1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. "Kuzey Akım 2 ile NATO'yu bölmek istiyorlar''
"Kuzey Akım 2 ile NATO'yu bölmek istiyorlar''

"Kuzey Akım 2 ile NATO'yu bölmek istiyorlar''

Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs, Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşıyacak ve 2020'de faaliyete geçmesi planlanan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesiyle Rusya'nın NATO'yu bölmek istediğini savundu.

A+A-

 

Houston  Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Brüksel'de düzenlenen  NATO zirvesinde Kuzey Akım 2 projesini eleştirmesini ve Almanya'nın Rusya'ya olan  enerji bağımlılığının giderek artmasını, değerlendirdi.

Trump'ın, Rusya ile yürüttüğü doğalgaz ticareti nedeniyle Almanya'yı  "Rusya'nın esiri" olmakla suçlamasına değinen Hirs, "Ruslar, Kuzey Akım 2  projesiyle NATO'yu bölmek istiyor. Almanya'nın daha ucuz doğalgaz uğruna NATO ve  Batılı ülkelerle olan stratejik ittifakını tehlikeye atması Trump ve ABD  açısından endişe verici." ifadelerini kullandı.

Hirs, Ruslar için doğalgazın stratejik ve ekonomik bir silah olduğuna  işaret ederek, Rusya'nın Almanya'ya giden gazı kesip, Alman ekonomisini felce  uğratabileceğini söyledi.

Trump'ın Kuzey Akım 2 projesine yönelik eleştirel yaklaşımının ABD  Hükümeti ve Kongresinde birçok kişi tarafından paylaşıldığını kaydeden Hirs, ABD  Savunma Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Teşkilatı, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'den  kongre üyelerinin de Almanya'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığından endişe  duyduğunu aktardı.

Hirs, Kuzey Akım 2 projesinin Rusya'ya Almanya karşısında büyük bir  koz verdiğinin altını çizerek, "Rusya 2014'te Kırım'ı ilhak etti. Söz konusu  durumun yeniden yaşanması veya Rusya'nın bir NATO ülkesine saldırması durumunda  Almanya'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığı nedeniyle yanıt veremeyeceğini  düşünüyorum. Almanya, NATO yerine öncelikle kendi enerji güvenliğini  düşünecektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Almanlar çok büyük risk alıyor"

Hirs, doğalgaz için yapılan uzun dönemli anlaşmalarda Ruslar için  önemli olanın ekonomik kazanç olduğunu savundu.

Rusya'nın petrol, doğalgaz ve ekonomi alanlarında yapılan anlaşmaları  geçmişte tek taraflı yürürlükten kaldırdığını ifade eden Hirs, "Almanya'nın  enerji arzını çeşitlendirmesi gerekiyor ancak bu konuda stratejik düşünmüyor.  Rusya'ya enerji bağımlılığını artıran Almanya çok büyük ekonomik ve stratejik  risk alıyor." dedi.

Hirs, Rusya ile NATO arasındaki olası bir krizde Almanların Rusları  savunabileceğine dikkati çekerek, iki ülke arasındaki ekonomik bağların güçlü  olduğunu vurguladı.

"Rusya ile ilişkiler Almanlar için her zaman önemli"

Hollanda'daki enerji danışmanlık firması VEROCY'nin ortağı Cyril  Widdershoven da Rusya ile iyi ilişkilerin Almanlar için her zaman önemli olduğunu  söyledi.

Widdershoven, Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sovyetler Birliği'nden  gelen doğalgaza bağımlı olduğunu hatırlatarak, "İş dünyasında Alman-Rus ortaklığı  çok yüksek seviyelerde. Alman iş adamları lobicilik girişimlerinde oldukça  etkili." ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Doğu Berlin'de büyüdüğüne, ileri  derecede Rusça konuştuğuna ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın  ilişkileri olduğuna işaret eden Widdershoven, ikilinin yaklaşık 15 yıldır  birbirini tanıdığını ve Putin'in Merkel'den saygıyla bahsettiğini kaydetti.

"Enerji arz güvenliği Avrupa için sorun"

Widdershoven, Trump'ın Kuzey Akım 2 projesini sadece stratejik  güvenlik açısından eleştirmediğini, aynı zamanda ABD'nin Avrupa'ya  sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatını artırmak istediğini ifade etti.

Rusya'nın Almanya'ya boru hattıyla sattığı doğalgazın şu anda LNG'ye  göre daha ucuz olduğunu vurgulayan Widdershoven, "Almanya'nın LNG piyasasına  erişimi henüz yeterli seviyede gelişmedi. ABD'nin LNG ihracatı Avrupa'nın gaz  ihtiyacının ancak küçük bir bölümünü karşılayabilir." dedi.

Widdershoven, Avrupa Birliği'nin (AB) arz çeşitlendirmesini  desteklemesine rağmen Rus doğalgazına olan bağımlılığının sürdüğünü vurgulayarak,  "Enerji arz güvenliği Avrupa için bir sorun olmaya devam ediyor. Kaynak  çeşitlendirmesi ele alındığında, Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatının düşmesi  gerek ancak bu giderek artıyor." diye konuştu.

Sadece yüzde 10'u Avrupa'ya ihraç edildi

Avrupa'ya daha çok LNG ihracatı gerçekleştirerek Almanya ve AB'nin  Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığını azaltmayı isteyen ABD'nin şu anda sadece bir  LNG ihraç tesisi bulunuyor.

ABD Federal Enerji Düzenleme Komisyonundan (FERC)  derlenen bilgilere göre, ülkede onay alan toplam 9 LNG ihraç terminali  projesinin 5'i yapım aşamasında bulunuyor. Farklı 13 proje ise hala FERC'ten onay  beklerken, söz konusu projelerin 2019'dan itibaren sırayla faaliyete geçmesi  öngörülüyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD'nin LNG ihracatı  geçen yıl toplam 20 milyar metreküp olurken, bunun sadece 2 milyar metreküpü  (yüzde 10'u) Avrupa'ya ihraç edildi.

Rusya'dan Almanya'nın kuzeyine doğalgaz götürecek Kuzey Akım 2  projesiyle yılda ortalama 55 milyar metreküp gaz taşınması öngörülüyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 5224 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.