1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Mersin Limanı'nda İşler Yolunda
Mersin Limanı'nda İşler Yolunda

Mersin Limanı'nda İşler Yolunda

Türkiye'nin en büyük limanı olmasının yanında Orta Doğu'nun da dünyaya açılan kapısı olarak öne çıkan Mersin Limanı'ndaki yük trafiği yükseliş eğilimini sürdürüyor.

A+A-




2010 yılının ilk yarısında limandaki yük trafiği, bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artarak 12.2 milyon tona ulaştı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunda yer alan ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) verilerine dayandırılan bilgilere göre; limanda 2010 yılının Ocak-Haziran Dönemi'nde yükleme geçen yıla göre yüzde 36'lık artışla 5 milyon 257 bin 818 tona, boşaltma da yüzde 13'lük bir artışla 6 milyon 673 bin 486 tona ulaştı. Limandaki toplam yük trafiğiyse 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 23 oranında yükselerek 12 milyon 201 bin 304 tonaulaştığı, bunda da ihracat başta olmak üzere ithalat ve transit yüklenin etkili olduğu bildirildi.

Limandaki yükleme-boşaltma istatistikleri aylık bazda ele alındığındaysa; yüklemenin geçen yılın haziran ayına göre yüzde 25 artarak 898 bin 641 tona yükseldiği, boşaltmanın da yüzde 3'lük bir düşüşle 970 bin 372 tona gerilediği, bunun yanında toplam yük trafiğininse yüzde 9'luk bir artışla bir milyon 869 bin 13 tona yükseldiğinin altı çizildi. Söz konusu dönemde ithalat ve ihracat yüklerinde artış olurken; dahili ve transit yüklerinde azalış olduğu vurgulandı. Yine yılın ilk yarısında Mersin Limanı'ndanyapılan ihracatın artış hızını yükselttiği ve önceki yıla göre yüzde 41'lik bir artışla 4 milyon 966 bin 186 ton seviyesine ulaştığına dikkat çekildi.

Bu gelişmede toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan maden, genel kargo ve tahıl ihracatındaki artışın etkisi olduğu yorumu yapılırken, limandan gerçekleştirilen ihracattaki gelişmeler aylık bazda incelendiğindeyse; 2010 yılı Şubat-Mayıs Dönemi'ndeki artış eğiliminin, Haziran ayında yerini azalışa bıraktığı ve bir önceki aya göre yüzde 25'lik gerilemeyle 800 bin ton seviyesine düştüğü, yaşanan bu gerilemede de maden, genel kargo ve tahıl ihracatındaki azalış etkili olduğu vurgulandı.

Yılın ilk yarısında limandan gerçekleştirilen ithalatın, genel kargo ve kimyevi maddeler ithalatındaki artışın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 18 oranında yükselerek 5 milyon 753 bin 637 ton seviyesinde gerçekleştiği açıklandı. Belirtilen dönemde petrol ürünleri ithalatındaysa düşüş olduğu vurgulandı. İthalattaki gelişmeler aylık olarak ele alındığındaysa; 2010 yılı Mayıs ayındaki artışın Haziran ayında yerini azalışa bıraktığı yorumu yapıldı. Haziran ayında limandan gerçekleştirilen ithalat petrolürünlerinin, genel kargo ve kimyevi maddeler ülkelerindeki azalışın etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 30'luk bir gerilemeyle 856 bin tona düştüğünün altı çizildi.

2010 yılının Ocak-Haziran Dönemi'nde Mersin Limanı'nda dahili taşımacılık yük hareketlerinin, petrol ürünleri yüklerindeki azalışın etkisiyle önceki yıla göre yüzde 13 oranında azalarak 621 bin ton olarak gerçekleştiği dile getirildi. Söz konusu dönemde transit taşımacılık yük hacminin 2009 yılına göre yüzde 2'lik artışla yaklaşık 861 bin ton seviyesine ulaştığı bilgisi verildi. Bu artışta transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan konteyner, genel kargo ve meyve yüklerinin etkili olduğu, bunun yanında dondurulmuş et yüklerindeyse düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Dahili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğindeyse; geride bıraktığımız mayıs ayında gerek dahili, gerekse transit taşımacılıktaki artışın haziran ayında yerini düşüşe bıraktığının altı çizildi. Yaşanan bu gelişmede de transit taşımacılıkta genel kargo ve meyvelerin; dahili taşımacılıkta ise petrol ürünlerindeki azalışın etkili olduğu ifade edildi. 2010 yılının ilk yarısında konteyner adeti bazında (TEU), geçen yıla göre özellikle boşaltma yüklerinin etkisiyle yüzde 35oranında arttığı kaydedildi. Bu dönemde, Mersin Limanı'na operasyon için toplam 2 bin188 adet geminin uğradığı, bu rakamın da önceki yıla göre yüzde 0.4 oranında artışı ortaya koyduğunu belirtildi.

Bu haber toplam 865 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.