1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. IPS ile devrim yaptık
IPS ile devrim yaptık

IPS ile devrim yaptık

IPS’in devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu ifade eden Mehdi Kılıç, sektörde bu devrimi yapan bir firma olduklarını vurguladı. Bunun için çok emek ve para harcadıklarına da değinenMehdi Kılıç ile sektörden, Volvo Penta olarak hedeflerinden konuştuk

A+A-

Marine ve endüstriyel uygulamalar için deniz motorları ile komple güç sistemleri üreten Volvo Penta, Türkiye’de bütün kıyılara yayılan 26 adet bayiisi aracılığıyla hızlı ve etkin bir hizmet sunuyor. Volvo Penta’nın Genel Müdür’ü Mehdi Kılıç, sekiz kişilik küçük bir ekiple organize olduklarını, ancak bayiilik sistemi ve geliştirdikleri yeni model IPS motoru sayesinde sektörde güçlendiklerini ve Avrupa’da yüzde 50’lik bir pazar payına sahip olduklarını belirtiyor. IPS’in devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu ifade eden Mehdi Kılıç, sektörde bu devrimi yapan bir firma olduklarını vurguladı. Bunun için çok emek ve para harcadıklarına da değinenMehdi Kılıç ile sektörden, Volvo Penta olarak hedeflerinden ve yatırımlarından konuştuk...


Bize kendinizi ve Volvo Penta’yı tanıtır mısınız?


Mesleki kariyerime 1990’da Çukurova Seyahat’te başladım. İş makinesi sektöründe faaliyet gösterdik, beş yıl orada çalıştım. Sonra deniz motorları sektöründe devam ettim. Ardından Borusan’da çalıştım.2003 senesinde ise Volvo’da çalışmaya başladım.Denizcilik sektöründe de bulundum. Denizci oldum diyebiliriz. ODTÜ Makine Mühendisliği’nde okudum.23 yıllık tecrübemle gemi inşa mühendisi kadar birikimim var. Biz şuandasekiz kişiden oluşan küçük bir ekibiz. Ticari motorlar, yat motorları, servis ve yedek parça bölümlerimiz var. Küçük bir gurubuz ama çok etkili çalışıyoruz. Bize bağlı, bütün kıyılara yayılmış 26 adet bayiimiz var. Bütün yedek parça ve serbest işlerimizi bu bayiler aracılığıyla yapıyoruz. Volvo Penta, dünyada bayilik sistemiyle çalışan ve birçok yerle entegre olan iyi bir firmadır.


Marine sektörü çok geniş bir dünya… Siz hangi alanında faaliyet gösteriyorsunuz?


Powerboat dediğimiz sürat teknelerinde çok güçlüyüz.Pazardaki payımızı güçlendirdik. Avrupa’da yüzde 50 gibi bir pazar payına sahibiz.2008’deki krizden çok etkilendik, ama yine de yüzde 50 pazar payımızı koruyoruz. Üretim 2008’den sonra ciddi anlamda düştü.Şuanda birkaç yerli üretici kaldı.Sektör tamamen yurtdışından gelen teknelerle büyüyor.Satılan tekne sayılarına bakıyoruz, bizde gerçekten iyi bir pazar var. Bu da, Türkiye ekonomisinin iyiye gittiğini gösteriyor. Ancak maalesef yerli üretici sayısında ciddi bir düşüş yaşıyoruz.2008 öncesi yılda 300-400 motor satılırken, şuanda 160-170 motor satıyoruz. Kalan birkaç üreticiyle iş yapmaya çalışıyoruz.


Sizce müşterileriniz neden sizi tercih ediyor?


Volvo Penta olarak sektörde 100. yılımızı doldurduk. Sektörde iyi bir isme ve geçmişe sahibiz.Bizi tercih eden bir kişinin, servise uğrama oranı çok düşük.Denize açılıyorsunuz ve motorunuz bozulmuyor. Bu büyük bir rahatlık.Bizi tercih edenler denizde güvenle seyredebiliyorlar.Ayrıca yedek parça ve servis ağımızla müşterilere anında ulaşabiliyoruz.Ulaşılması zor her noktada bayiimiz var.Antalya,Silifke, Fethiye,Göcek, Marmaris ve Bodrum’da bayilerimiz mevcut. İzmir’den servis çıkaralım diye bir mantığımız yok. Bu iki buçuk saatinizi alır, ama Marmaris’teki yetkilinin tekneye gitmesi on dakika sürer ancak. Birçok bayiimizin denizde teknesi var. Ufak bir tekneyle rahatlıkla ulaşabiliyoruz.


