1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Gelincik Limanı'na alternatif aranıyor
Gelincik Limanı'na alternatif aranıyor

Gelincik Limanı'na alternatif aranıyor

Gelincik Limanı’nın iki sene bakıma alınması konusu gündeme gelince Türkiye, bu konuda ne yapılabileceği konusunu tartışmaya başladı. Konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı’nda 26 Aralık’ta acil bir toplantı yapıldı ve konu her yönüyle değerlendirildi.

A+A-

Rusya’ya yaptığımız ihracat içinde önemli bir yer tutan yaş sebze-meyve ihracatının önemli bir bölümü bakıma alınması planlanan Gelencik Köfezi’nde yer alan Gelincik Limanı üzerinden yapılıyordu. 26 Aralık’ta bakanlıkta yapılan toplantıda limanın kapatılmasının karayolu ile sevkiyat üzerinde ciddi bir baskı ve kapasite sorunu oluşturacağına dikkat çekildi.

ROSTOV LİMANI ALTERNATİFİ KONUŞULUYOR

Bakanlıkta yapılan toplantıda; Gelincik Limanına alternatif olarak Tuapse ve Novorossisk Limanları öne çıkarken her iki limanın da Ro-Ro rıhtımlarının karantina işlemleri için yeterli şartlara sahip olmadığı, Novorossisk Limanı’nın ise yakın bir zamanda yükleme ve boşaltma işlemlerine kapatılma ihtimali bulunduğu ifade edildi. Bunun üzerine alternatif güzergah olarak Rostov limanı ağırlık kazandığı belirtiliyor. Alternatifer arasında Samsun-Rostov arasında direkt bir Ro-Ro hattı kurulması da var.

Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinin ardından tam her şey yoluna girmişken yaşanan bu gelişme üreticiyi de, nakliyeciyi de karar kara düşünmeye sevk etti. Rusya’ya ihracatta herhangi bir aksama yaşanmaması için bütün alternatifleri masaya yatıran Ticaret Bakanlığı Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu hattı üzerinde de çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda soğutucu üniteli (frigofirik) vagonlarla Rusya’ya sevkiyat gerçekleştirilmesi üzerinde durulurken, demir yolu taşımacılığında vergilerle alakalı teşvik ve istisna sağlanması da gündeme geldi. Bakanlığın, bölgeyle iş yapan firmalardan toplantıda yapılan değerlendirmelere ilişkin görüşlerini ve tavsiyelerini aldığı da öğrenildi.

“İHRACAT İÇİN PORT KAVKAZ VE PORT TEMRUK LİMANLARI ÖNERİLEBİLİR”

Konuyla ilgili olarak Deniz Ticareti Dergisi’ne açıklama yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve DTO 37 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Cihan Yusufi şunları söyledi:

“Rusya ile geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız sürecin bir benzeri yine gündemde. Hatırlayacağınız üzere 2009 yılında benzer bir süreç Soçi Limanı ile yaşanmıştı. 2011 yılında Soçi Limanı’nın yük taşımacılığına kapatılmasının ardından, Trabzon’da ticaret durma noktasına gelmiş ve yük trafiği öncelikli olarak Samsun’a kaymıştı. Samsun, Soçi Limanı’nın kapanmasıyla yakaladığı tercih edilirliği doğru değerlendirmeyi başardı. Özellikle 2002-2014 yılları arasında uluslararası taşımacılıkta artan bir ivme yakaladı. Her ne kadar Gelincik Limanı yaş meyve-sebze ihracatı açısından önemini arttırsa da, özellikle Karadenizli ihracatçıların Soçi Limanı’nın açılması talebini her fırsatta dile getirdiklerini de biliyoruz.

Soçi Limanı’nın kapanmasının ardından dengeler yeni otururken, şimdi aynı süreç Gelincik Limanı için yaşanıyor.

2018 yılının son günlerinde basına yansıdığı üzere Gelincik Limanı’nın iki yıl bakıma alınmasının gündeme gelmesi ile Ticaret Bakanlığı’nda ciddi bir önlem planı hazırlıkları başlamış. Bunun temel nedeni tabii ki Rusya’nın, yaş meyve-sebze ihracatımız söz konusu olduğunda en büyük pazar olarak ön plana çıkması. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye'den Rusya'ya 1 Ocak-16 Temmuz 2018 tarihleri arasında 460 bin 154 ton yaş meyve sebze ihraç edildi. Bu dönemde yaş meyve sebze ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 44, değerde ise yüzde 64 artarak 337 milyon 736 bin 532 dolara ulaştı. Ülke ekonomisinin refaha ulaşabilmesi için ihracat hedeflerimizi bu kadar ön plana koyduğumuz bir dönemde, yaş meyve-sebze gibi zamanla yarışılan yüklerde lojistik sektörünü ciddi anlamda sıkıntıya sokacak bir süreç ile karşı karşıyayız. Çünkü Gelincik Limanı için yaş meyve ve sebze ihracatımız genellikle dorse taşımacılığı şeklinde yapılıyor. Samsun’dan hareketle Ro-Ro gemileri ile Gelincik Limanı’na yapılan bu taşımalarda Karadenizli firmalar başı çekiyor. Bu firmalar hem yaş meyve sebze ticareti yapıyor, hem de taşıma işleri ve hizmetleri alanında faaliyet gösteriyorlar. Kuşkusuz Gelincik Limanı’nın bakıma alınması Samsun ve çevresindeki ticari faaliyeti olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun yanı sıra burada yaşanacak olumsuzluklar Antalya başta olmak üzere Manisa/Alaşehir, Fethiye, Kumluca/Fenike, Adana, Mersin ve Hatay bölgeleri gibi ülkemizde tarıma bağlı ekonomi geliştiren birçok bölgemizde de hissedilecektir.

Peki, Gelincik Limanı’na alternatif bir rota oluşturmak mümkün müdür? Gelincik Limanı bakıma alınınca bu yükleri taşıyan Ro-Ro veya diğer gemilerin en uygun rotası aslında Novorossky Bölgesi’ndeki örneğin 39 No’lu rıhtım gibi limanlardan birisi olmalıdır. Ancak bu bölge limanları halen çok yoğun bir gemi trafiğine sahiptir. Bu bağlamda bu tip kargoların beklemeye tahammülü olmadığından çok büyük sıkıntılar yaşanabilir. Konteyner gemilerinin bile açıkta beklediği süreçleri dikkate aldığımızda daha küçük, ama draft derinliği 4 ila 4,5 metreden az olmayan başka alternatiflere ihtiyaç duyulacağı açıktır. Bu durumda yaş meyve-sebze ihracatı için Port Kavkaz ve Port Temruk Limanları önerilebilir. Ancak bu limanların ve bağlı oldukları gümrük idaresinin yaş meyve-sebze ticaretine açılması için resmi makamlar tarafından girişimde bulunulması gerekmektedir”.

Vira Haber

Bu haber toplam 5177 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.