1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türk iş adamlarına hızlı vize
Türk iş adamlarına hızlı vize

Türk iş adamlarına hızlı vize

İngiltere'nin Ticaret ve Yatırım Bakanı Stephen Green, "Türk iş adamlarının vize alma sürecinin hızlı ve pürüzsüz olmasını sağlamalıyız" dedi.

A+A-

Lord Green, İngiltere Dışişleri Bakanlığındaki ofisinde soruları yanıtladı. Birçok sektörden, çok sayıda İngiliz şirketinin Türkiye ile ilgilendiğini söyleyen Green, ''Bu ülkenin birçok sektörü, Türk ekonomisini bir fırsat olarak görüyor'' diye konuştu. 
Türkiye ile İngiltere arasındaki Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO) toplantısının üçüncüsünün bu ay sonunda Türkiye'de yapılacağını ve kendisinin de bu toplantıya katılacağını söyleyen Lord Green, ayrıca İstanbul'da İngiliz ve Türk şirketlerinden temsilcilerle bir araya geleceğini kaydetti. 
Lord Green, "Türkiye'nin büyük ve büyüyen bir ekonomisi var. İngiltere'nin de her ne kadar Türkiye kadar hızlı büyümese de büyük bir ekonomisi var" dedi.
Yabancı yatırımlar için İngiltere'nin cazibe merkezlerinden biri olmaya devam etmesini istediklerini de belirten Green, "Türkiye'nin ise Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olduğu açık. Türkiye, Avrupa'nın birçok alanda daha da önemli bir ortağı oluyor. İngiltere, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için uzun zamandır destek veriyor. Türkiye'nin AB'nin parçası ve Avrupa ailesine ait olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"AB'de olmamanız ticarete engel değil"
"Türkiye'nin AB üyesi olmamasının ticari ilişkilerin geliştirilmesinde bir engel olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna ise Lord Green, şu yanıtı verdi:
"Türkiye'nin AB üyesi olmaması ticari ilişkileri durdurmuyor, birçok bağlantı kuruldu. Daha fazla İngiliz şirketi Türkiye'ye ilgi duyuyor ve daha fazla Türk şirketi İngiltere'ye yatırım yapmak istiyor. Ama uzun sürede Türkiye'nin AB üyeliği amacının gerçekleşmesini hepimiz görmek istiyoruz."
Lord Green, Türkiye'nin AB üyesi olmamasının ticarette pratik anlamda zorluk yaratmadığını düşündüğünü kaydederek, İngiliz iş dünyasının Türkiye'yi genç, dinamik ve büyüyen bir ekonomi olarak gördüğünü belirtti. Green, "Türkiye'nin doğu, batı, kuzey ve güneyle bağlantılar kurması ekonominin ne kadar dinamik olduğunu gösteriyor. İngiliz iş dünyası da şüphesiz ki bunun bir parçası olmak istiyor" dedi.
İngiltere'nin özellikle Türk iş adamlarına vize kolaylığı sağlanması için bir planının olup olmadığını bilmediğini ifade eden Lord Green, ülkesinin göçmen politikasının ise ticarete ve yatırımlara açık olmaya destek verir nitelikte tasarlandığını kaydetti.
Türkiye ile İngiltere arasında müteahhitlik, yenilenebilir enerji gibi alanlarda da işbirliğinin geliştirilebileceğini ifade eden Lord Green, İngiliz ekonomisinin geleceği konusunda tahminlerde de bulundu.
İngiliz ekonomisinin hızlı büyümediğini ancak "yeni bir ekonomik krizin beklenmediğini" ifade eden Lord Green, hükümetin harcamalarının artmayacak olmasının da ekonomik büyümeye katkısı olacağını bildirdi.
Türkiye ile İngiltere arasındaki mevcut 9 milyar dolarlık ticaretin gelecek 5 yıl içinde iki katına çıkarılması amaçlanıyor. İngiltere'nin ihracatında Türkiye 22'nci sırada yer alırken, ithalatında ise 19'uncu sırada bulunuyor.

A.A

Bu haber toplam 998 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.