2013 yılını değerlendirir misiniz? 2014 yılı hedefleriniz neler?


Şuan bir durgunluk var, ama bizim düşüncemiz 2015’ten sonra pazarın büyüyeceği yönünde.Askeri projelerde çok ciddi bir etkinliğimiz var. Ticari teknelerde de bir güçlü bir konumdayız.Kıyı Emniyeti’nde faaliyetlerimiz var. Kıyı Emniyeti’ndeki pazar payımız yüzde 80’i buluyor. Müşterilerimiz aldıkları hizmetten memnun kaldıkları için bizi tercih ediyor.Müşteri memnuniyetini ileri seviyede tutmaya çalışıyoruz.2013’te çok fazla bir artış beklemiyoruz.Planımızı da ona göre yaptık. Ama inanıyorum ki 2014 ve 2015 çok daha iyi olacak.
 

Türkiye yat üreticileri ile yakın ilişkileriniz var. Bundan bahseder misiniz?


DENTUR’la birlikte çalışıyoruz ve üyesi konumundayız. Onları her alanda destekliyoruz. Böyle olması gerekiyor, çünkü sektör şuan çok durgun.Avrupa’da üretilen teknelerin yarısında Volvo Penta var. Dolayısıyla bizim ‘aftermarket’ ten gelen gelirimiz var.Çok iyi hizmet sağlayarak, mevcut yüzde 50 pazar payını elimizde tutmaya çalışıyoruz.Ama şuanda Avrupa’daki üreticiler, özellikle İtalya oldukça sıkıntılı. Marine kültürü Avrupa’da var ama Ortadoğu ve Uzakdoğu’da böyle bir kültür yok. Çin’de gelişme yaşanıyor. Veriler Çin’de marine sektörünün oluşacağını gösteriyor.

IPS önemli bir teknolojik gelişme öyle değil mi?


Bizimiçin IPS çok önemli.IPS, devrim niteliğinde bir gelişmedir.Sektörde bu devrimi yapan biziz.Bunun için çok emek ve para harcadık.Bizim pervanelerimiz uçak motoru gibi ön tarafa bakıyor.Bu anlamda sektördeteyiz.Konsept olarak arkaya bakar aslında. Bu bizeyüzde 20 daha fazla hız, daha az yakıt ve manevra kapasitesi sağlıyor. Kaptan tekneyi araba kullanır gibi kullanıyor.Bu yüzden IPS’igeliştirdik ve esas hedefimiz, ticari motorları da kapsamak.


Son olarakbiraz da Volvo Penta IPS hakkında bilgi verir misiniz?


Volvo Penta IPS,tekne kullanımında çığır açan teknolojisiyle tekneseverlere yenilikçi ve gelişmiş özellikleri bir arada sunuyor.Yenitasarımlı e- key’ler ile artık yer kaplayan anahtarlara son veren Volvo Penta, ayrıca IPS sistemleriilekendiüretimiolan Volvo Penta Auto Pilot’u da bir süredir müşterilerine sunmakta. Bu yeninesil Autopilot özelliği, tamamen sisteme entegre çalışması, servis işlemlerini tek firmaya toplaması ve kusursuz çalışması ile tekne kullanıcılarına yeni kolaylıklar sunuyor.Autopliot özelliği yardımıyla Volvo Pentaayrıca joystick sistemlerine sadece yanaşma değil, sürüş özelliğini de katıyor, bu sayede kullanıcı arkasına yaslanıp tekne kullanmanın keyfine varabiliyor.Yeninesil IPS 2 ürününü de yakınzamandapiyasayasüren Volvo Penta, D11 motorların daki geliştirmelerle daha fazla gücü daha çevre dostu bir şekilde kullanıcılara sunuyor.Yeni IPS 850 ve 950 modelleri artık kendi sınıfındaki teknelere daha fazla performans sağlayabiliyor.
 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 5753 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.