1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Göçmenler konusunda anlaştılar
Göçmenler konusunda anlaştılar

Göçmenler konusunda anlaştılar

Tunus ile İtalya, Tunus'taki isyandan sonra kaçak göçmen akınını önlemek için birlikte çalışma konusunda anlaştı.

A+A-

Tunus ile İtalya, Tunus'taki isyandan sonra kaçak göçmen akınını önlemek için birlikte çalışma konusunda anlaştı.

Tunus'un resmi haber ajansı TAP, dün Tunus'a gelen İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile Geçici Başbakan Muhammed Gannuşi arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Frattini, iki ülkenin yasa dışı göçü önlemede, "Tunus'un egemenliğine saygı gösteren" bir işbirliği çerçevesinde çaba gösterilmesi konusunda mutabakata vardığını söyledi.

Anlaşmaya göre İtalya Tunus'a, işletmesi Tunuslular tarafından yapılacak hız tekneleri ve radar sistemleri sağlayacak. İtalya ayrıca, 100 milyon euro yardımda bulunacak, İtalya vatandaşlarının Tunus'a seyahat kısıtlamalarını gevşetecek ve İtalya'ya gelecek Tunuslu göçmenlerin kotasını artırma konusunu ele alacak.

Tunus'ta devlet başkanı Zeynelabidin bin Ali'nin devrilmesine yol açan ayaklanmadan sonra bir hafta içinde 4000 kaçak göçmenin denizden İtalyan adası Lampedusa'ya gittiği belirtiliyor. Sadece pazar günü adaya 1400 kaçağın ayak bastığı bildiriliyor.

Tunus askeri yetkilileri dün, ordunun yasa dışı göçü önlemek için sahildeki Gabes ve Zarzis'te asker konuşlandırıldığını bildirmişti.

İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni de önceki gün yaptığı açıklamada, Tunus'taki karışıklığın Lampedusa'ya "Kitabı Mukaddes'tekine benzer bir göçü" başlattığını söylemişti.

Maroni, Tunus dışişleri bakanlığından, göçmenleri önlemek için bir İtalyan birliğinin görevlendirilmesine izin vermesini isteyeceğini belirtmişti. Tunus dışişleri bakanlığı ise bu açıklamadan şaşkınlığa uğradığını kaydederek, içişlerine müdahaleyi reddettiklerini bildirmişti.

AA

Bu haber toplam 873 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.