1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Yelkenli eğitim gemisi yapılacak
Yelkenli eğitim gemisi yapılacak

Yelkenli eğitim gemisi yapılacak

Denizciliğe gönül verenlerin bir araya gelerek kurduğu Yelkenli Gemide Eğitim Derneği (YEGED), profesyonel ve amatör denizcilik yapmak isteyenlere eğitim verilecek bir yelkenli geminin inşası için kolları sıvadı.

A+A-

Denizciliğe gönül verenlerin bir araya gelerek kurduğu Yelkenli Gemide Eğitim Derneği (YEGED), profesyonel ve amatör denizcilik yapmak isteyenlere eğitim verilecek bir yelkenli geminin inşası için kolları sıvadı.

''YEGED-1'' adı verilecek 50 metre uzunluğundaki gemide, bir hafta süreyle denizcilikle ilgili eğitimler verilecek ve açık denizlere yelken açılacak.

YEGED Genel Sekreteri Kaptan Saim Oğuz Ülgen, yaptığı açıklamada, denizci ulus, denizci devlet, denizci millet olabilmek için böyle bir proje hazırladıklarını dile getirdi.

Dünyada dolaşan yelkenli eğitim gemileri tarzında bir geminin Türkiye'de bulunmadığını belirten Ülgen, inşa edilecek bu geminin ülke adına bir ilk olacağını anlattı. YEGED'i 2009 yılında kurduklarını ifade eden Ülgen, ''Bu derneği kurmamızın amacı, etrafı denizlerle çevrili ülkemizin insanlarının yüzünü denize döndürmeye yardımcı olmak, denizcilik kültürünü geliştirmek, deniz sevgisinin ve çevre bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak'' dedi.

Ülgen, ''Denizci ulus, denizci devlet, denizci millet olabilmek için dünyanın denizcilikte gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi yelkenli eğitim gemilerine sahip da olmak gerekir. İnşa edilecek yelkenli eğitim gemisiyle amacımız, profesyonel ve amatör denizcilik yapmak isteyen 15 yaş üzerindeki Türk gençlerinin, dünya üzerinde 50 yıldır bu tür eğitimleri vermekte olan gemilerin katıldığı deniz etkinliklerine katılmasını sağlamak'' diye konuştu.

Dünya denizlerindeki bu yelkenli eğitim gemilerinin, açık deniz yarışları ve liman etkinlikleri yaptıklarını anlatan Ülgen, ''Ulus olarak biz de bu olgunun içinde varız demek için ortaya çıktık. Bu işten bir ticaret beklenmiyor'' dedi.

Ülgen, yelkenli gemide kadın, erkek hatta özürlüleri kapsayacak eğitimin, eğitimin, insanlar ve denizcilik arasındaki eğitim ve uyum imkanlarını birleştirmeye bir zemin oluşturacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Bir hafta sürecek eğitimlere katılacak kişiler, denizde ekip halinde birlikte yaşamayı öğrenecek. Bu yelkenli aynı zamanda, ülkemizde deniz ve denizcilik kültürünü geliştirecek, denizin nimetlerinden istifade ettirme imkanları sağlayacak. Bu gemi, denizin sıkıntılarını ekip çalışmasıyla bertaraf etmeyi de öğretecek. Bireyler bu çalışmalar sırasında öz güvenlerini kazanacaklar ayrıca deniz ve deniz çevresinin neden korunması gerektiği bilinci oluşacak. Gerektiğinde denizden nasibini alabilme yeteneğini kazanacaklar. İyi ve kötü hava şartlarında insanlar arasında sosyal ilişkilerin geliştirilmesine ve dostluk köprülerinin kurulmasına imkan sağlayacak.''

“Bu Kültür, 50 Yıldır Dünya Denizlerinde...''
Bu kültürün 50 yıldır dünya denizlerinde dolaştığını belirten Ülgen, şunları söyledi:

''İngiltere'de merkezi bulunan Yelkenli Gemi Eğitimi adlı kuruluş, yıllık programlar halinde Nisan ayından Kasım ayına kadar takvim hazırlıyor. Bu takvim doğrultusunda, yelkenli eğitim gemisi olan ülkeler davet ediliyor ve belirli limanlar dolaşılıyor. Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan ve Yelkenli Gemi Eğitimi kuruluşunun ortak çalışmasıyla, geçen yıl bu yelkenli gemileri Ege, Marmara ve Karadeniz bölgesine getirdik.''

Ülgen, Türk toplumunun ''denizciğiz'' denmesine rağmen denizden uzak olduğunu ifade ederek, ''İnşa edilecek bu yelkenli gemiyle, deniz ile toplumu buluşturmak ve ülkemizi bu ekolde dünyada temsil etmek istiyoruz'' dedi.

Lord Nelson Yelkenlisinin Benzeri Olacak
Kaptan Ülgen, geminin şu an tasarım halinde olduğunu ancak İngiltere bayraklı ''Lord Nelson'' yelkenlisinin bir benzerinin inşa edileceğini belirtti.

Personeli mümkün olduğu kadar az ama içinde o atmosferi yaşayacak katılımcı sayısı fazla olan bir tekne yaptırmayı düşündüklerini anlatan Ülgen, bu sayının da toplam 45 kişi civarında olacağını söyledi.

Geminin grostonunun henüz belli olmadığını ancak 50 metre uzunluğunda olacağını anlatan Ülgen, ''Dünya denizlerinde engellilerin de kullanımına uygun iki adet gemi var. İnşa ettirebilirsek engellilerin de bu eğitimleri almasına imkan sağlayacak bir gemi olmasını arzu ediyoruz'' dedi.

Ülgen, geminin sembolik adının ''YEGED-1'' olacağını ancak geminin yapımına destek verenlerin önerisiyle bu ismin değişebileceğini kaydetti.

Kaptan Ülgen, ''Maddi destek bulunması halinde geminin inşasına en kısa sürede başlanacak. Öncelikle ülkemizin devlet imkanlarını daha sonra denize gönül veren vatandaşlarımızın ve kuruluşlarımızın desteğini bekliyoruz. Yurt dışından da fon bulmaya gayret edeceğiz. Hedefimiz bir an önce böyle bir geminin inşasını gerçekleştirmek. Biz gerçekten vakti zamanında denizci bir milletmişiz ancak gittikçe denizden uzaklaşmışız. Tekrar denizci olabilmek için bu tür bir kaç yelkenli eğitim gemisine ihtiyacımız var'' dedi.

Ülgen, bu gemi projesini denizcilik camiasına ilk kez detaylı olarak yarın akşam İstanbul Yelken Kulübü'nde düzenlenecek gecede duyuracaklarını sözlerine ekledi.

AA

Bu haber toplam 1045 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.