1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Kazakistan petrol üretiminde liderliğe oturdu
Kazakistan petrol üretiminde liderliğe oturdu

Kazakistan petrol üretiminde liderliğe oturdu

Kazakistan OPEC anlaşması ülkeleri arasında Irak'ı sollayarak petrol üretiminde birinci sıraya yerleşti.

A+A-

Kazakistan OPEC anlaşması ülkeleri arasında Irak'ı sollayarak petrol üretiminde birinci sıraya yerleşti. Kazakistan 2017 yılında Kaşagan petrol sahasının aktif hale gelmesi ile petrol üretiminde büyük bir ivme yakaladığı biliniyordu.

Kazakistan Ekonomi Bakanı Timur Süleymanov ülkesinin petrol üretiminin %10.5 artış göstererek 86.2 milyon tona ulaştığını açıkladı. Kasım ve Aralık aylarında ise günlük 130,000 varil petrol üretiminin sağlandığı açıklandı. Bu aynı aylarda günde 70,000 varil petrol üreten en yakın takipçisi Irak'ın çok önünde olduğunu gösteriyor.

OPEC geçtiğimiz yıl içerisinde petrol fiyatlarındaki düşüşleri engellemek için üretimi azaltma kararının 2018'e genişletilmesi teklifini sunmuştu. Buna en çok karşı çıkan ülke ise Kazakistan oldu. Kazakistan gibi bir başka petrol üreticisinin anlaşmadan ayrılmasının piyasa için olumsuz sonuçlar vereceğinden bahsediliyor.

Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev konuyla ilgili: "Biz anlaşmaya destek verdik. Ancak anlamalıyız ki eğer bu anlaşmaya uyamıyorsak diğer üye ülkeler oturup konuşmamız gerekir." ifadelerinde bulundu. Kazakistan 2018'de petrol üretimini 87 milyon ton seviyesinde tutmakta kararlı.

Kazakistan özellikle Kaşagan petrol sahasını üretim sınırlamasına uymama gerekçesi olarak gösteriyor. Kaşagan Orta Doğu ülkeleri dahil dünyanın 5., Orta Doğu dışında ise 1. büyüklükteki petrol rezervlerine ev sahipliği yapıyor.

Vira Haber

 

Bu haber toplam 5057 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.