1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Kruzenştern ilk seferine çıktı
Kruzenştern ilk seferine çıktı

Kruzenştern ilk seferine çıktı

Yelkenli “Kruzenştern” okul gemisi bu yıl ilk sefere çıktı.

A+A-

Yelkenli “Kruzenştern” okul gemisi bu yıl ilk sefere çıktı. Kaliningrad’ın Svetlıy limanında okul gemisini sefere uğurlama töreni yapıldı.

Cok güzel dört direkli yelkenli tekne 85 yıl önce kurulmuşsa da her yıl seferlere çıkıyor. Dünyanın en eski yelkenli teknelerinden biri olan “Kruzenşter” gemisi uzun ömürlülüğünü denizcilere ve onarım uzmanlarına borçlu. “Kruzenştern” gemisi kaptanı Mihail Novikov üstün denizcilik özelliklerine sahip olan teknenin çok güvenilir olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

”Kruzenştern”teknesinin iki kez dünya seferi yapması, iyi niteliklere sahip olup çok iyi durumda olduğunu doğruluyor. Rusya’da 4 büyük yelkenli gemi daha varsa da “Kruzenştern” gemisinin Transatlantik seferi yapması kararlaştırıldı.

l995- l996-ta Rusya donanmasının kuruluş tarihinin 300. yıldönümü dolayısıyla dünya seferi yapmış gemi 308 gün içinde 39 bin mil geçti. Dünya seferi, gemi için iyi bir reklam oldu.2005-2006 yıllarında ikinci dünya seferi 2009-20l0 yıllarında da İkinci Dünya savaşındaki Zaferin 65. yıldönümü dolayısıyla Transatlantik seferi yapmış “Kruzenştern” yelkenli teklerin yarışlarına da katılacak çok kez başarı kazandı.

“Kruzenştern” gemisi, başladığı sefer seyrinde Avrupa’nın limanlarını ziyaret edecek. İlk önce İspanya’nın Atlantik okyanusu kıyısındaki Vigo limanına uğrayacak.Vigo limanı, seferinin en uzak noktasıdır. Almanya’nın Bremenhafen liman kentinin tersanesinde yapılan gemi avdet seferi seyrinde bu limanı, bundan sonra da Hamburg kentini ziyaret edecek, ekibi kentin kuruluş yıldönümü törenlerine, Almanya’nın Lübek liman kentinde de 4 direkli yelkenli “Passat” teknesinin kuruluşunun l00. yıldönmü törenlerine katılacak. Bu gemi 1960-ta müze haline getirildi.

Seferi 75 gün sürecek “Kruzenştern” gemisi yolun büyük kısmını yelkenle gitmekle geçecek. Rusyanın değişik denizcilik okullarının 112 öğrencisi gemide staj yapacak. Bunlar gereği gibi vardiyaya girecek, güverteyi yıkayacak,60 metrelik direğe çıkacak. Eski gelenek hilafına gemide staj yapanlar arasında kızlar da var. Günümüzde kızların istediği her mesleği öğrenmek imkanları var.

Yelkenli “Kruzenşter” okul gemisinin 17 Martta Kaliningrad limanına dönmesi planlanıyor.

http://turkish.ruvr.ru

 

Bu haber toplam 884 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.