1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Teos Marina acil müdahaleye hazır
Teos Marina acil müdahaleye hazır

Teos Marina acil müdahaleye hazır

Sığacık’ta hizmet veren yat limanı Teos Marina’da ‘Deniz Kirliliğine Müdahale Tatbikatı’ ile senaryo gereği denize dökülen yakıt deniz yüzeyinden temizlendi.

A+A-

İzmir’in Cittaslow ilçesi Seferihisar’ın yat limanı Teos Marina’da deniz kirliliğine acil müdahale tatbikatı gerçekleştirildi. Marina içinde ve Sığacık Körfezi’nde meydana gelebilecek olası bir tehlikeli duruma karşı acil müdahale planı kapsamında, denize yakıt dökülmesi senaryosunun uygulandığı bir tatbikat yapıldı.

Geçtiğimiz yıl İzmir Çeşme’de bir yük gemisi karaya oturmuş; 8 saat sonra Liman Başkanlığı’na bildirilen kazada gemide oluşan yırtıklardan 130 ton yakıt denize sızmıştı. Kirlilikten bölgenin turistik koyları etkilenmişti. Olaya erken müdahalenin önemini ortaya çıkaran böyle çevre faciaları bir daha yaşanmaması için, Mavi Bayraklı Teos Marina güvenlik ve çevre konularında acil müdahaleye hazır olduğunu ortaya koydu.

Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Planı kapsamında, Teos Marina personeli ve MEKE firması yetkilisi Gemi İşletme Müdür Yardımcısı Yasin Latif Yazan’ın da yönettiği tatbikat, senaryoya göre özenle uygulandı. 

Bariyer ve yüzey sıyırıcı kullanıldı

Senaryo gereği, yakıt transferi esnasında hortum patlaması sonucu denize mazot döküldü. Olayı öğrenen Acil Müdahale ekibi olay yerine gerekli malzemeler ile çok kısa sürede olay yerine intikal etti. Liman giriş çıkış trafiği durduruldu. Denizde yakıt sızıntısının çevresine bariyer serilerek petrol sızıntısının yayılmasının önüne geçildi. Bariyer çevrilmesinin tamamlanmasının ardından ikinci aşamaya geçildi. Sızmış yakıtın toplanacağı atık havuzu ve denize sızan petrolü temizleme çalışmasında kullanılacak malzemeler kısa sürede kuruldu.

İkinci etap çalışmada denize bırakılan skimmer denilen yüzey sıyırıcı deniz pompası bağlı olduğu güç ünitesi vasıtasıyla çalıştırıldı. Vakumlu yüzey temizlik pompası ile deniz yüzeyinde biriken petrol sızıntısı geçici depolama havuzuna çekilerek, deniz temizlendi. Tatbikatın son aşamasında da denizden çekilen atıklar, Teos Marina atık depolama alanına getirilerek buradaki atık tanklarına alındı. Tatbikata katılan personele dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi verilerek tatbikat başarılı bir şekilde tamamlandı.

1-095.jpg

2-094.jpg

3-082.jpg

4-062.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 8480 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.