1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Faiz zamanlaması Fed’i ikiye böldü
Faiz zamanlaması Fed’i ikiye böldü

Faiz zamanlaması Fed’i ikiye böldü

ABD Merkez Bankası (Fed) üyeleri arasında faiz artışının zamanlamasına ilişkin görüş ayrılığı ortaya çıktı.

A+A-

Fed’in bazı üyeleri arasında küresel piyasalarda yaşanan belirsizliğin de etkisi ile genişlemeci para politikalarının bir süre daha devam etmesine inandığı ortaya çıktı. Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 14-15 Haziran'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. FOMC üyeleri gelecek faiz artırımı konusunda görüş birliği sağlayamadı.

Enflasyon endişe kaynağı

Toplantı tutanaklarında ülkedeki istihdam artışının mayısta son 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ekonomiye yönelik belirsizliği artırdığı vurgulanırken, bazı üyelerin ABD ekonomisi hakkında şüpheleri olduğu görüldü.

İngiltere'deki Avrupa Birliği referandumundan sekiz gün önce biten toplantının tutanaklarında, “Bazı üyelerse, ekonomik şartların yakın vadede faiz artışına izin vereceğinden emin değillerdi. Bu üyelerden birkaçı ekonomik görünüme ve iş gücü şartlarına yönelik aşağı yönlü risklerin yanı sıra potansiyel küresel ekonomik ve finansal şoklara işaret etti. Ayrıca, bazı üyeler, anket bazlı enflasyon beklentilerindeki ve denge enflasyon oranındaki düşüşlerin genişlemeci para politikasının bir süre daha sürdürülmesini gerektirdiğini savundu” görüşlerine yer verildi.
FOMC üyelerinin önemli bir bölümü ise ABD ekonomisinde ılımlı büyümenin devam ettiğini düşünüyor.Toplantı tutanaklarda şu değerlendirmelere yer verildi:

“Üyelerin çoğu, ciddi ekonomik ve finansal şoklar yaşanmaması ve gelen verilerin büyümenin toparlandığını, istihdamın tam istihdam hedefine yönelik ilerlemeyi sürdürecek hızda arttığını ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağını teyit etmesi durumunda faiz artışına gidilmesinin uygun olacağını öngördü.”

ABD’de istihdamdan güçlü sinyal

ABD'de istihdam piyasalarındaki iyileşmenin önemli göstergelerinden biri olan ve FED tarafından yakından takip edilen işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 270 bin kişi beklentisine karşın 254 bin kişi  ile sınırlı kaldı. Geçen ay piyasaları şok eden ve FED Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımına gitme sürecini ötelemesine neden olan özel sektör istihdamında ise ciddi bir toparlanma gözlendi.  Dün açıklanan araştırma şirketi ADP'nin özel sektör istihdam verisi haziranda 159 bin kişilik beklentiye karşın 172 bin kişiyi buldu. Böylece her iki veri ABD'de istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1887 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.