1. HABERLER

  2. DZKK

  3. Fethiye'deki uçak enkazına 65 yıl sonra ulaşıldı
Fethiye'deki uçak enkazına 65 yıl sonra ulaşıldı

Fethiye'deki uçak enkazına 65 yıl sonra ulaşıldı

1953 yılında Fethiye açıklarında denize zorunlu iniş yaptıktan sonra batan Fransız yolcu uçağı, Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Işın tarafından 257 metre derinlikte bulundu. Uçakta 38 yolcu kurtulmuş, 4 kişi ölmüştü.

A+A-

Akdeniz çanağının en güçlü arama kurtarma gemilerine sahip olan Türk Donanması önemli bir başarıya daha imza attı. 65 yıl önce Fethiye açıklarında denize zorunlu iniş yaptıktan sonra batan Air France’e ait yolcu uçağı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en yeni ve modern arama kurtarma gemisi TCG Işın tarafından bulundu. Dört yolcunun hayatını kaybettiği, 38 yolcunun ise kurtulduğu uçağı, geminin uzaktan kumandalı sualtı robotu Argus, 257 metre derinlikte buldu.

Milliyet'te yer alan habere göre; Yüzde 65 yerli imkanlarla yapılarak denizlerde dolaşan TCG Alemdar, TCG Akın ve TCG Işın’dan oluşan filo, derinlerdeki pek çok batığın bulunmasını da sağlıyor. Modern arama teknolojileriyle donatılan TCG Işın, 3 Ağustos 1953 tarihinde Fethiye Kızılada Feneri açıklarına zorunlu iniş yapan Air France’a ait yolcu uçağını bulmak için harekete geçti.

Robot Argus indirildi

Motor arızası yaptığı için denize inen uçağın izini süren sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay’ın belirlediği yerlerde aramalar yapıldı. Deniz Yarbay Bahadır Karahan komutasındaki TCG Işın’ın hassas sonarları sualtını tararken, uçağın battığı alanda daha önce araştırmalar yapan Selçuk Kolay’ın verdiği koordinatlara güvertedeki uzaktan kumandalı robot Argus indirildi.

TRT Belgesel kanalının en çok izlenen programı “Mavi Tutku” ekibinin de bulunduğu geminin tüm mürettebatı büyük keşfe imza atmak için heyecanla çalıştı. Yüksek kalitede görüntü ile önemli ipuçları verebilen Argus, 257 metre derinlikte uçağa buldu. TCG Akın’ın komuta kontrol merkezindeki ilk görüntüleri alan gemi komutanı Yarbay Karahan ve ikinci komutan binbaşı Başar Bozkurt, 65 yıl sonra uçak batığının bulunduğunu tüm mürettebata müjdeledi.

Vira Haber

Bu haber toplam 6224 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.