1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Ercan Bal "Türkiye'nin ihracat yüklerinin taşınmasına imza atıyoruz"
Ercan Bal "Türkiye'nin ihracat yüklerinin taşınmasına imza atıyoruz"

Ercan Bal "Türkiye'nin ihracat yüklerinin taşınmasına imza atıyoruz"

Parsiyel taşımacılık yaparak firmaların ihracat yapmalarına katkı sağladıklarını ifade eden Pegasus Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Bal'la Pegasus Denizcilik’in bugün geldiği noktayı ve hedeflerini konuştuk.

A+A-

1980 yılından beri denizcilik sektörünün değişik kademelerinde görev yapan Ercan Bal, 1992 yılında Pegasus Denizcilik’in kurucu ortağı olmuş ve o günden beri de Pegasus Denizcilik’in yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmektedir. Ercan Bal önce Çebi Gurubu ile başladığı ortaklığına daha sonra Kaptan Levent Kınay ve Kaptan Mehmet İnal’la ortak olarak devam etmektedir. 2006 yılına kadar birlikte çalıştıkları Çebi Gurubu’nun şirkete büyük katkısı olduğunu da vurgulayan Pegasus Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Bal, parsiyel taşımacılık yaparak firmaların ihracat yapmalarına katkı sağladıklarını ifade etti. Ercan Bal ile Pegasus Denizcilik’in bugün geldiği noktayı ve hedeflerini konuştuk.

Bize önce Pegasus Denizcilik’ten bahseder misiniz?

Şirketimizin ana işlevi operatörlük ve brokerliktir. Ortağı ve işletmecisi bulunduğumuz nehir tipi gemilerimizle daha ziyade nehir limanlarına sefer düzenliyoruz. Sığ limanlardan hem Türk, hem de Akdeniz limanlarına buğday taşımacılığı yapıyoruz. Türkiye’de Bandırma, Tekirdağ, Mersin limanlarına sefer yapıyoruz. Un fabrikalarının daha yoğun olduğu yerlere gidiyoruz. Bünyemizde 20 personelimiz çalışıyor. Aliağa, Mersin ve Karadeniz Ereğli’de acentelerimiz var. Daha önce İzmir’de de bir şubemiz vardı. Şimdi temsilcilik düzeyinde çalışıyoruz. Dubai’de bir temsilciliğimiz var. Şube açmaktan ziyade temsilcilik bazında çalışmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Yerli olarak müşteri portföyümüz daha çok demir çelik sektöründeki firmalardır. Ukrayna’dan senede bir buçuk milyon ton çelik taşımasını gerçekleştiriyoruz. Basra Körfezi ve Kızıldeniz ülkelerine; daha çok Suudi Arabistan, Mısır, BAE’ye yük götürüyoruz. Aynı zamanda Rusya / Ukrayna ve Türkiye’den, Brezilya ve Amerika’ya CIF alımlar yapan iki Brezilya firmasına uygun navlun ile alımlarını FOB’a dönüştürerek, ayda dört handymax / supramax gemi ile parsiyel seferler yapmaktayız.

Şirketlerin sizinle çalışmasının sebebi nedir? Nasıl bir hizmet anlayışınız var?

Aslında biz firmaların mal satmalarına, ihracat yapmalarına katkı sağlıyoruz. Üç bin ton mal satabilirsiniz, ama bu kadar az yükü uygun navlunda taşıtmanız pek mümkün değildir. Oysaki biz parsiyel taşımacılık yapıyoruz. Yani çeşitli firmaların belli ağırlıktaki yüklerini toplayarak taşımacılık işini üstleniyoruz. Böylece firmaların ihracat yapmalarına da öncülük ediyoruz. Piyasa navlunları sürekli değişiyor. Ama biz taahhüt ettiğimiz navluna yükü taşıyoruz. Aksi takdirde ortada güven ilişkisi kalmaz ve bir daha iş yapamazsınız. Biz kendi alanımızın lokomotif firmasıyız. Dünyadaki sayılı operatörler arasında olduğumuzu düşünüyoruz. Özellikle de güvenilirlik açısından… Firmalar daha seçici olmak zorunda. Firmaların seçici olmaları da, uzun vadede bize avantaj sağlıyor. Para kazanıyoruz ve müşteri portföyümüz artıyor. Büyük armatörlerle rahat anlaşabiliyoruz. Hizmet verdiğimiz firmalar da daha güvende hissediyorlar kendilerini.

Önümüzdeki dönemde yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

Önümüzdeki yıl yeni bir gemi daha filomuza eklemeyi düşünüyoruz. Handysize 35 bin DWT’lik bir gemi olacak bu. Pegasus’un asıl amacı, mevcut hatlar üzerindeki pazar payımızı daha da arttırmak. ABD, Karayipler, Kızıldeniz, Brezilya, Arap Yarımadası hatlarında iddialıyız. Bu hatlara Türkiye, Rusya ve Ukrayna çıkışlı yükleri taşıyoruz. Çin’e de cevher taşımamız var. Ayda en az yedi gemi kiralayıp iş yapıyoruz.

Pegasus Denizcilik’i farklı kılan özellik nedir?

Pegasus Denizcilik’i farklı kılan tamamen hizmet anlayışımız ve sözümüzde durmamızdır. Bazen verdiğimiz navlunun çok altına yük taşıdığımız oldu. Ciddi zararlara iş yaptık. İhracatçı firma da sizin ne kadar kayıp yaşadığınızı biliyor. En büyük referans ve reklamımızda bu oluyor. Gemi kiraladıktan sonra zaman zaman kiraların düşmesine rağmen gemiyi bırakmayarak devam ediyoruz. Tüm bu etkenlerde sizin tercih edilme sebebiniz oluyor. Biz Pegasus olarak, ihracat firmalarına satış kolaylığı sağlıyoruz.

Pazar payınız rakamsal olarak nedir?

Türkiye pazarında birinci sırada olduğumuzu söyleyebilirim. Sektör yükünün yüzde 10’unu taşıdığımızı ifade etmeliyim. Yılda dört milyon ton demir-çelik yük taşıyoruz. Türkiye’de bizden daha aktif bir operatör yok. Türkiye’den tek seferde yüklenen 77.000 ton mamul ihracat yükünü taşımanın gururunu yaşıyoruz. Bu da şu ana kadar yapılan taşımaların en büyüğü olarak bir rekordur.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3407 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.