1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Aliağa "17.3 milyar $'lık" dış ticaret hacmine sahip
Aliağa "17.3 milyar $'lık" dış ticaret hacmine sahip

Aliağa "17.3 milyar $'lık" dış ticaret hacmine sahip

İzmir ilinin Aliağa İlçesi'ndeki limanlardan geçen yıl 8.4 milyar dolarlık ihracat, 8.8 milyar dolarlık ise ithalat gerçekleştirildi.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2016'da Aliağa’daki limanlardan 8 milyar 429 milyon 834 bin dolarlık ihracat, 8 milyar 859 milyon 882 bin dolarlık ithalat yapıldı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da faaliyet gösteren limanların Türkiye'nin dış ticaret yükünü taşıdığını belirterek, "2016 yılında Aliağa limanları Ege Bölgesi'nin 20 milyar dolar olan toplam ihracatının yüzde 42’sini, yine Ege Bölgesi'nin 19 milyar dolar olan toplam ithalatının ise yüzde 45’ini gerçekleştirdi. Bakıldığı zaman Aliağa tek başına 17.3 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip. Tüm bu rakamlar Aliağa’nın Ege Bölgesi’nin dış ticaret merkezi olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

aliaga2.jpg

"Aliğa, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır"

Aliağa’nın İzmir ve Ege sanayisinin dünyaya açılan kapısı konumunda olduğunu ve bölgedeki ticari hareketliliğin Aliağa’da çok büyük bir gelecek ortaya koyduğunu söyleyen Başkan Saka, "Aliağa mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile Türkiye’de istihdamın, üretimin ve ticaretin merkezi olma yolunda ilerliyor. Bölgemizdeki petrol ve petro kimya endüstrisi, enerji üretimi ve ulusal enerji kapasitesi, demir çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri, gemi söküm, liman ve lojistik yatırımları ile Aliağa, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan bölgelerin başında geliyor.

aliagaliman.jpg

Aliağa bölge olarak büyük bir yatırım sürecinde. SOCAR’ın rafineri yatırımı bulunuyor. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) bekleyen ve proje aşamasında 40’a yakın yatırım bulunuyor. Kimya ve demir çelik sektörü devamlı kendi bünyesinde yatırımlar yapıyor. Yakın zamanda başlayacak alt yapı yatırımları da Aliağa’nın ülke ekonomisine olan katkılarının artmasını sağlayacak. Çevre yolu projesinin Şubat ayında ihaleye çıkacak olması bölge için çok önemli bir gelişme. Limanların ve çevresindeki işletmelerin demiryolu bağlantısı projesi ile de Anadolu yük taşımacılığı Aliağa’ya bağlanacak. İstanbul-İzmir otoyolu da tamamlandığında Aliağa tüm ulaşım ağlarının merkezinde yer alan bir cazibe merkezi olacak" diye konuştu.

VİRA HABER | ViraHaber.com

Bu haber toplam 4001 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.