1. HABERLER

  2. DZKK

  3. İlya Muromets, deneme seferine başladı
İlya Muromets, deneme seferine başladı

İlya Muromets, deneme seferine başladı

Rusya'nın yeni nesil ilk buzkıran gemisi İlya Muromets,  Baltık Denizi'inde 27 gün sürecek denemelere başladı.

A+A-

Rusya Donanması için son 40 yılda ilk kez üretilen ve Arktik bölgesi için tasarlanan yeni nesil buzkıran gemisi İlya Muromets, Baltık Denizi'nde denemelere başladı.

Testlerde navigasyon sistemi, cankurtaran teçhizatı, tahrik sistemlerinin yanı sıra gece ve gündüz saatlerinde güvertede yer alacak bir helikopterin iniş ve kalkışı denenecek.

500 TON AĞIRLIĞINDAKİ YÜKLERİ KALDIRABİLİYOR

Rus Donanması için son yıllarda sağlanan gemiler arasında türünün tek örneği olması beklenen İlya Muromets'in azami seyir mesafesi 22.224 kilometre ve iki aylık bir dayanıklılık aralığı var.

Arktik bölgesindeki 1 metre kalınlığındaki buzları dahi kırabilecek gemi, uzak bölgelere gemi ve kargo araçlarını da çekerek götürebilecek.

Donanma destek görevlerinde de yer alabilecek gemi, petrol sızıntısı ile de başa çıkabilecek denizaltı kurtarma operasyonlarına katılabilecek.

Gemide bulunan 21 metre uzunluğundaki vinç 500 ton ağırlığındaki yükleri dahi kaldırma kapasitesine sahip.

Öte yandan gemide 6 adet 30 milimetrelik A-630 topu gibi çok sayıda askeri teçhizat da bulunuyor. Gemideki kargo kompartımanları Rusya'nın Suriye'de kullandığı Kalibr füzelerinin bir başka versiyonu olan Club-K füze sistemlerini de taşıyabiliyor.

'TARİHİ BİR OLAY'

Konuyla ilgili Rus basınına konuşan Rus Koramiral Aleksandr Fedotenkov "Rusya Donanması'na son 40 yıldır hiç buzkıran gemisi sağlanmadı, bu nedenle İlya Muromets'in inşası tarihi bir olay. Artik bölgesindeki kuvvetlerimizin gücünü arttırmak için bir buzkıran gemisine acil ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

3 YENİ BUZKIRAN GEMİSİNİN ÜRETİLMESİ PLANLANIYOR

Rusya Savunma Bakanlığı ise İlya Muromets'in 21180 numaralı proje kapsamında üretilen tek gemi olacağını duyurdu. Ancak yakın zamanda donanmaya Arktik bölgesinde görev yapabilecek yeni gemilerin de eklenmesi bekleniyor. Rus Almaz gemi inşa şirketinin 21180M projesi kapsamında İlya Muromets'ten daha küçük ve daha az fonksiyona sahip 3 yeni buzkıran gemisi üretmeyi planladığı aktarılıyor.

İlya Muromets buzkıran gemisi geçen yıl haziran ayında St. Petersburg'dan suya indirilmişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 2165 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.