1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Denizaltında narkotik trafik
Denizaltında narkotik trafik

Denizaltında narkotik trafik

Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya’da kokain kaçakçılığı için özel olarak inşa edildiği düşünülen bir denizaltı ele geçirildi.

A+A-

Uyuşturucu kaçakçılarının 1990'ların ortalarından beri 'yarı denizaltı' denilebilecek araçlarla taşıma yaptıkları bilinmeyen bir şey değil. İlk 'tam' örnek Temmuz 2010'da Ekvador'da ele geçirilmişti. Önceki gün Kolombiya'da bulunan gelişkin denizaltıysa yeni yöntemin bu olduğunu kesinkes teyit ediyor

Bulunan denizaltı 9 metre derinliğe dek inebiliyor, bu da Kolombiyalı yetkililerin erişebileceğinin çok üstünde bir mesafe.

Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya’da kokain kaçakçılığı için özel olarak inşa edildiği düşünülen bir denizaltı ele geçirildi. Fiberglastan yapılma araç, ülkenin güneybatısındaki Timbiqui’nin derin ormanlık alanlarında birinde saklanmış halde bulundu. Kokain kaçakçıları, denizaltı kullanmayı ilk kez denemiyor. Geçen yıl temmuz ayında da komşu Ekvador sınırında başka bir denizaltı ortaya çıkarılmıştı. Ancak kokain kaçakçılarınca kullanılan bu kadar gelişmiş bir denizaltı ilk kez ele geçiriliyor.
Son 10 yıl içinde Kolombiya’da deniz yoluyla uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan 30’u aşkın araç ele geçirildi, ancak bunların hiçbiri tamamen denizin altında seyahat etmiyor, bir bölümü daima su yüzeyinde kalıyor, dolayısıyla tespit edilmeleri de kolaylaşıyordu. Yetkililer, ülkenin ormanlık alanında bir nehre gizlenmiş haldeki denizaltıyı ancak yerel halkın verdiği istihbarat üzerine ele geçirebildiklerini anlattı. Askerler geldiğinde denizaltı boş olduğundan, gözaltına alınan olmadı.

Meksika’ya sekiz günde gidebilir
Pasifik bölgesindeki ortak gücün komutanı General Jairo Antonio Erazo, bunun, kokain kaçakçılarının ürettiği, bugüne kadar tanık oldukları en gelişmiş denizaltı olduğunu anlattı. Erazo, “Uyuşturucu kaçakçılığı belasıyla mücadele etme çabalarımız sürüyor. Fakat bu denizaltının tam 8 ton kokain taşıma kapasitesi bulunuyor. Kolombiya’dan Meksika kıyılarına dek deniz yüzeyine çıkmadan seyahat edebilecek güçte” diye konuştu. Erazo ayrıca böyle bir denizaltıyı hareket halindeyken yakalamalarının da güç olduğuna işaret etti.
Bulunan denizaltı, her şeyden önemlisi 9 metre derinliğe dek inebiliyor, bu da Kolombiyalı yetkililerin erişebileceğinin çok üzerinde bir mesafe. İki dizel motorla çalışıyor ve havalandırması bulunuyor. 30 metre uzunluğundaki denizaltının altı kişilik mürettebat için de yeri olduğu belirtiliyor. Yetkililere göre bu denizaltı öyle gelişmiş ki, Meksika’ya dek tamamen suyun altında sekiz-dokuz günde seyahat edebilir.
Denizaltının, bulunduğu sırada her an hareket etmeye hazır halde olduğu anlaşıldı. İnşaatının altı-sekiz ay sürmüş olabileceği düşünülen denizaltının maliyetinin de 2 milyon doları bulabileceği belirtiliyor. (bbc)

Uyuşturucu taşımacılığında akıl zorlayan yöntemler
1993’te ABD’nin Miami Havaalanı’nda ele geçirilen 312 adet 1.5 metre uzunluğunda boa yılanının midesinde torbalara sarılmış 36 kilogram kokain vardı. Güney Amerika’dan ithal edilen yılanların kokain kaçakçılığında kullanıldığı, görevlilerden birinin rastgele yılanlardan birinin midesinde olağandışı bir şişkinlik fark etmesiyle anlaşıldı.

2009’da Şili’den İspanya’ya uçan tekerlekli iskemleli bir yolcunun kırık bacağında bulunan alçının kokainden yapılmış olduğu ortaya çıktı. Polis, alçının 4.8 kilogram kokain içerdiğini açıkladı.

2006’da ABD, Teksas’ta uyuşturucu kaçakçılarının kokaini cips şeklinde kesip bilinen bir markanın kutularında pazarlamakta oldukları ortaya çıkmıştı.

Amerika-Meksika sınırında zaman zaman uyuşturucuyla doldurulmuş dini heykeller ele geçiriliyor. Fakat artık bu yöntem eskimiş durumda. Yeni moda, doldurmaktansa heykellerin kendisini kokainden yapıp üstünü boyayarak gizlemeye çalışmak! Benzer şekilde, porselen veya çini takımlarına benzetilen sıkıştırılmış kokain, bu şekilde ihraç da ediliyor.

FIFA Dünya Kupası replikaları dünyanın dört yanında bulunabiliyor. Fakat en orijinal replika, Kolombiya’nın Bogota Havaalanı’nda ele geçirilen kokainden yapılmış kupa olsa gerek.

Radikal

Bu haber toplam 1279 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.