1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rus Filosu Kırım'da Boy Gösterdi
Rus Filosu Kırım'da Boy Gösterdi

Rus Filosu Kırım'da Boy Gösterdi

Rusya Deniz Kuvvetleri Günü, Rusya Karadeniz Filosu'nun konuşlandırıldığı Sivastopol (Akyar) şehrinde düzenlenen görkemli bir törenle kutlandı.

A+A-

Renkli gösterilerin sergilendiği kutlamalara, Kırım Başbakanı Vasiliy Cartı, Kırım Verhovna Radası (Parlamento) Başkanı Vladimir Konstantinov, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Başkanı Boris Grızlov katıldı. Törene Kiev karşıtı açıklamalarıyla ünlü Rusya milletvekili Konstantin Zatulin ve Sivastopol şehrinin Rusya'ya geri verilmesi gerektiği şeklindeki açıklamaları nedeniyle Ukrayna Güvenlik Kurulu tarafından 2008'de Ukrayna'ya girişi süresiz olarak yasaklanan ve Viktor Yanukoviç'in Ukrayna cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yasağı kalkan Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov'un katılması damga vurdu. Resmi tören sırasında konuşma yapmaktan kaçınan Moskova Belediye Başkanı Lujkov, kutlama konserinin açılışında yaptığı konuşmada Ukrayna'ya giriş yasağının kalktığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Lujkov, Sivastopol'un statüsü hakkındaki fikrinin değişmediğini de sözlerine ekledi.

Törenin ilk bölümünde Rusya Federasyonu Bayrağı ile Rusya Deniz Kuvvetleri'nin bayrakları göndere çekilirken, ardından Akyar Körfezi'nde bayramın en önemli bölümü olan gemilerin geçişi başladı. Kutlama gösterilerine 22 askeri gemi, 9 yardımcı gemi, 20'den fazla bot, 20'ye yakın askeri araç ve 5 bin Rusya Karadeniz Filosu görevlisi katıldı. Gemi geçişinin ardından bazı durumlarda savaş botu olarak kullanılabilen sembolik botların geleneksel geçidi ve "Neptün - 2009" tiyatro gösterisi yapıldı. Denizaltı geçidinin yapıldığı kutlamalarda, deniz üstü gemilerle çatışma senaryosu gerçekleştirildi.

Deniz yüzeyinden sıkılan fıskiyelerle Sivastopol limanında görsel şölen yaşandı. Kutlamaların ardından basına demeç veren Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı 'Duma'nın Başkanı Boris Grızlov, yapılan kutlamaların Rusya Deniz Kuvvetleri'nin gücünü gösterdiğini dile getirdi. Rusya ve Ukrayna Devlet Başkanları tarafından Rusya Karadeniz Filosu'nun Sivastopol'de konuşlandırılma süresinin uzatılmasını öngören anlaşmanın imzalanmasının Sivastopol'de görev yapan denizciler için bir hediye olduğunu söyleyen Grızlov, söz konusu anlaşmanın iki ülke parlamentosu tarafından da aynı anda uzatılmasının iki ülke halkının sorunları birlikte çözme isteğinin göstergesi olduğunu ileri sürdü. Rusya Duma'sı Başkanı Grızlov, filonun geliştirileceğini, finansmanın da artırılacağını sözlerine ekledi. 17'inci yüzyılın sonunda kurulan Rusya Deniz Filosu'nun yıldönümü, 1980 yılından bu yana her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bu haber toplam 877 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.