1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ergün: "Kuvvetli yatırım rüzgarları esiyor"
Ergün: "Kuvvetli yatırım rüzgarları esiyor"

Ergün: "Kuvvetli yatırım rüzgarları esiyor"

ABD'li otomotiv yan sanayi şirketi Cummins'in İzmir'de kuracağı filtre ve jeneratör fabrikasının temel atma töreni, Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) yapıldı.

A+A-
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dünyadaki değişimi iyi okuyan büyük yatırımcıların Türkiye'nin stratejik konumunu iyi değerlendirdiğini, Türkiye'de “kuvvetli yatırım rüzgarları estiğini” söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, törende yaptığı konuşmada, İzmir'de bu önemli yatırımdan sonra yarın da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla uçak motoru fabrikasının temelinin atılacağını belirtti.

Temel atma törenini olumsuz etkileyen şiddetli rüzgara dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:

“Bu rüzgarı, İzmir için esen bir yatırım rüzgarı olarak yorumlamamız lazım. İzmir için bir el, bir irade çalışıyor. Kuvvetli yatırım rüzgarları esiyor. Aslında bu tüm dünyada esen değişim rüzgarlarının da bir versiyonudur. Değişim rüzgarları estiği zaman yapacağımız şey doğru olmalıdır. Rüzgarın sertliğinden ürküp etrafımıza duvar örmeye, içeri kaçmaya çalışmayalım, rüzgar gülü yapıp enerjiye dönüştürelim. Değişim rüzgarlarını enerjiye dönüştürecek iradeyi ortaya koyalım. Türkiye değişirken dünyadaki değişimi doğru okuyor. Bunu sadece biz değil yatırımcılar da doğru okuyor. Üretim bu istikamete doğru kayıyor. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik alandaki stratejik konumunun farkında olan yatırımcılar bunu iyi değerlendiriyor. Cummins'i böyle bir farkındalık ortaya koyduğu için kutluyorum.”

BÜYÜKELÇİ RICCIARDONE: KENTİN ÇOK DEĞİŞTİĞİNİ GÖRDÜM

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ise İzmir'e 34 yıl aradan sonra geldiğini ve kentin çok değiştiğini gördüğünü belirtti. ABD Başkanı Obama'nın iki ülke arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerin ticari alanda da geliştirilmesi görüşünde olduğunu dile getiren Ricciardone, ticari ilişkiler ve yatırımların artırılmasının iki ülke arasındaki model işbirliğinin bir parçası niteliğini taşıdığını ifade etti.

Ricciardone, “Bugün ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin artırılması açısından tarihi bir adım atıyoruz. Cummins 20'den fazla ülkeyi araştırdı. Türkiye'nin geçen seneye göre daha da hızlı büyüyeceği düşünülüyor. Umarım Cummins, diğer ABD'li ve yabancı şirketlere örnek olacaktır” dedi. İki ülke arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerin zaman aldığını, ticari ilişkilerin de zamana ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Ricciardone, hedeflerinin ülkeler arasındaki ittifakı, halklar arasındaki dostluğu yenilemek olduğunu, ticari ilişkilerin de gün geçtikçe canlanacağına inandığını söyledi.

ZEYTİN AĞACI DİKEREK TEMEL ATILDI

İzmir Valisi Cahit Kıraç, dünyanın en büyük motor ve yakıt sistemleri üreticisi Cummins'in kuracağı tesiste üretilecek filtre ve jeneratörün büyük bölümünün ihraç edileceğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da İzmir'in yatırım potansiyeli ve avantajlarına dikkati çekti. Cummins Başkan Yardımcısı Anant Talaulicar, grubun 2010 yılında 13 milyar dolar olan toplam satışının 2011 yılında yüzde 30 artarak 17 milyar dolara çıkmasını beklediklerini, iki yıldır devam ettikleri yeni tesis için yer araştırma çalışması sonucu en uygun yer olarak İzmir'i belirlediklerini kaydetti.

İzmir'deki yatırımın gelecek dönemde daha da büyüyeceğini, farklı üretim alanlarına da yöneleceklerini bildiren Talaulicar, İzmir'deki tesisin temelini bu ülkenin kültürel ve geleneksel değerlerine verdikleri önemi göstermek amacıyla zeytin ağacı dikerek atacaklarını ifade etti. Talaulicar, tesisin 2012 yılı başında üretime başlayabileceğini de sözlerine ekledi.

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer bölgede, Cummins'in yanında yarın temeli atılacak uçak motoru fabrikasıyla toplam çalışan sayısının 22 bine ulaşacağını, aynı zamanda önemli bir teknoloji transferi de sağlanacağını kaydetti. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, iki yıldır yatırımın çekilmesi için ciddi çalışma yaptıklarını, 25 ülke arasından Türkiye'nin seçildiğini, yatırımcının İzmir'e karar verdiğini belirterek, “800 kişinin istihdam edileceği 70 milyon dolarlık yatırım bununla kalmayacak, büyüyüp gelişecek. En önemlisi Türkiye'nin 2023 hedefleriyle çok uyumlu olarak üretiminin yüzde 85'inden fazlası ihracata dönük olmasından dolayı, Türkiye'ye gelmesinden gurur duyuyoruz” dedi.

Törende konuşmaların ardından Bakan Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, Büyükelçi Ricciardone ve İzmir Valisi Kıraç, temel atmayı temsilen dikilen zeytin ağacına kürekle toprak attı. Kuvvetli rüzgar nedeniyle aksaklıklar yaşanan törende, kürsüye gelen konuşmacıların, konuşmalarını kısa kestiği gözlendi.Törene İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile çok sayıda iş adamı katıldı.
 
Hürriyet Ekonomi
Bu haber toplam 976 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.