1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Liman eski cazibesine kavuşacak
Liman eski cazibesine kavuşacak

Liman eski cazibesine kavuşacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi Yat Limanı'nı sahip olduğu tarihsel ve doğal değerlerini bozmadan, eski cazibesine kavuşturacak bir proje hazırladı.

A+A-

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi Yat Limanı'nı sahip olduğu tarihsel ve doğal değerlerini bozmadan, eski cazibesine kavuşturacak bir proje hazırladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) ve Doç. Dr. Emre Mardan yönetiminde, Yat limanı Koruma Amaçlı İmar Planları hazırlandı. Yüksek Şehir Plancısı Can Kubin tarafından Yat Limanı ve çevresinde yaklaşık 9 hektarlık karasal alan ile su yüzeyinde düzenlemeleri öngören bir proje tasarlandı.

Kaleiçi Yat Limanı Kentsel Tasarım ve Uygulama Projesi'nde Yat Limanı'nın cazibesini ve erişebilirliğini arttırmaya yönelik, alana tek taşıt girişi olarak batıdaki mevcut giriş korunurken, Uzun Çarşı, Kırk Merdiven ve Mermerli yaya girişlerinin yanı sıra alanın kuzeyinden Yat Limanı-Tophane arasına bir adet panoramik asansör yapılması öngörüldü. Projede, Yat Limanı'nın su yüzeyinin disiplinli, nitelikli ve çevrelendiği tarihi dokuya uygun kullanımını sağlayacak düzenlemeler getirildi. Buna göre gezinti tekneleri, ticari olmayan yat ve balıkçı tekneleri fiziksel düzenleme ile ayrıştırılacak. Yat Limanı boyunca yüzer ahşap promenat yürüyüş yolları ile seyir terasları gibi düzenlemeler yapılacak.

Projede, alan içerisindeki tescili yapıların korunmasına yönelik tedbirler de yer alıyor. Projenin en önemli unsurlarından birini de kent kimliği açısından önemi bulunan tarihi Balık Hali'nin yeniden işlevlendirilmesi oluşturuyor. Proje ile mevcut yapıların kullanım ve fonksiyonları belirlenerek bu amaca uygun kullanım kararları belirlenecek. Açık alanlar Yat Limanı'na ve Kaleiçi'nin tarihi ve özgün yapısına uygun zemin kaplama malzemeleri ile kaplanacak, kent mobilyaları konulacak. Yat Limanı'na yakışır örnek bir peyzaj düzenlemesi gerçekleştirilecek. Dinlenme alanları ve çocuk oyun alanı oluşturulacak. Kaleiçi ve Yat Limanı için yeni ve özgün bir tabela bilgi ve yönlendirme levhaları tasarlanacak. Alanın aydınlatması da sil baştan yenilenecek. Proje ile surların ve deniz yüzeyinin aydınlatılması da ele alınacak.

Akdenizhaberci.com

Bu haber toplam 813 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.