bölge için de 5 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak.
Ancak, yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteği tutarı, bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlarda gerçekleşen sabit yatırım tutarının 1'inci bölgede yüzde 6'sını, 2'inci bölgede yüzde 8'ini, 3'üncü bölgede yüzde 10'unu ve 4'üncü bölgede yüzde 14'ünü; büyük ölçekli yatırımlarda ise 1'inci bölgede yüzde 2'sini, 2'inci bölgede yüzde 3'ünü, 3'üncü bölgede yüzde 5'ini ve 4'üncü bölgede yüzde 7'sini geçemeyecek. Bölgesel desteklerden yararlanan yatırımlar kapsamındaki KOBİ'ler için bu oranlarda tüm bölgelerde 5'er puan ilave edilecek.

Vergi indirimi
31 Aralık 2011 tarihine kadar yatırıma başlanması halinde bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar için yatırımı katkı oranı; 1'inci bölge için yüzde 15, 2'inci bölge için yüzde 25, 3'üncü bölge için yüzde 35, 4'üncü bölge için yüzde 55 olacak. Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı ise 1'inci bölge için yüzde 50, 2'inci bölge için yüzde 60, 3'üncü bölge için yüzde 80 ve 4'üncü bölge için yüzde 90 olarak uygulanacak.
Büyük ölçekli yatırımlar için ise yatırıma katkı oranı, 1'inci bölge için yüzde 25, 2'inci bölge için yüzde 35, 3'üncü bölge için yüzde 45 ve 4'üncü bölge için yüzde 65 olacak. Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı da 1'inci bölge için yüzde 50, ikinci bölge için yüzde 60, 3'üncü bölge için yüzde 80 ve 4'üncü bölge için yüzde 90 olarak uygulanacak.
Karara konulan ek maddeye göre, söz konusu karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, kamu kurum ve kuruluşlarının destekleri ile diğer kuruluşların kamu kaynaklı desteklerinden yararlanamayacak.
Ayrıca, söz konusu desteklerden yararlanılan yatırım harcamaları için Hazine Müsteşarlığına teşvik belgesi müracaatı yapılamayacak. Bu fıkra hükmüne aykırı davranılması halinde, her iki durumda da bu karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde tahsil edilecek.
Karara konulan geçici maddeye göre de 14 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararına göre daha önce düzenlenmiş teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar belgenin düzenlendiği tarihten itibaren, bu Karar veya 6 Aralık 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının lehe gelen hükümlerinden yararlanabilecekler.

A.A

Bu haber toplam 943 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.