1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Mark Cliffe:Türkiye krizde zorlanmadı
Mark Cliffe:Türkiye krizde zorlanmadı

Mark Cliffe:Türkiye krizde zorlanmadı

Dünyanın birçok ülkesini etkisi altına alan küresel krizin şu an için tam olarak geçmediğini belirten ING Bank baş ekonomisti Mark Cliffe, buna karşın “düzelme belirtilerinin” olduğunu söyledi.

A+A-

Zayıf kesimlerin ekonomik krizden daha çok etkilendiğine işaret eden Cliffe, bu durumun aynı zamanda bazı siyasi sonuçlar doğurduğunu kaydetti. Tunus ve Mısır'da yaşayanların buna örnek verilebileceğini anlatan Cliffe, aynı şeyin AB bölgesi için de geçerli olduğunu belirterek, “Ne zaman gıda ve enerji fiyatları artsa AB'de de toplumun zayıf kesimleri daha çok etkileniyor” dedi.

Çin ve Hindistan'ın yanı sıra AB bölgesindeki bazı ülkelerin ekonomilerinde olumlu gelişmeler yaşandığını, ancak özellikle Avrupa'da ortaya çıkan yüksek enflasyonun bu büyümeyi olumsuz etkilediğini ifade eden Mark Cliffe, Avrupa'da enflasyonun artmasına bağlı olarak vergi oranlarının da yükseldiğini hatırlattı. Cliffe göre, vergi oranlarının artmasının bir diğer sebebi ise devletlerin artan bütçe açıkları.

Bunun yanı sıra dünya genelinde enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan artışın da ekonomik gelişmeye sekte vurduğunu ileri süren Cliffe, “Bunlar özellikle gelişmekte olan pazarlar için önemli bir sorun. Çünkü yeni pazarların en büyük harcamaları bu iki alanla ilgili” dedi.

Gelişen ekonomilerdeki yabancı yatırımcı sayısının giderek arttığını anımsatan Cliffe, daha önce yatırım yaparak ciddi karlar elde eden bu kesimin, son dönemlerde ise az yatırımla çok kazanç yapma yolunu tercih ettiklerini kaydetti.

Türkiye krizi zorlanmadan atlattı
ABD'de yaklaşık 3 yıl önce konut sektöründeki sorunlara bağlı olarak başlayan krizden önce banka ve finans sektörünün, daha sonra da ülkelerin bütçelerinin olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Mark Cliffe, “Türkiye'nin krizi zorlanmadan, rahatça atlattığını” söyledi.Türkiye ekonomisinin güçlü bir pozisyona sahip olduğuna işaret eden Cliffe, “Uluslararası krizden çok dersler aldık. Doğrusunu söylemek gerekirse öğrenmeye de devam ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin yabancı yatırımcılar açısından son derece cazip olduğunun altını çizen ING Bank baş ekonomisti, “Türkiye'nin sahip olduğu ticari büyüme, genç ve dinamik nüfusun aynı zamanda AB'ye de önemli katkılar yapacağını” anlattı.

Ortadoğu'da gelişen olaylar
Ortadoğu'da meydana gelen son olaylarla ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Cliffe, “Bu gelişmelerin kısmen kontrol altına alındığını ve yeni bir ekonomik krize yol açmasının şu aşamada söz konusu olmadığını” ifade ederek, şöyle konuştu:

“Daha önce Ortadoğu merkezli bazı krizlerin dünyayı etkilediğini gördük. Bunun sebepleri petrol stokuyla ilgiliydi. Artan petrol fiyatları finans sektörünü heyecanlandırıyor ama son gelişmelere baktığımızda şu anda kriz doğuracak bir şeyin söz konusu olmadığını görüyoruz.”

Hürriyet

Bu haber toplam 904 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.